Να πούμε πως δεν το περιμέναμε; Να το πούμε. Γιατί όντως δεν περιμέναμε πως η εμφάνιση μόλις δύο νέων σειρών στην prime time, θα έριχνε τόσο χαμηλά όλα τα ριάλιτι και θα έστελνε ένα ηχηρό μήνυμα προς ΣΚΑΪ μεριά ως προς την τηλεθέαση. Γιατί το Grand Hotel και ο Τιμωρός είναι δύο σειρές που είχαν αρκετό προμοτάρισμα, είχε δημιουργηθεί στο κοινό περιέργεια για να τις δουν, κι επειδή τα πρώτα δείγματα τους θα τα λέγαμε από θετικά ως πολύ θετικά, η τηλεθέαση που είδαμε στην πρώτη αναμέτρηση με τα ριάλιτι, ίσως να μην είναι συμπτωματική λόγω της πρεμιέρας.

Η φετινή χρονιά είναι πολύ σημαντική για τον ΣΚΑΪ. Δεν πιστεύω πως θα αντέξει το κανάλι τρίτη συνεχόμενη σεζόν να μην υπάρχει, επί της ουσίας, στην prime time. Και γι’ αυτό πήρε φέτος την απόφαση ο Ατζούν να βγει το Survivor στο πρώτο μισό και να ξεκινήσει μάλιστα πριν βγει η μυθοπλασία στον αγωνιστικό χώρο, ώστε να προλάβει να καπαρώσει ένα κομμάτι του κοινού. Εκεί, φαίνεται, είχε αποδοθεί η περσινή πορεία του Survivor στην τηλεθέαση.

Αν η καλή μέρα φαίνεται από το πρωί, αν η αρχή είναι το ήμισυ του παντός, τότε το πρώτο δείγμα που πήρε το Survivor από την αναμέτρησή του με τη μυθοπλασία, είναι ηχηρό και από αυτά που φέρνουν τριγμούς και οδηγούν σε δεύτερες και τρίτες σκέψεις.

Το Grand Hotel είναι η πρώτη ελληνική σειρά εδώ και χρόνια που άφησε τόσες υποσχέσεις

Γιατί το να βλέπεις ένα ριάλιτι με 7ετη παρουσία στην τηλεόραση, που το κοινό γνωρίζει τι αφορά, που έχει πάρει προβάδισμα 5 επεισοδίων, να καταλήγει στο 10% και 11% σε δυναμικό και γενικό, είναι, αν δε μας απατά η μνήμη μας, πρωτοφανές. Στα χειρότερά του, το Survivor δεν έχει κάνει ποτέ νούμερα τόσο κοντά στη βάση του 10%. Ακόμα και στον προηγούμενο κύκλο, που ήταν ο πιο αδιάφορος, το 12% ήταν το χαμηλότερο του πάτωμα. Και δεν είναι πως έκανε 10% γιατί η μυθοπλασία χτύπησε 25άρια. Με 17 και 15% ποσοστά στην τηλεθέαση ξεκίνησαν οι σειρές.

Κι αν οι δύο σειρές ήταν κακές ή αδιάφορες, θα μπορούσε κάποιος λογικά να εκτιμήσει ότι αν όχι από σήμερα, σίγουρα από αύριο, το Survivor θα ανέβαζε την τηλεθέασή του και ένα μέρος του κοινού που είδε τις δύο σειρές, θα επέστρεφε. Μόνο που το Grand Hotel ήταν εξαιρετικό στο ξεκίνημά του και ο Τιμωρός ικανοποίησε όσους δεν είχαν ιδέα από Εζέλ, άφησε με σκεπτικισμό όσους έχουν δει Εζέλ, αλλά σίγουρα όχι με απορριπτικό σκεπτικισμό.

Αυτό σημαίνει πως για αυτή την εβδομάδα, όσο θα προβάλλονται αυτές οι σειρές, μα και οι καινούργιες που θα αρχίσουν από σήμερα κιόλας, το Survivor θα βρεθεί σε μια πολύ δύσκολη θέση, χωρίς δυνατότητα να ανακάμψει στην τηλεθέαση.

Μοιάζει απίθανο να αλλάξει η τηλεθέαση από δω και πέρα για τα ριάλιτι

Και δεν είναι μόνο το Survivor. Είναι γενικά τα ριάλιτι. Και το Tempting Fortune, που είναι πολύ πιο ενδιαφέρον από το Survivor, έχασε ένα 40% στην τηλεθέαση σε σχέση με την περασμένη εβδομάδα, και η Φάρμα, που ξεκίνησε μόλις την Κυριακή, βρέθηκε πολύ γρήγορα στο 8-9%.

Το κάθε κανάλι, σαφώς, θέτει το ίδιο τον πήχη για κάθε του πρόγραμμα, με βάση το πόσα έχει ξοδέψει, πόσα παίρνει πίσω κτλ. Μπορεί τα συγκεκριμένα ποσοστά να μην είναι τόσο κακά για τα ίδια τα κανάλια. Τουλάχιστον για τα 2 από τα 3 ριάλιτι, διότι το Survivor αμφιβάλλουμε αν ικανοποιεί την παραγωγή και το κανάλι με τέτοιες επιδόσεις. Προφανώς, θα ήταν αφελής κάποιος αν περίμενε 20άρια, αλλά και το να κάνει 10-11% είναι σαν ηλεκτροσόκ, υποθέτουμε.

Μια πρώτη ανάγνωση σε αυτό είναι πως το κοινό μπορεί να συγχωρήσει μια κακή μυθοπλασία, όπως ήταν η πλειοψηφία των σειρών πέρσι, θα δώσει και δεύτερη και τρίτη ευκαιρία και δεν θα επηρεαστεί η διάθεσή του από το να δει το καινούργιο, αλλά δεν θα είναι το ίδιο…γαλαντόμο με τα ριάλιτι. Εδώ συνεχίζει να κάνει υψηλή τηλεθέαση η Γη Της Ελιάς, που από πέρσι παίρνει συχνότερα από κάθε άλλη σειρά πρωτιά στο γενικό σύνολο.

Σίγουρα, εδώ υπάρχει πάντα η παράμετρος του web tv, όπου τα πράγματα μπορεί να διαφέρουν, αλλά το πιθανότερο είναι πως η μυθοπλασία αυξάνει την απόστασή της με το web tv μέσα, παρά κερδίζουν έδαφος τα ριάλιτι.

Καθότι ο ΣΚΑΪ είναι το κανάλι των ριάλιτι, αν το πρώτο δείγμα στην τηλεθέαση είναι teaser για όσα θα έρθουν, θα κληθούν στο κανάλι του Φαλήρου να μπουν σε αναθεωρητισμό.