Τα μαγαζιά παίζουν πια μουσική, η απαγόρευση κυκλοφορίας έχει καταργηθεί και τυπικά, άρα είναι μια καλή στιγμή, τώρα που μπορείς, να πάρεις την παρέα σου και να κάνετε ένα ταξίδι. Δε θα περιλαμβάνει αεροπλάνο, πλοίο, τρένο ή κάποια μεγάλη απόσταση με το αμάξι.

Το βλέμμα, το μυαλό και η ψυχή πάντως θα την κάνουν τη βόλτα τους μέχρι τη Λατινική Αμερική και την Καραϊβική. Πώς; Μα, με το να βρεθείς για ποτό ή φαγητό ή καφέ σε κάποιο από τα ακόλουθα μπαρ της πρωτεύουσας.

Juan Rodriguez Compania de Bebida

Από την πρώτη στιγμή, το Juan Rodriguez έγινε talk of the town και βρέθηκε στο top-5 των μπαρ στο κέντρο της Αθήνας. Πριν την πανδημία, δεν πρέπει να είχε υπάρξει βράδυ που να μη γέμιζε από κόσμο. Το σημείο που βρίσκεται στου Ψυρρή, η διακόσμηση του από την είσοδο κιόλας μέχρι βαθιά μέσα, σε κάνουν να νομίζεις πως παίζεις στους Πειρατές της Καραϊβικής και κάνεις στελέχωση πληρώματος για το Μαύρο Μαργαριτάρι μαζί με τον Τζακ Σπάροου. Ο αποικιακός του χαρακτήρας προσδίδει μια μυσταγωγική νότα στην ατμόσφαιρα και πιάνεις συχνά τον εαυτό σου να σκύβει για να πει κάτι ψιθυριστά στην παρέα του, σαν να σχεδιάζεται κάποια πλεκτάνη.

Η Αρμελίνα Αντωνοπούλου και ο Κώστας Λούκας έφτιαξαν ένα από τα πιο πετυχημένα μπαρ στην Αθήνα για την τελευταία δεκαετία και φυσικά ο χώρος του είναι το μεγάλο δόλωμα για να γευτείς τα υπέροχα cocktails του όπως το Winehouse (Don Julio, αλατισμένο σιρόπι καραμέλας, χυμός λάιμ, μάνγκο, bitter σοκολάτας) ή το Mercury (λευκό ρούμι, λικέρ ροδάκινο, ανανάς, μέλι, χυμός λάιμ, φύλλα μέντας).

Παλλάδος 3, Ψυρρή, 2103224496

Dos Gardenias

Από την Ιζολίνα Καρίγιο στους Buena Vista Social Club, στο Narcos κι από κει στα βάθη της Αθήνας. Το Dos Gardenias είναι από εκείνα τα μέρη που θα σε κάλυπτε απλά και μόνο να στέκεσαι απ΄έξω τους. Ακόμα κι αν έχει αφόρητη ζέστη, δε θα σε ένοιαζε να δροσιστείς με νερό ή κάποιο cocktail. Θα ήσουν ικανοποιημένη/ος με το να βρίσκεσαι και να κάθεσαι εκεί.

Η κουβανέζικη κουλτούρα σε περιτριγυρίζει, με τη σημαία να έχει ζωγραφιστεί στον τοίχο απ΄έξω και με μια μπουγάδα να είναι απλωμένη από πάνω σου για να θυμίζει κάτι από Αβάνα. Το Dos Gardenias είναι ένα tapas y pintxos bar που έχει μερικές από τις κλασικές επιλογές που θα έβρισκες κάπου στη Βασκονία ή στην Ανδαλουσία, έχει cocktails όπου κυριαρχεί το ρούμι, έχει τη Λατινική Αμερική να σε κατακλύζει, έχει τον πεζόδρομο που φέρνει μίξεις με τα γύρω μαγαζιά και σε μια καλοκαιρινή περίοδο είναι μια όαση στην καρδιά του κέντρου.

Ήβης 21 & Ναυάρχου Αποστόλη, Ψυρρή, 2103235349

Che Cocina Y Barra Sudamericana

Είναι το μαγαζί που σηματοδότησε την άνθιση στη νυχτερινή ζωή του Πειραιά. Μέχρι να εμφανιστεί το Che, ο Πειραιάς είχε μαγαζιά αποκλειστικά για την κουλτούρα των κατοίκων του. Το Che έγινε πόλος έλξης και για ανθρώπους από άλλες περιοχές, με αποτέλεσμα ο ούτως ή άλλως πολύ μεγάλος χώρος του να γεμίζει σε βαθμό τέτοιο ώστε να μην ασφυκτιάς, αλλά να χαίρεται και το μάτι σου την πολυκοσμία.

