Για πολλά χρόνια μου είχε δημιουργηθεί η εντύπωση πως το fine dining είναι ένας εύσχημος τρόπος να πεις ότι θα αδειάσεις την τσέπη σου και δε θα σου μείνει τίποτα στο τέλος. Στην πορεία, εμφανίστηκαν εμπειρίες γαστρονομικές που άρχιζαν να μου αλλάζουν αυτή την απόλυτη πεποίθηση. Κάτι όμως εξακολουθούσε να υπάρχει. Αυτό το κάτι σβήστηκε όταν βρέθηκα στο Le Pavillon στο Χαλάνδρι για να γευτώ το μενού που έχει επιμεληθεί ο Jean-Charles Metayer, ένας Γάλλος σεφ που εδώ και 20 χρόνια επεκτείνει την έννοια του γευστικού σε κουζίνες εστιατορίων από τη Γαλλία και την Ελβετία, μέχρι την Αγγλία και την Ελλάδα.

Έχοντας διατελέσει ως και προσωπικός σεφ για τον Πρίγκιπα Αλβέρτο και τον Mohammed Bin Salman, πρίγκιπα της Σαουδικής Αραβίας, ο Jean-Charles βρίσκεται σε ένα σημείο επαγγελματικά που μπορεί από το τίποτα να κάνει κόσμημα. Όπως και έγινε. Βρέθηκα στο Le Pavillon χωρίς να γνωρίζει ότι ακολουθώ μια vegan διατροφή και μέσα σε λίγα λεπτά μπόρεσε να μετατρέψει το degustation menu και να το προσαρμόσει στις ανάγκες μου.

Δε θα σας μιλήσω όμως για τα πιάτα που δοκίμασα εγώ, γιατί αυτά ήταν «custom made». Κι είναι πολύ σημαντικό στο Le Pavillon να ανακαλύπτει κάποιος εκείνη τη στιγμή αυτό που δεν γνωρίζει, αυτό που δεν περιμένει. Ο σεφ έχει τον τρόπο να του προκαλέσει την πιο ευχάριστη έκπληξη.

Le Pavillon

Ο σεφ Jean-Charles Metayer και η ομάδα του

Ευρισκόμενο σε μια λευκό μονοκατοικία του 1940, με μια μεγάλη αυλή με μπόλικο πράσινο τριγύρω, το Le Pavillon δημιουργεί μια καλοκαιρινή ατμόσφαιρα, σε βυθίζει αισθητικά σε μια παράλληλη διάσταση όπου όλες σου οι αισθήσεις είναι διαθέσιμες και παραδομένες στην εξυπηρέτηση του προσωπικού και φυσικά στα πιάτα του σεφ.

Δεν ξέρω πόσος κόσμος μπορεί να το εκτιμήσει και να το αντιληφθεί ή αν είναι κάτι το δεδομένο. Για μένα που είναι μετρημένες στο ένα χέρι οι φορές που έχω πάει σε fine dining μέρος, είναι σπουδαίο να έχεις απέναντι σου σερβιτόρους που γνωρίζουν τα πάντα γι΄αυτό που πρόκειται να βιώσεις. Από το νερό σου ως το κρασί και μετά κάθε υλικό στο πιάτο σου. Μπορούν να σε καθοδηγήσουν σαν να έχεις δεμένα μάτια και να έχεις αφεθεί πλήρως σε άλλον. Στο Le Pavillon μπορείς να φας με κλειστά μάτια και να ταξιδέψεις με τις γεύσεις.

«Συνδυάζοντας τις 2 πατρίδες της ζωής μου, την Γαλλία και την Ελλάδα, μα και τις 2 δικές μου θάλασσες, τον Ατλαντικό Ωκεανό και την Μεσόγειο, δημιουργώ εδώ, στο Le Pavillon με γνώμονα κυρίως την καρδιά μου, το μυαλό μου, την προσωπική μου τεχνογνωσία και της ομάδας μου, όσα πολύτιμα μου δίδαξαν οι τόποι και οι εμπειρίες από τις περιπλανήσεις μου.

Το δικό μου γαστρονομικό σπίτι  – Le Pavillon – στο οποίο είστε πάντα καλεσμένοι, συνοψίζει την φιλοσοφία μου παντρεύοντας αρμονικά την εξαιρετικής ποιότητας Μεσογειακή και κυρίως ελληνική πρώτη ύλη με γαλλικές τεχνικές υψηλής γαστρονομίας… με φόντο πάντα μία ελληνική ατμόσφαιρα, ένα κατεξοχήν ελληνικό τοπίο», μας λέει ο σεφ.

