Ti amo και Mamma Mia μαζί! Οκ, μπορεί τα ιταλικά μας να είναι μάλλον φτωχά, αλλά τα αισθήματά μας προς τους γείτονες είναι γνήσια, είναι ανόθευτα, είναι δυνατά. Τους έχουμε στην καρδιά μας. Για τόσα και τόσα, μα ειδικά για την κουζίνα τους. Πίτσες και μακαρονάδες (ΟΚ, ζυμαρικά για να μην μας «μαλώσει» κάποιος ευαίσθητος σεφ) ποιος δεν τα αγαπάει; Είναι ένα δώρο των Ιταλών στον κόσμο. Λόγος για να τους έχουμε αιώνια ευγνωμοσύνη.

Δεν είναι ανάγκη να τραβιόμαστε ως την Ιταλία για να γευτούμε την κουζίνα τους όπως πρέπει – παρότι ένα ταξιδάκι προς τα εκεί κάθε άλλο παρά άσχημη ιδέα θα ήταν. Είμαστε τυχεροί καθότι στα μέρη μας έχουμε φοβερά ιταλικά ρεστοράν που και τις ρίζες τιμάνε και πάνε το πράγμα σε άλλο επίπεδο. Γνώση και εξέλιξη. Πόσο πολύτιμο, πόσο πεντανόστιμο! 

Την είδα απόψε ιταλικά: 3 μέρη για να μυηθείς στην ιταλική κουζίνα αυτή την εβδομάδα

3 μαγαζιά εν Αθήναις για να το ζήσεις σαν βέρος Ιταλιάνος

Abramo Italian Experience

Δεν έχουμε τίποτα απολύτως με την Αργυρούπολη, ίσα ίσα μας αρέσει πολύ ως περιοχή, της έχουμε κάνει και αφιερωματάρα. Αλλά το Abramo δεν είναι μαγαζί που περιμένεις να βρεις εκεί. Με την έννοια πως είναι από αυτά που συνήθως συναντάμε πιο κεντρικά. Ναι, μιλάμε για ένα κρυμμένο διαμάντι εκεί στα νότια προάστια. Λόγος για να σε πάει ο δρόμος ως εκεί. Κάθε πιάτο έχει μελέτη από πίσω, υπάρχει φροντίδα για την παραμικρή λεπτομέρεια.

Την είδα απόψε ιταλικά: 3 μέρη για να μυηθείς στην Ιταλική κουζίνα αυτή την εβδομάδα

Να μιλήσουμε με ντοκουμέντα; Ας μιλήσουμε. Είναι μια πολύ ωραία συζήτηση, το δίχως άλλο. Πάμε, συνεπώς, κατηγορία «πίτσα» εν αρχή. Με 4 που ξεχωρίσαμε:

  • Pizza Ambramo (Με μοτσαρέλα, γκοργκοντζόλα, προσούτο, τρούφα, κρέμα γάλακτος και πάστα τρούφας)
  • Pizza Diavola (Με σάλτσα ντομάτας, μοτσαρέλα, σπιανάτα, πιπεριές χρωματιστές και λάδι καυτερό)
  • Pizza Milano (Με σάλτσα ντομάτας, μοτσαρέλα, χρωματιστές πιπεριές, salsiccia, ρίγανη και στραγγιστό γιαούρτι)
  • Pizza Bufala (Με βουβαλίσια μοτσαρέλα. σπεκ, ντοματίνια, νιφάδες παρμεζάνας και ελαιόλαδο)

Από pasta, να τι έχουμε να σου προτείνουμε;  Ιδού και… μιαμ μιαμ μιαμ:

  • Paccheri Pomodoro E Burrata (Με σάλτσα pomodoro, βασιλικό και mozzarella burrata)
  • Rigatoni Di Polo (Φιλετάκια κοτόπουλο, μανιτάρια, τρούφα και κρέμα παρμεζάνας)
  • Pappardelle Tartufo (Ραγού μανιταριών, τρούφα και παρμεζάνα)

Θα κάνεις… σέντρα βέβαια με κάποιο ορεκτικό, Arancini Ragu και Funghi Tartufo είναι δύο εξαιρετικές επιλογές. Και γκραν φινάλε με το φοβερό χειροποίητο τιραμισού τους, epic.

