«Μεγάλοι άντρες, τεράστιοι εγωισμοί». Το συγκεκριμένο αξίωμα διαπερνά τους αιώνες και γίνεται ακόμη πιο γοητευτικό για τους παρατηρητές, όταν ένα δωμάτιο είναι γεμάτο με larger-than-life προσωπικότητες. Η συνθήκη αυτή είναι το βασικό συστατικό της σειράς Winning Time: The Rise of the Lakers Dynasty του HBO.

Τα πρόσωπα που έχουν γράψει την ιστορία του μπάσκετ και ευθύνονται για την τεράστια δημοφιλία δεν είναι κατ’ ανάγκη αθλητές: Υπάρχουν προπονητές – θηριοδαμαστές που θα πρέπει να τιθασεύουν τα νεαρά, άμαθα στη δημοσιότητα και τα επταψήφια συμβόλαια, παιδιά. Υπάρχουν παράγοντες που μπροστά στη δόξα και την κερδοφορία μπορεί να ακυρώσουν όλους τους προηγούμενους.

Αν υπάρχει ένα σίριαλ αυτή τη στιγμή που να αποτυπώνει επακριβώς όσα έχουμε γράψει πιο πάνω, τότε αυτό είναι σίγουρα το Winning Time: The Rise of the Lakers Dynasty.

«Winning Time»: Η υπόθεση

Ο νεαρός Erving Magic Johnson, προερχόμενος από μια φτωχή οικογένεια του Μίτσιγκαν, αποφασίζει να υπογράψει στους Los Angeles Lakers, έπειτα από την επιμονή του νέου τους ιδιοκτήτη, o οποίος φτάνει στα όρια της χρεοκοπίας για να αποκτήσει την ιστορική ομάδα του LA.

Αυτά τα δύο πρόσωπα είναι οι δύο κινητήριες δυνάμεις για την ομάδα. Η «πείνα» τους για επιτυχίες είναι μεταδοτική και κάνει όλο το περιβάλλον της ομάδας να συντονιστεί με αυτήν. Από τον «μπουχτισμένο» αρχηγό της ομάδας, τον εμβληματικό Kareem Abdul Jabbar, μέχρι τον προπονητή που εξελίσσεται σε παράγοντα, ηττοπαθή και αθυρόστομο, Jerry West. Ακόμη και ο καταθλιπτικός Pat Riley συντονίζεται…

Τα δύο κεντρικά πρόσωπα έχουν αντίστοιχα έναν «δαίμονα» να τους στοιχειώνει: Για τον Magic Johnson είναι ο rookie των Boston Celtics, Larry Bird, για τον Dr. Jerry Buss είναι ο ιδιοκτήτης των Celtics, Red Auerbach. Περιττό να πούμε πως οι Lakers και οι Celtics είναι προαιώνιοι εχθροί, με τους δεύτερους να έχουν πάρει για τα καλά τον «αέρα» των πρώτων.

Οι παράλληλες ιστορίες των ηρώων του Winning Time σχετίζονται με ό, τι έχει σημασία: Το κυνήγι της επιτυχίας, το νόημα της ζωής για τον καθένα, η κατάκτηση της δόξας με τα ανεπιθύμητα παρελκόμενά της…

Όλα βγαίνουν στην επιφάνεια καθώς η πίεση για νίκες αυξάνεται, καθώς ο δρόμος για την κατάκτηση του πρωταθλήματος γίνεται ολοένα και πιο δύσβατος. Ποιος αντέχει την πίεση; Ποιος αντέχει το βάρος των αποφάσεων;

Winning Time, Pat Riley
O Adrien Brody στον ρόλο του Pat Riley.

Winning Time: Η ιστορία των Lakers, αλλιώς…

Οι δύο πρώτες σκηνές είναι σημαδιακές: Στην πρώτη, βρισκόμαστε στο 1991, όταν ο διάσημος Magic Johnson όπου πληροφορείται πως πάσχει από τον ιό HIV. Στη δεύτερη σκηνή, ο επίδοξος ιδιοκτήτης των LA Lakers, Dr. Jerry Buss, εξηγεί πως το μπάσκετ είναι όπως το καλό σεξ –«κινείται συνεχώς, έχει ρυθμό», έχοντας στο πλευρό του μια γυμνή, ξανθιά Playmate.

Οι δύο συγκεκριμένες σκηνές μας εισάγουν στον «κόσμο» του Winning Time. Έναν κόσμο όπου το μπάσκετ, τα χρήματα, το σεξ και τα ναρκωτικά πρωταγωνιστούν. Αυτό το «ταξίδι» στον θαυμαστό κόσμο του NBA έχει στη θέση του οδηγού τον Adam McKay (Vice – 2018, Big Short – 2015, Don’t Look Up – 2021), ο οποίος μας έχει συνηθίσει να παρουσιάζει τους ήρωες του σε μια καρτουνίστικη εκδοχή τους, ενώ η όλη αισθητική είναι εκείνη της βιντεοκασέτας -σήμα κατατεθέν της δεκαετίας, αλλά και του blaxploitation -με τη μουσική της εποχής να δένει υπέροχα με το πολύχρωμο outfit της εποχής, τις αφάνες, αλλά και τις περίτεχνες κουπ για να καλύπτονται οι φαλακρές περιοχές της κεφαλής.

Eπιπροσθέτως, ο McKay δεν μένει σε κλασικά χρονολογικά χαρακτηριστικά. Για άλλη μια φορά «γκρεμίζει» τον «τέταρτο τοίχο» * (οι ηθοποιοί του μπορούν να μιλούν στο κοινό).
Όμως η αλήθεια είναι πως ο τρόπος που παρουσιάζει τους πραγματικούς ήρωες έφερε σωρεία αρνητικών σχολίων, με τον Jerry West να θέλει να κινηθεί νομικά εναντίον του, ενός και άλλα πρόσωπα που βλέπουν τους εαυτούς τους στη σειρά να αντιδρούν.

Winning Time, Jabbar, Magic
Kareem Abdul Jabbar, Magic Johnson: Το επικό δίδυμο των Lakers.

Winning Time: Το συμπέρασμα

Δείτε την! Το καλοκαίρι προσφέρεται για ανάλαφρες σειρές, γεμάτες χρώματα και αναπολήσεις. To Winning Time: The Rise of the Lakers Dynasty δεν απογοητεύει, αξίζει τον χρόνο του… Θα ξεχωρίσετε αμέσως τον ταλαντούχο Quincy Isaiah στον ρόλο του Magic, ενώ ο John C. Reilly δίνει ρέστα ως «ο Playboy ιδιοκτήτης των Lakers» -ρόλο που διεκδικούσε απεγνωσμένα ο Will Ferrel και όταν δεν τον πήρε έληξε τη φιλία και την επαγγελματική του συνεργασία με τον McKay.

Οι ιθύνοντες της σειράς πήραν το «πράσινο φως» για τη 2η σεζόν, μετά την προβολή του 5ου επεισόδιου και θα στριμάρει στις αρχές Αυγούστου.

*Τέταρτος τοίχος, στο θέατρο και τον κινηματογράφο θεωρείται εκείνος που υψώνεται νοητά ανάμεσα στους θεατές και τους ηθοποιούς.