Le Pavillon

Le Pavillon

Στο Le Pavillon υπάρχουν δύο μενού γευσιγνωσίας. Το ένα μενού αποτελείται από 9 στάδια και κοστίζει 75 € το άτομο με highlights το μπαρμπούνι με παστουρμά με μους από καπνιστό χέλι  και σάλτσα δεντρολίβανου – το συγκεκριμένο είναι ένα από τα signature dishes του Metayer όπως και ο ψητός αστακός με άρωμα καφέ, γεμιστό κανελόνι σερβιρισμένος με φυστικοβούτυρο και βινεγκρετ ιβίσκου.

Το δεύτερο μενού γευσιγνωσίας, αποτελείται από 12 στάδια κοστίζει 110€ ανά άτομο και κάθε πιάτο είναι ένας καμβάς εμπειριών και αισθήσεων, σαν να βλέπεις το ζωγραφικό τέκνο του Πικασό και του Νταλί.

Οι καραβίδες Χαλκίδας πάνω σε καρπάτσιο χταποδιού, το ψητό καλκάνι με μαύρη τρούφα, λαγόχορτο και κρέμα μαϊντανού, η ψητή καραμελωμένη πάπια με μαυροδάφνη και κόκκους κακάου αλλά και τα πλούσια σοκολατένια pre desserts και γλυκίσματα δίνουν ένα αρμονικό ολοκλήρωμα σε ένα Voyage extraordinaire, όπως το λένε οι άνθρωποι του Le Pavillon.

Κάθε ένα από τα δύο μενού έχει και την επιλογή ενός premium wine pairing με επιπλέον χρέωση ή απλά ο καλεσμένος μπορεί να επιλέξει από την εκτενή λίστα κρασιών του εστιατορίου.

Le Pavillon

Le Pavillon

Le Pavillon

Κάτι που λειτουργεί σε μένα ως απαράβατος προσωπικός κανόνας, είναι η αίσθηση του δεσίματος. Κάθε μαγαζί που επισκέπτεσαι, το τρέχουν άνθρωποι. Και οι άνθρωποι γνωρίζονται μεταξύ τους και προσκαλούν για ένα βράδυ και σένα σε αυτόν τον χορό γνωριμίας και συνεργασίας. Γίνεται μια πολύ μεγαλύτερη συνδιαλλαγή απ΄αυτή του εμπόρου-πελάτη.

Συμβαίνει μια καθαρά προσωπική χορογραφία σε ένα μέρος όπου πας για φαγητό. Έχεις επενδύσει κάτι λίγο ή κάτι πολύ – όχι σε χρηματικό επίπεδο – σε αυτό που πρόκειται να ζήσεις. Έχεις πάει εκεί να το μοιραστείς με ένα ταίρι, με έναν ή μία σύντροφο ζωής, με φίλους. Και όπως σε υποδέχονται στον χώρο τους, έτσι κι εσύ τους κάνεις μέρος αυτής της καθαρά προσωπικής εμπειρίας. 

Είναι λοιπόν πολύ σημαντικό να το αντιλαμβάνονται αυτό όλα τα μέρη της εξίσωσης και να συνεισφέρουν για να γίνει αυτή η εμπειρία όσο πιο μοναδική γίνεται. Γιατί αυτό είναι που αξίζει όταν έχεις τελειώσει μια μέρα στη δουλειά και πας σε ένα μέρος, κάθεσαι σε ένα τραπέζι με παρέα και πάνω απ΄αυτό το τραπέζι θα ταξιδέψουν γέλια, όνειρα, νεύρα, συμπάθειες, αντιπάθειες, inside jokes. Όλα αυτά είναι πολύτιμα. Στο Le Pavillon δεν είδα ούτε έναν άνθρωπο που να μην φροντίσει ώστε να φυλαχθούν αυτά τα τόσο πολύτιμα για την ανθρώπινη συναναστροφή «αντικείμενα».

Le Pavillon

Σύσσωμο το team του Le Pavillon

Χώρος check. Εξυπηρέτηση check. Ευγένεια check. Υπέροχο φαγητό check. Όλα check.

Υ.Γ. Έπαθα τρελό κόλλημα με τα πιάτα και τα κοχύλια πάνω στα οποία γίνεται το σερβίρισμα και για μένα είναι ένα ακόμα συν στην εμπειρία του Le Pavillon.

Μάθε περισσότερα για το Le Pavillon εδώ και για τον σεφ Jean-Charle Metayer εδώ.

Επισκέψου καθημερινά – εκτός απο Δευτέρα –  το όμορφο νεοκλασικό της Αθήνας: 19.00 – 01.00,  Περικλέους 31,  Χαλάνδρι,  2106815774 www.lepavillon.gr.

Διαβάστε ακόμη στο intronews.gr:

Στο Lot 51 θα φας ένα γλυκό που θα το σκέφτεσαι για μέρες

Pizza Boy: Υπάρχει στο Γκάζι ένα αγόρι που φτιάχνει πίτσες στον ξυλόφουρνο

Το Ceresio7 Mykonos ανοίγει και πάλι τις πόρτες του για το καλοκαίρι του 2022