Αν είστε λάτρης των κεριών, πιθανώς έχετε δει κάποιες μάρκες να προσφέρουν εκδόσεις από σόγια ή κερί μέλισσας ως φυσικές εναλλακτικές λύσεις στις τυπικές επιλογές κεριού. Αλλά είναι τα συμβατικά κεριά στην πραγματικότητα βλαπτικά για εσάς; Και αν είναι, πόσο καλύτερα θα μπορούσαν να είναι στην πραγματικότητα αυτά που προωθούνται στην αγορά ως «πιο υγιεινά» ή «μη τοξικά»;

Οι ανησυχίες σχετικά με την ασφάλεια των κεριών έχουν τις ρίζες τους στις χημικές αντιδράσεις που συμβαίνουν όταν τα καίτε, καθώς και στα τεχνητά αρώματα και τις χρωστικές ουσίες που συμβάλλουν στις διάφορες μυρωδιές που μπορεί να αγαπάτε.

Τα κεριά που προκαλούν κυρίως ανησυχία είναι εκείνα που κατασκευάζονται από παραφίνη, η οποία είναι ένα φτηνό υποπροϊόν που προέρχεται κυρίως από τη διύλιση του πετρελαίου. Η παραφίνη είναι το πιο συχνά χρησιμοποιούμενο υλικό για κεριά παγκοσμίως, σύμφωνα με την National Candle Association, τη σημαντικότερη εμπορική ένωση που εκπροσωπεί τους κατασκευαστές κεριών στις ΗΠΑ και τους προμηθευτές τους.

Ωστόσο, υπάρχουν λίγες μελέτες σχετικά με τις εκπομπές κεριών ή τις πιθανές επιπτώσεις τους στην ανθρώπινη υγεία και τα συμπεράσματα από την έρευνα είναι ανάμεικτα.

Δεν υπάρχει γενικό συμπέρασμα ότι τα κεριά παραφίνης είτε θα βλάψουν είτε δεν θα βλάψουν την υγεία σας, δήλωσε ο πνευμονολόγος δρ Σόμπια Φαρούντ, κλινικός επίκουρος καθηγητής στο Lerner College of Medicine της Cleveland Clinic.

Αλλά οι κίνδυνοι μπορεί επίσης να εξαρτώνται από διάφορους παράγοντες, όπως ο τύπος και η ποιότητα του κεριού, το πόσο συχνά και πόσο καιρό το καίτε, η ροή του αέρα στο χώρο όπου το καίτε, η κατάσταση της υγείας σας και πολλά άλλα.

Παρακάτω, οι ειδικοί μοιράζονται την επιστήμη πίσω από τις δυνητικά επιβλαβείς εκπομπές κεριών, τις ανησυχίες τους σχετικά με την έλλειψη κανονισμών και τους τρόπους για να πάρετε την καλύτερη απόφαση για εσάς.

Μήπως τα αρωματικά κεριά βλάπτουν τη υγεία σας; – Οι επιστήμονες απαντούν

Τι δείχνει η επιστήμη των κεριών

Όταν καίτε ένα κερί από παραφίνη, απελευθερώνει πτητικές οργανικές ενώσεις ή πτητικές οργανικές ενώσεις (VOC) -αέρια που εξατμίζονται εύκολα και γρήγορα στον αέρα σε θερμοκρασία δωματίου, δήλωσε ο δρ Άριφουλ Χακ, ερευνητής ιατρός στο νοσοκομείο Yan’an Hospital Affiliated to Kunming Medical University στην Κίνα.

Αυτές οι ενώσεις εκπέμπονται συνήθως από χρώματα, προϊόντα καθαρισμού, καλλυντικά, αποσμητικά χώρου, καυσαέρια αυτοκινήτων, συσκευές που καίνε καύσιμα, όπως σόμπες αερίου, και πολλά άλλα, σύμφωνα με την Αμερικανική Πνευμονολογική Εταιρεία. Ορισμένες πτητικές οργανικές ενώσεις είναι επιβλαβείς από μόνες τους, ενώ άλλες μπορούν να αντιδράσουν με άλλα αέρια και να σχηματίσουν ρύπους μόλις βρεθούν στον αέρα.

Μία από τις πτητικές οργανικές ενώσεις που εκπέμπονται συχνά από τα κεριά είναι το τολουόλιο, ένα διαυγές, άχρωμο εξατμιζόμενο υγρό που έχει χαρακτηριστική οσμή και εμφανίζεται φυσικά στο αργό πετρέλαιο.