Το μεγάλο mural της Φρίντα Κάλο δεσπόζει, όπως είθισται να συμβαίνει σε μαγαζιά με μεξικάνικη βάση, ενώ ο χώρος είναι πλήρης σε φυτά τροπικής καταγωγής.

Από τα πιάτα του μενού που ξεχωρίζουμε είναι τα tacos de camarones (γαρίδα, γουακαμόλε, κίμτσι, χαλαπένιος), το causas con cochinita (περουβιανή πατάτα, αργομαγειρεμένο χοιρινό iberico, kimchee, παλαιωμένη γραβιέρα Κρήτης ΠΟΠ), το seabass tiradito (λαβράκι, πέρλες σφενδάμου, κίτρινο πιπέρι, togarashi), η βραζιλιάνικη πικάνια (black angus με πουρέ τσορίσο) και η αζτέκικη φαχίτα (Black angus, ρύζι τζασμίν, chimichurri, πιπεριές, γλάσο αγαύης, pico de gallo, jicama, μαγιονέζα yuzu).

Καραΐσκου 151, Πειραιάς, 2104296660

Upupa Epops

Τα Πετράλωνα έχουν το δικό τους καμάρι, ένα μαγαζί-κόσμημα από κάθε άποψη. Σε ένα κτήριο που θυμίζει Αθήνα του ’50, όπου οι πολυκατοικίες συνδέονταν με σκάλες που κατέληγαν στο ίδιο προαύλιο και κάθε ιστορία ανήκε σε όλους, μπορείς να ξεγνοιάσεις παρατηρώντας αυτή την αφθονία χρωμάτων, τις κουρτίνες από σατέν, τις τέντες που φέρνουν κάτι από Πιεμόντε, τα μεξικάνικα πλακάκια στους τοίχους και όλα αυτά να συνδυάζονται με τους κακοφορμισμένους τοίχους του κτηρίου.

Από τα νέα cocktails του ξεχωρίσαμε τα Carribean Spirit (καπνιστό ρούμι με μπαχαρικά και λάιμ, bitter σοκολάτας, στέβια, passion fruit, κόκκινο πορτοκάλι) και Spicy Habanero (βότκα, καρδιά καρπουζιού, λάιμ, βανίλια, βασιλικό, πιπεριά hambanero). Στο μενού φαγητού ξεχωρίζει το salmon-rice bowl (σολομός ψημένος με σόγια σος και σιρόπι σφενδάμου, κόκκινη φακή, κινόα, ρύζι, καρότα καλυμμένα με σησαμέλαιο, φρέσκο αβοκάντο και πράσινα φασόλια) και η σαλάτα panzanella (πέστο βασιλικού,cherry τομάτες, αγγούρι, θαλάσσιος μάραθος, ελιές, χαρουποπαξίμαδο, μοτσαρέλα, αβοκάντο και βινεγκρέτ φράουλας).

Αλκμήνης 7, Πετράλωνα, 2121055214

Noah

Όταν φτάσεις στον μεγάλο προθάλαμο του, έναν ανοιχτό χώρο με συντριβάνι στη μέση, θα δεις ένα τεράστιο χέρι να σε καλωσορίζει σχηματίζοντας την αγάπη στη νοηματική. Μόνο και μόνο γι΄αυτό το αγαπάς. Μπορεί το γιασεμί και το αγιόκλημα ως πρώτο καλωσόρισμα να μην έχουν κάποια σχέση με τη Λατινική Αμερική, την Καραϊβική και γενικά το τροπικό, αλλά μόλις κάτσεις, θα δεις να σου απλώνεται μια άλλη εμπειρία.

Η διακόσμηση με τις πολύχρωμες ροτόντες και τους καναπέδες θυμίζει κάποιο beach bar κάπου στις ακτές της Κόστα Ρίκα ή του Παναμά. Το Noah δεν είναι ένα μπαρ ή εστιατόριο ή και τα δύο μαζί. Είναι μια φιλοσοφία που απαντάται στην ψυχολογία του καλοκαιριού. Θέλει να σε ενώσει με το υπαίθριο, με το πάρκο, με το γκαζόν. Γι΄αυτό και είχε σκοπό να εγκαινιάσει τα πικ νικ όπου ο καθένας θα μπορούσε να φέρει το καλάθι του και να αράξει στο γκαζόν. Η καραντίνα δεν βοήθησε, όμως τώρα θα συμβεί.

Τα credits για τη διακόσμηση ανήκουν στον Άλεξ Πετράκη, τον άνθρωπο που έχει διακοσμήσει τα πιο γνωστά και αγαπητά μπαρ της πόλης όπως Monsieu Cannibal, 7 Jokers και τα δύο άλλα της λίστας, το Upupa και το Juan Rodriguez.

