Η Μήλος είναι τo νησί των ερωτευμένων, αλλά και του καλού φαγητού, άλλωστε ο έρωτας περνάει από το στομάχι.

Και φέτος, από την άνοιξη κιόλας, το νησί έχει κερδίσει πολλές φορές την υψηλότερη θέση σε αφιερώματα γνωστών μέσων του εξωτερικού, από το Conde Nast Traveller μέχρι το Travel+Leisure.

Όλοι θα σταθούν, σαφώς, στο Σαρακήνικο και τις άλλες παραλίες, αλλά στο νησί της Μήλου θα βρεις και κάποια πολύ ωραία μέρη για φαγητό. Εμείς σου κάνουμε τις δικές μας προτάσεις, αλλά μη μείνεις μόνο σε αυτές, ψάξου.

7 μέρη για να φας στο νησί

Ω! Χαμός

Όνομα και πράγμα!!! Γιατί εδώ γίνεται χαμός κυριολεκτικά. Θες οι νοστιμιές της κουζίνας, θες το περιβάλλον; Όλα συμβάλλουν!!! Στον Αδάμαντα, στην παραλία του Παπακινού, το λιτό, απλό, καλόγουστο και άνετο εστιατόριο σε προσκαλεί για ένα φιλόξενο γεύμα με σπιτικές μυρωδιές.

Το καλύτερο είναι ότι τα κρεατικά και τα τυριά είναι δική τους παραγωγής, καθώς έχουν τυροκομείο, αλλά και κοπάδια που βόσκουν ελεύθερα σε πλαγιές του νησιού.

Το μεγάλο ατού είναι φυσικά το φαγητό, μηλέικη κουζίνα, με πρωταγωνιστές τη μελιτζάνα καπνιστή και γεμισμένη με τυριά, το μανούρι σαγανάκι, το χοιρινό με πετιμέζι και τα πιταράκια!!! Και καλή όρεξη.

Τηλ: 2287021672

Φάτσες

Ένα χαρούμενο μαγαζί γεμάτο χρώματα και νησιώτικη ξενοιασιά. Στην Πλάκα, κοντά στο Αρχαιολογικό Μουσείο οι Φάτσες αποτελούν ένα must του νησιού, με παρέα, γέλια, ωραίο φαγητό και ελληνικά αποστάγματα.

Από το πρωί με περιποιημένο πρωινό και εκλεκτό καφέ, μέχρι το βράδυ με χειροποίητη παστουρμαδόπιτα, λαχταριστό μουσακά με γευστική μπεσαμέλ, λαχματζούν λουκούμι, κρεατικά, χταποδάκι με ζυμαρικά και γαρίδες σαγανάκι, είναι σίγουρο ότι θα ικανοποιήσει τον ουρανίσκο σου όσο απαιτητικός και αν είναι.

Οι γεύσεις και οι μυρωδιές κυριαρχούν γιατί τα λαχανικά έρχονται από το μποστάνι και η πρώτη ύλη επιλέγεται προσεκτικά για να βρεθεί στο πιάτο σας. Αν είστε τυχεροί και το επισκεφτείτε βράδυ μπορεί να πέσετε και σε μουσικές βραδιές με live σχήματα και μετά το καλό φαγητό να έρθει και το γλέντι.

Τηλ: 2287021740

Μπακάλικο του Γαλάνη

Αν βρεθείτε στον Τριοβάσαλο είναι ευκαιρία να πάτε στο Μπακάλικο του Γαλάνη και θα μας θυμηθείτε… Πιείτε και ένα ουζάκι στην υγεία μας που συνοδεύεται από εκλεκτούς μεζέδες.

Παρεΐστικη ατμόσφαιρα που φέρνει στο νου θύμησες από άλλες εποχές, σε ένα χώρο με ιστορία μιας και λειτουργούσε από το 1969 και θεωρούταν το κεντρικό καφενείο, μπακάλικο, ταχυδρομείο, μανάβικο, εδώ έβρισκες μέχρι και είδη κιγκαλερίας.

Πλέον όμως εστιάζει στους ωραίους μεζέδες: κεφτεδάκια ψημένα στα κάρβουνα, χταποδάκι, καλαμαράκια, σαλιγκάρια, σαλάτες με κρίταμο και διάφοροι άλλοι μεζέδες που θα συνοδέψουν το ούζο σου…

Τηλ: 2287028163

Αλευρόμυλος

Στο δρόμο για Πολλώνια, στον Παρασπόρο θα συναντήσεις το εστιατόριο Αλευρόμυλος που ψυχή του είναι ο Βασίλης Παπικινός, ο οποίος στον αλευρόμυλο που λειτουργούσε ο παππούς του αποφάσισε να στήσει ένα χώρο που εστιάζει στη μηλέικη κουζίνα.