Το τολουόλιο έχει καταγραφεί ως τοξίνη με καθορισμένα όρια έκθεσης από ορισμένες ρυθμιστικές Αρχές, όπως η Υπηρεσία Προστασίας Περιβάλλοντος των ΗΠΑ, τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων των ΗΠΑ και η Υπηρεσία Ασφάλειας και Υγείας στην Εργασία. Αυτό συμβαίνει επειδή είναι μια νευροτοξίνη που συνδέεται με ζάλη, πονοκεφάλους ή πιο σοβαρές επιπτώσεις σε παρατεταμένη έκθεση, επισημαίνει ο Χακ.

Το βενζόλιο, γνωστό καρκινογόνο, είναι μια άλλη πτητική οργανική ουσία που απελευθερώνεται από τα κεριά παραφίνης, προσθέτει ο Χακ. Η μακροχρόνια έκθεση σε αυτή τη χημική ουσία έχει συνδεθεί με διαταραχές του αίματος, όπως η λευχαιμία. Όταν εισπνέεται, το βενζόλιο μπορεί επίσης να είναι ερεθιστικό για το αναπνευστικό σύστημα.

Τα κεριά παραφίνης εκπέμπουν επίσης τις πτητικές οργανικές ενώσεις πολυκυκλικών αρωματικών υδρογονανθράκων, οι οποίοι περιέχουν βενζόλιο και φορμαλδεΰδη, ένα άλλο γνωστό καρκινογόνο για τον άνθρωπο.

«Ένας μεγάλος αριθμός μελετών έχει αξιολογήσει τις εκπομπές κεριών υπό ελεγχόμενες συνθήκες καθώς και σε σπίτια και έχει δείξει ότι η καύση κεριών συμβάλλει στην κακή ποιότητα του αέρα και αυξάνει τον κίνδυνο εισπνευστικής έκθεσης σε χημικές ουσίες που προκαλούν ανησυχία», εξηγεί η δρ Σάρα Έβανς, επίκουρη καθηγήτρια περιβαλλοντικής ιατρικής και κλιματικής επιστήμης στην Ιατρική Σχολή Icahn στο Mount Sinai.

Ορισμένα στοιχεία δείχνουν επίσης ότι τα κεριά μπορεί να εκπέμπουν τοξίνες ακόμη και όταν δεν είναι αναμμένα, σύμφωνα με μια μελέτη του Απριλίου του 2015 που προσομοίωσε τη χρήση σε εσωτερικούς χώρους.

Οι συγκεντρώσεις πτητικών οργανικών ενώσεων στον αέρα που βρέθηκαν σε ορισμένες μελέτες για κεριά ήταν ασήμαντες σε σύγκριση με τα επίπεδα που θεωρούνταν προηγουμένως επικίνδυνα. Άλλες έρευνες, ωστόσο, δείχνουν το αντίθετο -στη μελέτη του Απριλίου 2015, η συγκέντρωση φορμαλδεΰδης που εκπέμφθηκε από ένα αναμμένο κερί με άρωμα φράουλας, ανήλθε σε 2.098 μέρη ανά δισεκατομμύριο, η οποία υπερβαίνει κατά πολύ το εύρος 0 έως 400 μέρη ανά δισεκατομμύριο που διάφορες πηγές θεωρούν αποδεκτό. Ένα αναμμένο κερί με άρωμα ακτινίδιο-πεπόνι είχε συνολική συγκέντρωση εκπομπών 12.742 μέρη ανά δισεκατομμύριο.

Τώρα, τα κεριά από κερί σόγιας, κερί μέλισσας ή στεαρίνη (λάδι καρύδας ή ζωικά λίπη) θεωρούνται συχνά πιο υγιεινά. Αλλά ο,τιδήποτε καίγεται εκπέμπει επιβλαβή σωματίδια ή χημικές ουσίες, τονίζει η Έβανς -έτσι, αυτά τα κεριά απελευθερώνουν επίσης πτητικές οργανικές ενώσεις στον αέρα. Απλώς το κερί παραφίνης είναι συνήθως πιο ρυπογόνο, σύμφωνα με ορισμένες μελέτες.

