Να είσαι μια σειρά πολυδάπανη, πολυδιαφημισμένη, να αποτελείς prequel περσινής σειράς που βαρούσε πρωτιές στην τηλεθέαση και να φτάνεις μόλις στην 2η εβδομάδα προβολής, να κάνεις 7,3% και 8,4% σε δυναμικό και γενικό κοινό…Και να μη μπορείς να κατηγορήσεις κάτι μέσα σου, να μην είναι κάποιο φταίξιμο δικό σου, της παραγωγής, κάποιου εντός. Να είναι απλά ένα σημείο των καιρών.
Δεν ξέρω δηλαδή πώς ερμηνεύουν τέτοιες περιπτώσεις τα κανάλια, αλλά η Μάγισσα-Φλεγόμενη Καρδιά δεν είναι μια παραγωγή για να κάνει τέτοια τηλεθέαση. Δεν της αξίζει τόσο χαμηλό ποσοστό. Είναι μόλις στο 4ο επεισόδιο, δεν έχει προλάβει να φθαρεί ή να φθίνει η ποιότητά της, είναι μια ιστορία με καλύτερη πλοκή και ερμηνείες από την περσινή Μάγισσα, όχι κάτι το σπουδαίο, αλλά είναι μια πολύ καλή για τα ελληνικά δεδομένα δραματική σειρά, αλλά οι τηλεθεατές δεν θέλουν να την παρακολουθήσουν.
Πέρσι, να θυμήσουμε, η Μάγισσα έκανε από 14 μέχρι 18% σε δυναμικό και γενικό κι αν δεν ήταν στην πρώτη θέση της prime time, ήταν στη 2η. Και ήταν μια σειρά-έκτρωμα, με τους δημιουργούς της να παραδέχονται εμμέσως, με τον τρόπο που κάνουν τη φετινή, ότι κάποια πράγματα δεν τα διαχειρίστηκαν καλά.
Τελικά όμως, συμβαίνουν δύο τινά. Ή το κοινό θέλει να βλέπει σαπίλα όπως η περσινή Μάγισσα ή έχει μπουχτίσει τόσο με τα δράματα που για φέτος τους ρίχνει ένα μικρό άκυρο, με ελάχιστες εξαιρέσεις. Θα επιλέξω για τώρα την δεύτερη εκδοχή και θα αφήσω την πρώτη στην άκρη, χωρίς να την απορρίπτω, διότι σίγουρα ισχύει κι αυτή, απλά, θέλω να πιστεύω, σε ένα μικρό ποσοστό.
Σύγχυση ή αποστροφή για τη σειρά;
Ενδεχομένως να υπάρχει και μια σύγχυση του κοινού με τις δύο σειρές εποχής στον ΑΝΤ1, ίσως σε επίπεδο ψυχικής απαίτησης να φαίνονται στους τηλεθεατές το ίδιο πράγμα το Grand Hotel και η Φλεγόμενη Καρδιά και να λέει μέσα του «ε, βλέπω το ένα, δε θα βλέπω και το άλλο». Είναι, άλλωστε, ακριβώς μετά η προβολή της Φλεγόμενης Καρδιάς, με τον τηλεθεατή να έχει ήδη επενδύσει έντονα συναισθηματικά στο Grand Hotel.
Είναι σαν να συμφώνησες να δώσεις μια ποσότητα αίματος και μόλις τελειώνεις, αντί να σου δώσουν χυμό, να έρχονται να σου πάρουν και άλλη. Ο ΑΝΤ1 σίγουρα θα μπει στη διαδικασία να δει άλλες επιλογές σε ημέρες προβολής για τη σειρά Μάγισσα, πιθανώς η Τετάρτη, μετά το VIΠ Καλά Γεράματα ή η Παρασκευή, μετά το Roadshow του Αρναούτογλου, όπου υπάρχει κενό, να τη βοηθήσουν να ανέβει.
Παρατηρώντας πάντως τα νούμερα τηλεθέασης γενικά, όχι μόνο για αυτή τη σειρά, είναι εμφανές πως ο τηλεθεατής δεν αντέχει άλλο το δράμα και φέτος έχει αποφασίσει να δει κωμωδίες. Καλές ή κακές, δεν έχει σημασία. Ακόμα και στην κακή τους εκδοχή, έχουν πολύ λιγότερη απαίτηση ψυχικά, είναι πολύ ανάλαφρες. Γιατί το δράμα είναι εύκολο να το πετύχεις, αλλά είναι μεγαλύτερο το άχθος για τον τηλεθεατή.
Στη σειρά Μάγισσα βλέπουμε το πιο χαρακτηριστικό παράδειγμα. Ούτε ο Άγιος Έρωτας κάνει τα προσδοκώμενα, ούτε οι Μαύροι Πίνακες στο STAR, ούτε το Ταμπού στο MEGA. Ούτε οι σειρές της ERT τσουλάνε φέτος. Εκεί βέβαια υπάρχει και η ειδική συνθήκη του Ertflix, που μπορεί να δίνει περισσότερα από την τηλεθέαση.
Είναι πάντως σαφές πως σύντομα θα έχουμε αλλαγές σε ημέρες προβολής, όχι μόνο σε αυτή τη σειρά, γιατί η φόρμουλα δεν φαίνεται και η πιο αποδοτική προς το παρόν. Αν δηλαδή στο μόλις 4ο επεισόδιο το κοινό σε αφήνει και πάει στο Έχω Παιδιά και τη Τζέλα Δελαφράγκα, δύσκολα θα βγεις ξανά στον αφρό.
Φυσικά, όλα αυτά είναι δική μας ερμηνεία και τρόπος που βλέπουμε τα πράγματα. Στα κανάλια μπορεί να έχουν άλλον πήχη, μπορεί να είναι ικανοποιημένοι και να αντιλαμβάνονται πως μετά την εποχή όπου το 18% είναι το ταβάνι, ίσως έρχεται η εποχή όπου το 12% είναι το ταβάνι.
Η σειρά Μάγισσα-Φλεγόμενη Καρδιά, είναι η πρώτη που πληρώνει τα…σπασμένα του παρελθόντος!
* Illustration: Πέγκυ Δαδάκη