Περιεχόμενα
Ένα από τα μεγάλα ερωτήματα σε αυτή την τηλεοπτική σεζόν ως προς την τηλεθέαση, ήταν το αν η παρουσία του Survivor στο πρώτο μισό και η έναρξή του πριν τη μυθοπλασία, θα άλλαζε τους συσχετισμούς και θα του έδινε προβάδισμα στην prime time ζώνη. Είμαστε μόλις στην 3η ημέρα, αυτή που ολοκληρώθηκε χθες, και η απάντηση έχει δοθεί, αν όχι στο 100%, σε ένα συντριπτικό ποσοστό. Το μόνο που θα διαφοροποιηθεί μέχρι να τελειώσουν τα ριάλιτι, είναι όχι η θέση του κάθε προγράμματος, αλλά τα ποσοστά τηλεθέασης του.
Αν και δεν κατανοούμε ακόμα γιατί εμμένουμε τόσο στην τηλεθέαση, η οποία μετριέται με δείγμα 1000 σπίτια και ποτέ δεν μπορείς να ξέρεις πόσο αξιόπιστη είναι, ενώ την ίδια στιγμή υπάρχουν τα web tv των καναλιών, όπου τα νούμερα είναι ξεκάθαρα, όχι με δείγμα, αλλά σχεδόν απόλυτα μετρήσιμα.
Ακόμα δεν κατανοούμε γιατί τα κανάλια δεν βλέπουν τι κάνει το Ertflix και δεν βγάζουν, εβδομαδιαία έστω, τα νούμερα που κάνουν οι σειρές και οι εκπομπές τους στις ψηφιακές τους πλατφόρμες (εμείς για παράδειγμα δεν έχουμε δει καμία από τις σειρές για τις οποίες έχουμε γράψει, στην τηλεόραση, αλλά στο web tv), για να υπάρχει μια ολοκληρωμένη εικόνα.
Γιατί, ενδέχεται σε αρκετές περιπτώσεις, να λέμε για μια σειρά ότι δεν πάει καλά σε τηλεθέαση, αλλά την ίδια στιγμή να την είδαν 100.000 επιπλέον στο web, που σημαίνει ότι αν τους προσμετρήσεις, το ποσοστό μπορεί να πάει από το 10% στο 14%. Αλλάζει πολύ η προοπτική της.
Προς το παρόν, είμαστε υποχρεωμένοι να κρίνουμε τα πάντα από την τηλεθέαση, από αυτά τα δειγματοληπτικά και κατά προσέγγιση ποσοστά, οπότε η ευθύνη για οποιαδήποτε εκτίμηση δεν βαραίνει εμάς, βαραίνει το εκάστοτε κανάλι.
Η τηλεθέαση μοιράστηκε και δύσκολα θα αλλάξει η διανομή
Στα της τηλεθέασης λοιπόν, αυτή την εβδομάδα είχαμε την είσοδο στην κούρσα τριών 4 σειρών, που είναι βαριά χαρτιά μυθοπλασίας για τα κανάλια τους, και αναμένεται να δούμε στις επόμενες 15 μέρες άλλες 5-6 σειρές να προστίθενται στο line-up της prime time. Αυτό σημαίνει πως δεν μπορούν να θεωρηθούν τυχαία τα νούμερα αυτών των 3 ημερών και να αποδοθούν στο ότι επρόκειτο για πρεμιέρες. Στο κάτω κάτω, καμία σειρά δεν έκανε κάποια σαρωτική τηλεθέαση για να μπορεί κανείς να το υποστηρίξει αυτό.
Η διανομή των ποσοστών, όπως την είδαμε Δευτέρα, Τρίτη και Τετάρτη, είναι ενδεικτικότατη για αυτό που θα ακολουθήσει στη διάρκεια της σεζόν, ου μην και προς τα κάτω για κάποια προγράμματα, από τη στιγμή που δεν είναι ολοκληρωμένο το line-up.