Ως προς το μενού, θα βρεις ceviche, tiradito, διάφορες έθνικ επιλογές, έχει και μπόλικες vegetarian-vegan επιλογές που έχει επιμεληθεί ο σεφ Βασίλης Παπαθεοδώρου, ενώ υπεύθυνος για τα cocktails και τα smoothies είναι ο Βασίλης Νικήτας. Σίγουρα πρέπει να δοκιμάσεις την πίτσα που γίνεται σε ξυλόφουρνο και από cocktails το Yo Hoho (μιξ από ρούμια, lychee, φρούτα του πάθους, λάιμ, τόνκα, βανίλια, τροπικό τσάτνι, πούλπα από σαγκουίνι) και το Santiago (λευκή τεκίλα, λάιμ, τεραγκόν, μάνγκο, shichimi togarashi).

Ευζώνων Πάρκο Ελευθερίας, Μέγαρο Μουσικής, 2102208176

El Catrin

Από την είσοδο του σε προδιαθέτει για μια ψευδαίσθηση μεξικάνικου σαλούν, για ένα πρελούδιο σιέστας κάπου στα βάθη της Γουαδαλάχαρα. Μόλις μπεις μέσα, αισθάνεσαι ότι είσαι σε κάποια πλάθα στο Dia de los Muertos, με τους τοίχους να έχουν ζωγραφισμένες πάνω τους κλασικές εικόνες από αυτή την goth γιορτή των Μεξικανών.

Το στρατηγικό πλεονέκτημα του είναι ότι βρίσκεται σε ένα σημείο στη Γλυφάδα, πριν την πλατεία Νυμφών, που ούτως ή άλλως σου απορροφά όλη την αρνητική ενέργεια και σε χαλαρώνει, σε ένα σημείο-κόμβο αρωμάτων και αισθήσεων, ενώ έχει δίπλα του άλλα δύο μαγαζιά, το καινούργιο Hatchiko Sushi and CockTales και το Wines and Bites by Blends, που συγκεντρώνουν αρκετό κόσμο και δημιουργείται κάτι σαν υπαίθριο πάρτι.

Από το μενού δε λείπουν όλες οι γνωστές επιλογές, οι οποίες ενώνονται με υλικά πιο χαρακτηριστικά της φιλοσοφίας του σεφ του El Catrin όπως το σάντουιτς σε κουβανέζικο ψωμί με σιγομαγειρεμένο χοιρινό, τυρί, καπνιστό ζαμπόν, πίκλες αγγουριού, μουστάρδα και horseradish mayo, η σαλάτα El Zar (Mεξικάνικη εκδοχή της caesar salad με κοτόπουλο fajitas, μπέικον, sweet corn, φρέσκο κόλιανδρο, σπασμένα nachos, lime & crispy tortilla) και το chimichanga με τσένταρ, pico de gallo, sour cream, μαρούλι, κόκκινο ρύζι τηγανισμένο σε κρούστα μεξικάνικων μπαχαρικών.

Φοίβης 15, Γλυφάδα, 2108945002

Mi Vida

Εκεί που κάποτε στεγαζόταν το «Πηνελόπη και Μνηστήρες», έχει ανοίξει εδώ και σχεδόν ένα χρόνο ένα μαγαζί που αν περνάς από το Παγκράτι, θα σταματήσεις να το δεις, θα αναρωτηθείς τι παίζει με αυτό και θα συλλάβεις τον εαυτό σου να μπαίνει ασυναίσθητα για να κάτσει.

Βρίσκεται σε αυτή την υπερυψωμένη πλατεία δίπλα στην Αρμπαρόριζα, το οποίο σημαίνει ότι συγκεντρώνεται εκεί γύρω αρκετός κόσμος, δεν υπάρχει άμεση επαφή με την κίνηση στο δρόμο και ταυτόχρονα μπορείς να απολαύσεις στα έξω τραπεζάκια το κατάφυτο και φουλ τροπικό σκηνικό.

Μαζί με το σκηνικό, θα βρεις και μερικά πιάτα που θα χορτάσουν το στομάχι και τις γευστικές σου επιθυμίες όπως το Black Angus Beef Steak Fajitas που περιλαμβάνει κρεμμύδι, πιπεριές mix, ρύζι rojo, ζεστές τορτίγιες, pico de gallo, sour cream και γουακαμόλε, το Lubina a la plancha που πρόκειται για φιλέτο λαβράκι, με ψητά σπαράγγια, σαλάτα με pico de gallo, αβοκάντο – poblano salsa και dressing jalapenos ή η ποικιλία tacos με γαρίδα tempura, ψάρι tempura, χοιρινό και κοτόπουλο.

Πλατεία Νικ. Πλαστήρα 8, Παγκράτι