Οι πρώτες ύλες προέρχονται από ντόπιους παραγωγούς και ψαράδες, για τα λαχανικά φροντίζει ο πεθερός του με βιολογικές καλλιέργειες και με τέτοια υλικά φτιάχνονται μικρά γαστρονομικά αριστουργήματα.

Αν βρεθείς εκεί θα δοκιμάσεις κατσίκι στη γάστρα με μπελτέ ψημένο σε ξυλόφουρνο, ρεβίθια γάστρας, αλμυρούς λουκουμάδες κολοκυθιού με κρέμα ξυνομυζήθρας, χοιρινό με πατάτες κυδωνάτες και πολλά άλλα καλούδια!

Τηλ: 2287023117

Ριφάκι

7 διευθύνσεις για φαγητό στο πιο δημοφιλές ελληνικό νησί του 2024

Ένα φιλόξενο μαγαζί πάνω στο κύμα στα Πολλώνια, το Ριφάκι με ωραία θαλασσινά και γευστικούς μεζέδες. Απολαύστε το γεύμα και το δείπνο σας στον χαρούμενο και πολύχρωμο χώρο του.

Εδώ θα βρείτε και πιο ψαγμένα πιάτα, ιδανικό μέρος για να πάτε και με το ταίρι σας, καθώς η Μήλος είναι νησί των ερωτευμένων.

Γαύρος Μαρινάτος, Ταρτάρ μπλε καβουριού, Τυροσαλάτα της μαμάς, Αρνάκι Κλέφτικο, Στριφτάρι πομοντόρο, θαλασσινά από τα τοπικά καϊκια αλλά και vegan νοστιμιές είναι μερικές μόνο από τις σπεσιαλιτέ του μαγαζιού.

Τηλ.: 2287041212

Sirocco

Εδώ είναι το ιδανικό μέρος για ένα ρομαντικό γεύμα με live μουσική, όπου θα ζήσετε μια μοναδική γαστρονομική περιπέτεια. Απολαμβάνοντας τη θέα στο Αιγαίο, στη νότια ακτή της Μήλου, στην παραλία Παλαιοχώρι θα γευτείτε την εποχική και μαγευτική κυκλαδίτικη κουζίνα, η οποία αποτελείται μόνο από ολόφρεσκα και επιλεγμένα τοπικά υλικά, πάντα φτιαγμένα από μια ομάδα παθιασμένων ειδικών.

Δοκιμάστε μαριναρισμένο κρέας ή φρέσκο ​​ψάρι που σιγοψήνονται σε πήλινες γάστρες βυθισμένες στην άμμο κατά τη διάρκεια της νύχτας, αυθεντικά σπιτικά πιάτα που ψήνονται σε ξυλόφουρνο και είναι εμπνευσμένα από την κουζίνα της Μήλου.

Τηλ: 2287031201

Μεθυσμένη Πολιτεία

7 διευθύνσεις για φαγητό στο πιο δημοφιλές ελληνικό νησί του 2024

Το εστιατόριο Μεθυσμένη Πολιτεία βρίσκεται στην Τρυπητή της Μήλου, στο δρόμο προς τις Κατακόμβες. Το 1996 ο Γιώργος Ευριπίδης μετέτρεψε το παλιό λιοτρίβι του πατέρα του σε ένα ατμοσφαιρικό εστιατόριο που προσφέρει γνήσια μηλέικη κουζίνα.

Το όνομα της επιχείρησης είναι εμπνευσμένο από το ομώνυμο τραγούδι και επιλέχθηκε γιατί οι επισκέπτες «μεθούν», λόγω της εκπληκτικής θέας προς τον κόλπο της Μήλου.

Μερικά από τα φημισμένα πιάτα του μαγαζιού είναι τα ντολμαδάκια, το μοσχαράκι στιφάδο με καραμελωμένα κρεμμύδια, οι λαχανοντολμάδες, το κοκορέτσι και το αρνάκι απ’ τον ξυλόφουρνο. Γενικά, τα περισσότερα φαγητά εδώ φτιάχνονται στον παραδοσιακό ξυλόφουρνο.

Τηλ.: 2287023100