Ο κίνδυνος τοξικών εκπομπών είναι μεγαλύτερος όταν τα κεριά είναι αρωματισμένα ή βαμμένα, και αυτός είναι ένας άλλος λόγος για τον οποίο τα κεριά χωρίς παραφίνη δεν είναι άμεσα ξεκάθαρα. Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι τα τεχνητά αρώματα έχουν επίσης πτητικές οργανικές ενώσεις, συμπεριλαμβανομένων των φθαλικών ενώσεων, οι οποίες έχουν συνδεθεί με προβλήματα μάθησης και συμπεριφοράς, παχυσαρκία, μειωμένη ανάπτυξη του αναπαραγωγικού συστήματος και άλλα, συμπληρώνει η Έβανς. Το κερί χωρίς άρωμα στην έρευνα του 2015 προκάλεσε επίσης ανησυχητικές συγκεντρώσεις τοξινών, αλλά είχε τη χαμηλότερη ποσότητα σε σύγκριση με τα αντίστοιχα αρωματισμένα.

Η Εθνική Ένωση Κεριών υποστηρίζει ότι τα κεριά είναι «ασφαλή για χρήση στο σπίτι», όπως δηλώνει εκπρόσωπός της σε δήλωση.

Η θέση της ένωσης βασίζεται σε μια μελέτη του Οκτωβρίου 2021 που περιελάμβανε την καύση 24 κεριών σόγιας και παραφίνης, αρωματισμένων και μη αρωματισμένων. Ωστόσο, η έρευνα ήταν μια κοινή προσπάθεια μεταξύ της NCA, της Ευρωπαϊκής Ένωσης Κατασκευαστών Κεριών και της Ένωσης Κεριών Λατινικής Αμερικής. (Τα μέλη της NCA περιλαμβάνουν μερικές από τις πιο δημοφιλείς εταιρείες συμβατικών κεριών και μία από τις μεγαλύτερες εταιρείες πετρελαίου στον κόσμο. Η ένωση διευθύνεται επίσης από άτομα που απασχολούνται σε κορυφαίες μάρκες συμβατικών κεριών).

Επιπλέον, δεν υπάρχει σχεδόν καμία ρύθμιση για τα κεριά, επισημαίνει η Έβανς. Στην ιστοσελίδα της η NCA αναφέρει ότι τα μέλη της τηρούν τα πρότυπα της ASTM International (πρώην Αμερικανική Εταιρεία Δοκιμών και Υλικών). Αλλά «τα πρότυπα ASTM αφορούν την πυρασφάλεια και τη συσκευασία, όχι τη σύνθεση των κεριών», προσθέτει η Έβανς. «Τα πρότυπα ASTM είναι εθελοντικά και δεν επιβάλλονται- τα προϊόντα δεν ελέγχονται για τη συμμόρφωσή τους».

Δεν υπάρχουν κανονισμοί που να απαιτούν την πλήρη επισήμανση του περιεχομένου των κεριών και δεν υπάρχουν δοκιμές από τρίτους για την επαλήθευση των ισχυρισμών των κατασκευαστών, πρόσθεσε.

Αυτή η έλλειψη εποπτείας είναι ο λόγος για τον οποίο οι εταιρείες μπορούν να χαρακτηρίζουν τα κεριά ως «με βάση τη σόγια», ακόμη και αν μόνο ένα μικρό ποσοστό του κεριού είναι σόγια, ανάλογα με την περιοχή και τα πρότυπα επισήμανσης, δηλώνει ο Χακ.

Μήπως τα αρωματικά κεριά βλάπτουν τη υγεία σας; – Οι επιστήμονες απαντούν

Τρόποι για να αρωματίσετε με μεγαλύτερη ασφάλεια το σπίτι σας

Ορισμένες από τις χημικές ουσίες που δυνητικά εκπέμπονται από τα κεριά εγκαταλείπουν τον οργανισμό γρήγορα, ενώ άλλες μπορεί να συσσωρεύονται με την πάροδο του χρόνου, εξηγεί η Έβανς. Μόνο λίγες μελέτες έχουν εξετάσει τα άμεσα αποτελέσματα της καύσης κεριών για την ανθρώπινη υγεία. Ωστόσο, σύμφωνα με την Έβανς, «μπορούμε να εξάγουμε συμπεράσματα από όσα γνωρίζουμε για τις δυσμενείς επιπτώσεις αυτών των προϊόντων καύσης στην υγεία σε άλλα περιβάλλοντα».

Συνολικά, υπάρχουν επαρκή στοιχεία που υποδηλώνουν ότι η καύση κεριών στο σπίτι μπορεί να είναι επιβλαβής για την υγεία και ίσως αξίζει να εξαλειφθεί από τον μακρύ κατάλογο των ρύπων στους οποίους εκτίθενται καθημερινά πολλοί άνθρωποι, επισημαίνει η Έβανς.

