Η Αθήνα είναι από χρόνια μια πολυπολιτισμική γαστρονομικά πόλη και το μεξικάνικο είναι απ΄αυτά που προσφέρονται σε αφθονία. Όχι όμως και σε τρομακτική ποικιλία. Οι επιλογές είναι πολύ κλισέ στις περισσότερες των περιπτώσεων και κινούνται σε μια λογική tex-mex. Το Loco, το μεξικάνικο που άνοιξε στο κέντρο της Αθήνας, δίπλα στην Καπνικαρέα, θέλει να αλλάξει αυτό το χαρακτηριστικό.

Αν έπρεπε να διαλέξουμε τρία μεξικάνικα που σπάνε τον κανόνα και ξεφεύγουν, θα επιλέγαμε το Chilangos, το Coyoacan και το El Catrin. Αυτό που φέρνει ο Αθηναγόρας Κωστάκος των 16 διεθνών εστιατορίων με το Loco όμως, ίσως βάλει την τριάδα σε δεύτερη μοίρα και κάνει το Loco το καλύτερο μεξικάνικο στην Αθήνα. Στο κέντρο φαίνεται σίγουρα να έχει αφήσει πίσω του το τίμιο Etnico που είχε όμως και ινδικές και βραζιλιάνικες επιλογές.

Ο Κωστάκος, ο Λευτέρης Γεωργόπουλος και ο Πάνος Τσίκας του Noema που έχει αναλάβει χρέη head chef στο Loco, έστησαν μαζί με την ομάδα του Kuko’s στην Καλαμιώτου, μια τακερία-τεκιλερία που και σε αισθητική και σε πιάτα, φέρνει το Μεξικό κάμποσα βήματα πιο κοντά.

Το μενού είναι φτιαγμένο με φιλοσοφία μεξικάνικου «σουβλατζίδικου», αφού ποντάρει πολλά στα σουβλιστά κρέατα του, έχει ποικιλία από τα αγαπημένα σεβίτσε του Κωστάκου κι έχει και ένα μπαρ για να απολαύσεις cocktails με βάση την τεκίλα και το μεσκάλ και κάποιες ετικέτες μπύρας.

 

Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.

 

Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη Loco (@loco_athens)

Στα σεβίτσε είναι περίεργα γευστικό το Blue crab passion fruit ceviche που έχει μπλε καβούρι Καβάλας, φρούτο του πάθους, μάνγκο, λάιμ, ancho πιπεριά ελαφρά τηγανισμένη και την mild spicy Dorada aji amarillo. Στα κυρίως, το cordero con tahine είναι το πιάτο-ναυαρχίδα του μαγαζιού, μιας και το αρνί σιγομαγειρεύεται για 15 ώρες και σερβίρεται σε χειροποίητη τορτίγια καλαμποκιού μαζί με καπνιστή μελιτζάνα, πίκλες και κόλιανδρο. Πρόκειται για μια συνταγή που έφερε κατευθείαν από το Μεξικό ο Κωστάκος, όπου έθαβαν το αρνί για δύο μέρες και το έψηναν σε αγαύη.

Άλλη επιλογή είναι το al pastor με γύρο από ιμπέρικο που μαρινάρεται σε ένα σωρό μπαχαρικά, είναι ζουμερός, καραμελωμένος και σερβίρεται μαζί με mole με μαύρο σκόρδο και κακάο, salsa verde και μερικές ψητές πιπεριές padron. Το μενού διαθέτει και ψαροφαγική επιλογή, τα bacalaitos (κροκέτες μπακαλιάρου πάνω σε φρέσκια τορτίγια από μωβ καλαμπόκι μαζί με τραγανό άισμπεργκ, κορίανδρο και ξινούτσικη μαγιονέζα ταραμά), αλλά και vegan με μανιτάρια πλευρώτους.

 

Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.

 

Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη Loco (@loco_athens)

Το ιδιαίτερο με το Loco και αυτό που συνδέει όλες τις γεύσεις, είναι ο χώρος. Έχει μια κεντρική μπάρα που κάθεσαι κι έχεις πίσω σου το μπαρ, μπροστά σου την ανοιχτή κουζίνα που βλέπεις τους σεφ να ετοιμάζουν την παραγγελία σου και «σε παίζουν double team».

 

Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.

 

Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη Loco (@loco_athens)

Καλαμιώτου 15, 2103318778