Θα ήταν ψέμα να πούμε πως δεν είμαστε λάτρεις του street food. Αν βάλουμε στην άκρη το κεφάλαιο θερμίδες, ποιος μπορεί να αντισταθεί σε λαχταριστά σάντουις που λιώνουν στο στόμα ή σε burgers που χαρίζουν μοναδικό ταξίδι στον οισοφάγο; Θα λέγαμε, μάλιστα, πως είναι το σέξι part της κάθε πόλης και η χαρά της εξερεύνησης.

Στην Ελλάδα έχουμε μπόλικα να χαιρόμαστε, ωστόσο αυτή τη φορά θα κάνουμε μια μικρή περιήγηση στο εξωτερικό, γιατί εκεί κι αν απογειώνουν το street food. Το θέλουμε το βρώμικό μας και με τα χρόνια έχουμε γίνει και πιο απαιτητικοί. Αυτοί είμαστε κύριες και κύριοι.

Αν εξαιρέσουμε το ότι τα περισσότερα είναι value for money, που στο τέλος του μήνα πάντα το εκτιμάμε παραπάνω, είναι και το πάρτι γεύσεων που χαρίζουν τα ακόλουθα φαγητά:

Pastizzi, Μάλτα

Υπέροχη πόλη η Μάρτα, πιο υπέροχο όμως το Pastizzi. Είναι αυτό το αλμυρό που χρειάζεται κανείς μετά από το περπάτημα για να πάρει τα πάνω του. Δεν είναι τυχαίο που έχει κερδίσει την καρδιά των ντόπιων αλλά και των επισκεπτών. Η τραγανή ζύμη του (κάνει αυτό το κρακ) με γέμιση ρικότα ή αρακά, είναι σαν μικρό ψωμάκι θα λέγαμε, και η σύσταση του δεν είναι ούτε πολύ κρεμώδης ούτε πολύ στερεά. Είναι σαν τυροπιτάκι πάντως, τόσο μικρό και η μυρωδιά του τρομερή.

Επιπλέον, είναι κυριολεκτικά φθηνό, αφού μπορεί να ξεκινάει και από 0,25 ευρώ. Με 1 ευρώ μπορεί κανείς να φάει κανονικά και να χορτάσει. Απλά το πρόβλημα είναι ότι δεν μπορείς να σταματήσεις στα πέντε, θέλεις παραπάνω, επομένως όπου ζύμη και θερμίδα. Hold my beer!

 

Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.

 

Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη Pastizzi Malta (@pastizzi_malta)

Currywurst, Γερμανία

Πάρα πολύ γνωστό το εν λόγω street food, το οποίο είναι δημιούργημα των Γερμανών, επομένως εδώ μιλάμε για λουκάνικο. Αν πας Γερμανία, άλλωστε, δεν γίνεται να μη φας λουκάνικο, πόσω μάλλον το Currywurst. Πρόκειται για λουκάνικο, κομμένο σε μικρά κομμάτια, με κέτσαπ και curry, ενώ συνοδεύεται συνήθως ένα μικρό ψωμάκι, το λεγόμενο Brötchen.

Κι αν αναρωτιέσαι ότι ένα απλό «πιάτο» είναι τόσο φημισμένο, τότε θα πρέπει να σου πούμε τα μικρά μυστικά το κάνουν γευστικό. Όπως ας πούμε ότι η σωστή παρασκευή της σάλτσας, όπως και οι ποσότητες βουτύρου και πάπρικας που θα χρησιμοποιηθούν.

Francesinha, Πορτογαλία

Ένα σάντουιτς που βάζει τα γυαλιά σε όσα έχουμε απολαύσει στη χώρα μας. Αρχικά, μιλάμε για μια βόμβα θερμίδων και χοληστερίνης, που όμως δεν μας ενδιαφέρει καθόλου. Μια ζωή την έχουμε. Για να καταλάβετε, είναι κάτι σαν το croque monsieur και περιλαμβάνει χοιρινή φέτα, λουκάνικο σε μορφή chipolata, κομμάτια μπριζόλας ή ψημένου κρέατος, ενδεχομένως διάφορα λαχανικά σαν optional, όπως και αυγό τηγανητό.

Και επειδή όλα τα ωραία πράγματα έχουν και τυρί, δεν θα μπορούσε το σάντουιτς αυτό να μη λούζεται με λιωμένο τυρί σαν μια ζεστή αγκαλιά, ενώ δίπλα του συνοδεύονται και πατάτες τηγανιτές. Σας είπαμε, η χαρά της θερμίδας εδώ.

Choripán, Μεξικό

Κρέας και ψωμί, combo αξεπέραστο. Το Choripán προέρχεται από την Αργεντινή, αλλά έχει γίνει διάσημο, οπότε και στο Λονδίνο να βρεθεί κάποιος, μπορεί να το απολαύσει. Επί της ουσίας, πρόκειται για hot dog, με λουκάνικο από κρέας βοδινού και χοιρινού και συνοδεύεται με κρεμμύδι, σκόρδο, λάδι, ρίγανη και ξίδι και την πιο φημισμένη σάλτσα chimichurri.

Οι μερακλήδες Αργεντινοί έχουν δημιουργήσει ίσως το πιο ωραίο street food του κόσμου όλου. Βγάζουμε καπέλο.

Chivito, Ουρουγάη

Θα κλείσουμε με την απόλυτη χοληστερίνη από την Ουρουγάη, το Chivito. Εδώ το κρέας δεν είναι το αρνάκι γάλακτος, παρ’όλο που αυτή είναι η ονομασία του, αλλά δίνει τη θέση του σε μια πολύ λεπτή φέτα μοσχάρι, το οποίο περιτυλίγεται στο σάντουιτς μαζί με ελιές, μοτσαρέλα, μαρούλι, ντομάτα και μαγιονέζα.

Έχει βέβαια και την παραλλαγή, γιατί που πάμε σε αυτό τον κόσμο αν μείνουμε μόνο σε μία, μιας και στην χώρα σερβίρεται και με τηγανητό αυγό, bacon, πιπεριές και πάει λέγοντας.