Ένα πρώτο και πιο στιβαρό συμπέρασμα είναι πως τα ριάλιτι δύσκολα θα σηκώσουν κεφάλι. Το Survivor θα πρέπει να αποδεχτεί πως οι ένδοξες εποχές του 20% έχουν περάσει ανεπιστρεπτί και πως θα τις βλέπει με το κυάλι, από τη στιγμή που στο δυναμικό σε αυτές τις 3 μέρες ήταν στο 11-12% και στο γενικό στο 14-15%. Η Φάρμα και το Tempting Fortune θα βλέπουν με το κυάλι το 10%, με τα ποσοστά τους να είναι πιο από 8% και κάτω σε γενικό και δυναμικό. Θα είναι ακραία αναπάντεχο να δούμε κάτι διαφορετικό από αυτό στην πορεία της σεζόν.
Ένα δεύτερο συμπέρασμα, ίσως πολύ πρώιμο, που θα πρέπει να επιβεβαιωθεί στην πορεία της χρονιάς, είναι ότι και η μυθοπλασία δεν έχει πια τη συντριπτική υπεροχή. Δηλαδή, από τις σειρές αυτής της εβδομάδας, σε επίπεδο τηλεθέασης, ο Τιμωρός και η Κατάρα της Τζέλας Δελαφράγκα είχαν μια δυναμική, η οποία θα κινηθεί, στην καλύτερη των περιπτώσεων, σε αυτή την κλίμακα, του 18% και 23% στο δυναμικό και 16%+20% στο γενικό.
Το Grand Hotel, παραδόξως, είχε πτωτική τάση μετά την πρεμιέρα του. Λέμε παραδόξως, διότι είναι, κατ’ εμάς, η καλύτερη από τις σειρές που έκαναν πρεμιέρα και δεν δικαιολογείται στο μυαλό μας ότι είναι στο 13% στο δυναμικό και στο 15-16% στο γενικό. Από την άλλη, ο Άγιος Έρωτας είχε μια οκ πρεμιέρα σε τηλεθέαση, με 16,7% και 15,5%. Κάπου εκεί θα κινηθεί, ίσως και με μια μικρή απώλεια προϊούσης της σεζόν.
Πού θα βρει τα ριάλιτι το τέλος της σεζόν;
Από τις σειρές που είναι να έρθουν, η μόνη που θα μπορούσε να έχει πιο σαρωτική πορεία, είναι το prequel της Μάγισσας, κυρίως επειδή πέρσι ήταν σταθερά στο 17-18% και μπορεί να διατηρήσει αυτή τη δυναμική. Οτιδήποτε άλλο, θα είναι μια έκπληξη.
Ο χάρτης πάντως έχει σχηματιστεί, η τηλεθέαση έχει μοιραστεί και από δω και πέρα η συζήτηση θα επικεντρωθεί στην ποιότητα της κάθε σειράς, διότι το να κρίνονται με βάση τα ποσοστά, καταλήγει και αδιέξοδο, σχεδόν άδικο.
Το ενδιαφέρον πάντως στρέφεται περισσότερο στην κατάληξη των ριάλιτι, γιατί μια παραγωγή όπως το Survivor, τόσο πολυέξοδη, δεν φτιάχτηκε για να κάνει 12%. Και, σίγουρα, δεν φτιάχτηκε για να είναι ένα από τα προγράμματα. Υπάρχει γιατί στον ΣΚΑΪ βασίζονται πάνω του για να τραβήξει το κάρο. Μετά από σχεδόν δύο εβδομάδες, το Survivor δεν έχει ενδιαφέρον ως προς τις εξελίξεις του, δεν απασχολεί καθόλου τις ψυχαγωγικές εκπομπές.
Μοιάζει βιαστικό ως συμπέρασμα, αλλά θα ξαφνιαστούμε αν σε μερικούς μήνες δεν ακούσουμε για σημαντικές αποφάσεις σχετικά με τα ριάλιτι. Ιδίως από τη στιγμή που στον ΣΚΑΪ φαίνεται να πετυχαίνει το στοίχημα του Power of Love, με νούμερα διπλάσια από αυτά που έκανε το καλοκαίρι, όταν ξεκίνησε, που δεν οφείλονται και σε κάποιο δυνατό lead in από το Survivor.
Αν πάντως έπρεπε να διαλέξουμε ένα από τα 2 να υπάρχει, αν μας έβαζαν το πιστόλι στον κρόταφο, τότε θα επιλέγαμε Survivor, δηλαδή την μικρότερη τρασίλα από τις δύο!