Αν πεις σε κάποιον γνώστη της αθηναϊκής εστίασης το όνομά του, θα σου πει κατευθείαν «ένα από τα 50 καλύτερα μπαρ στον κόσμο». Αν το περιγράψεις και δεν πεις το όνομά του, θα στο βρει κατευθείαν. Το The Clumsies είναι το μαγαζί που έκανε πιο εξωστρεφή τα μπαρ στην Ελλάδα, το πρώτο που μπήκε στη λίστα των 50Best και άνοιξε τον δρόμο και για τα υπόλοιπα που έχουμε δει στα 50 καλύτερα του κόσμου τα τελευταία χρόνια.

Το Baba Au Rum και το Line στα Πετράλωνα, θα βρίσκονται, κατά πάσα πιθανότητα στη λίστα με τα 50 καλύτερα που θα ανακοινωθεί σε μερικές μέρες. Τα προηγούμενα δύο χρόνια είχαμε συνηθίσει να υπάρχει τριπλή ελληνική παρουσία. Πέρσι, το Line ήταν 12ο, το Baba Au Rum 25ο και το The Clumsies 47ο.

Τώρα όμως, το πιο ξακουστό μπαρ της χώρας, είναι στη θέση Νο60, όπως ανακοίνωσαν οι Ισπανοί διοργανωτές του The Worlds 50 Best, οι οποίοι βγάζουν κάθε χρόνο λίστες με 100 επιλογές για μπαρ, για εστιατόρια, για πίτσες και για ξενοδοχεία. Κι όχι μόνο σε παγκόσμια κλίμακα, αλλά κάνουν και ειδικές λίστες για Ασία, για Λατινική Αμερική και για Ευρώπη.

Το The Clumsies βρίσκεται για 11η χρονιά στις επιλογές του διαγωνισμού, για πρώτη όμως φορά εκτός 50άδας, έχοντας φτάσει στο παρελθόν πολύ κοντά στη δεκάδα.

Φυσικά, το The Clumsies διατηρεί την αίγλη του, τη φήμη του, την ικανότητα του να ανανεώνεται κάθε χρόνο και να μας προσφέρει τα καλύτερα κοκτέιλ στην αγορά. Και, αργά ή γρήγορα, θα επιστρέψει και πάλι στην 50άδα.

Τα άλλα 2 μπαρ στις θέσεις 51-100

Εκτός από το The Clumsies, στις θέσεις 51-100 συναντάμε δύο ακόμα αθηναϊκά μαγαζιά, το Bar In Front of the Bar στη θέση 51 και το Barro Negro στη θέση 68.

Σε αυτή την κατηγορία, τα τελευταία χρόνια είναι η Βαρκελώνη, το Χονγκ Κονγκ, η Σιγκαπούρη, η Μπανγκόκ, η Ιταλία και η Νέα Υόρκη που πιάνουν τις περισσότερες θέσεις στην πρώτη 50άδα, ενώ το Μπουένος Άιρες έχει μια ανερχόμενη δυναμική από πέρσι.

Εν αναμονή λοιπόν, για να δούμε αν θα βρεθούν στα 50 καλύτερα του κόσμου τα 2 μπαρ που ήταν πέρσι στην 25άδα ή αν θα υπάρχει και τρίτη ελληνική παρουσία.

Δείτε εδώ τη λίστα με τις επιλογές στις θέσεις 51-100.

* Κεντρική φωτογραφία: Instagram/TheClumsies