Χρυσοστόμου Σμύρνης 44, Αργυρούπολη

Cicchetti Proscuteria & Spritzeria

Ολοκαίνουριο και σαγηνευτικό, μας έχει ήδη κάνει ολότελα δικούς του. Σερβίρει spritz σε διάφορες φοβερές και τρομερές εκδοχές, εξειδικεύεται στη ναπολιτάνικη πίτσα και μας μαθαίνει τι εστί cicchetti – το «τσιμπολόγημα» μετά παρέας α λα ιταλικά, ενώ ο ήλιος αρχίζει να χάνεται.

Η πρώτη ύλη έρχεται απευθείας από τη γειτονική χώρα και όλα έχουν προσεχθεί από το πρώτο ως το τελευταίο στάδιο με ευλάβεια, σχεδόν σαν ιεροτελεστία. Το μενού έχει λίγα πιάτα, αλλά τόσο μα τόσο καλά – αυτό έχει σημασία.

Η καρμπονάρα του μαγαζιού καίει ήδη καρδιές, ενώ από πίτσες, η Pistacchio (μορταδέλα με φιστίκι, mozzarela bufallina, fior di latte cream, βελούδινη κρέμα φιστικιού και lemon zest) είναι ένα αριστούργημα. Θα κλείσεις τη βραδιά σου με ένα γλυκάκι, τιμαρισού ή / και πανακότα, αυτό είναι το σωστό…

Φοίβης 11, Γλυφάδα

Την είδα απόψε ιταλικά: 3 μέρη για να μυηθείς στην Ιταλική κουζίνα αυτή την εβδομάδα

Giacomo Restaurants

Ιταλική κουλτούρα και υψηλή αισθητική, οδηγούν σε βαθιά γνώση της κουζίνας της γειτονικής μας χώρας, με αυθεντικές γεύσεις και εντυπωσιακές σπεσιαλιτέ. Κάτι που έρχεται να ενωθεί αρμονικά με εκλεπτυσμένο περιβάλλον και ζεστή φιλοξενία.

Στο κέντρο της Κηφισιάς, ακριβώς δίπλα στο Μουσείο Γουλανδρή Φυσικής Ιστορίας, μας περιμένει ένα all-day εστιατόριο σε ένα χώρο που ξεχωρίζει με την αρχοντική ψηλοτάβανη σάλα του, τον ξυλόφουρνο και την κομψή μπάρα που θυμίζουν εστιατόρια της Βενετίας και της Φλωρεντίας, ενώ στα υπαίθρια τραπέζια είναι διάχυτη η ιταλική φινέτσα με φόντο τα εμβληματικά πλατάνια της περιοχής.

Την είδα απόψε ιταλικά: 3 μέρη για να μυηθείς στην Ιταλική κουζίνα αυτή την εβδομάδα

Από τα ορεκτικά κιόλας, κατανοείς πως το επίπεδο είναι εξόχως ανεβασμένο. Πιάτα όπως ψητά πράσινα σπαράγγια με κρέμα παρμεζάνας, αυγό ποσέ και φρέσκια τρούφα, carpaccio μοσχαριού γάλακτος με κρέμα τόνου, carpaccio παντζάρι με buratta, καρύδια pecan και vinegraite βατόμουρο και carpaccio λαβράκι με καυτερή πιπεριά chili και αχινό, το καθιστούν απολύτως σαφές.

Σε pasta – risotti, ξεχωρίζουν επιλογές όπως risotto κολοκύθας με ψητές καραβίδες, Fettuccine tartufate με πάστα μαύρης τρούφας, parmigiano reggiano και φρέσκια μαύρη τρούφα και Pappardelle al ragù bolognese, με κιμά μοσχαρίσιο γάλακτος, κρέμα parmigiano reggiano.

Μπορείς να δοκιμάσεις και εξαιρετικά εκτελεσμένες συνταγές με ψαρικά και κρέατα στη σχάρα, ενώ η πίτσα που προσφέρει το μαγαζί δεν παρεκκλίνει κατ’ ελάχιστο των αυστηρότατων ποιοτικών κριτηρίων που έχουν κάνει το Giacomo γαστρονομικό σημείο αναφοράς.

Λεβίδου 11, Κηφισιά