Ιδιαίτερα τα ευάλωτα άτομα θα πρέπει να λάβουν υπόψη τους αυτή την καθοδήγηση. Στις ομάδες αυτές περιλαμβάνονται άτομα με αναπνευστικά προβλήματα όπως το άσθμα ή η χρόνια αποφρακτική πνευμονοπάθεια, δηλώνει ο Φαρούντ.

Λαμβάνοντας υπόψη όλα αυτά, η Έβανς δεν καίει ποτέ κεριά και αποθαρρύνει και άλλους να το κάνουν. Ο πνευμονολόγος Φαρούντ, από την άλλη πλευρά, χρησιμοποιεί κεριά. Απλώς προσέχει τι αγοράζει και πού τα καίει, λέει.

Η συμβουλή της Έβανς ισχύει ακόμη και για κεριά με άρωμα αιθέριων ελαίων -κάποιοι θεωρούν ότι αυτά είναι ακίνδυνα, αλλά αυτό δεν ισχύει πάντα, καθώς η καύση τους μπορεί να αλλάξει τη χημική τους σύνθεση, δηλώνει ο Χακ.

«Ορισμένες μελέτες διαπιστώνουν ότι η διάχυση αιθέριων ελαίων προκαλεί αναπνευστικά προβλήματα και παρεμβαίνει στη μνήμη και τη λήψη αποφάσεων», τονίζει η Έβανς. «Ορισμένοι τύποι ελαίων είναι τοξικοί για τα παιδιά και τα κατοικίδια ζώα. Μπορεί επίσης να είναι δύσκολο να εξακριβωθεί η καθαρότητα των προϊόντων αιθέριων ελαίων που μπορεί να περιέχουν ένα μείγμα επιβλαβών χημικών ουσιών. Όπως και τα κεριά, τα αιθέρια έλαια δεν ρυθμίζονται ή δεν ελέγχονται για να διασφαλιστεί ότι είναι απαλλαγμένα από μολυσματικές ουσίες».

Αν θέλετε να συνεχίσετε να χρησιμοποιείτε κεριά, οι ειδικοί έχουν μερικές συμβουλές για το πώς μπορείτε να ελαχιστοποιήσετε τυχόν κινδύνους για την υγεία:

-Επιλέξτε κεριά με την ένδειξη 100% κερί σόγιας, κερί μέλισσας ή κερί στεατίνης, όταν είναι δυνατόν.

-Βεβαιωθείτε ότι το φυτίλι είναι βαμβακερό, ξύλινο ή συνθετικό και δεν περιέχει πυρήνες από μέταλλα, όπως μόλυβδο ή ψευδάργυρο. (Τα φυτίλια μολύβδου έχουν απαγορευτεί σε μερικές χώρες, συμπεριλαμβανομένων των Ηνωμένων Πολιτειών, της Αυστραλίας και της Δανίας).

-Αν απλώς δεν μπορείτε να αντισταθείτε στη χρήση αρωματικών κεριών, αναζητήστε κεριά με αιθέρια έλαια ή κεριά που φέρουν την ένδειξη «χωρίς φθαλικό εστέρα».

-Αποφύγετε τα βαμμένα κεριά.

-Διατηρείτε τα καπάκια στα κεριά όταν δεν τα χρησιμοποιείτε.

-Δείτε την ιστοσελίδα του κατασκευαστή ή επικοινωνήστε με την εταιρεία για να μάθετε περισσότερα για τη σύνθεση. Ορισμένα συστατικά, όπως το άρωμα, θεωρούνται εμπορικά μυστικά, οπότε οι κατασκευαστές ενδέχεται να μην αποκαλύπτουν τις επιμέρους χημικές ουσίες, εξηγεί η Έβανς.

-Καίτε τα κεριά σε καλά αεριζόμενο χώρο για να μειώσετε τη ρύπανση του αέρα του εσωτερικού χώρου από τυχόν αιθάλη, πτητικές οργανικές ενώσεις ή καπνό. Διατηρείτε τον χώρο αεριζόμενο μετά το σβήσιμο των κεριών. Το δωμάτιο πρέπει επίσης να είναι ευρύχωρο -ένα σαλόνι είναι καλύτερο από ένα μπάνιο.

-Αποφύγετε κεριά χαμηλότερης ποιότητας -συνήθως ενδεικτικό είναι η τιμή τους- καθώς αυτά μπορεί να χρησιμοποιούν συμβατικά κεριά ή αρώματα.

-Σβήστε τα κεριά που εκπέμπουν βαρύ μαύρο καπνό. Μπορείτε επίσης να βοηθήσετε στην αποφυγή αυτού του είδους καπνού χρησιμοποιώντας ένα κόφτη φυτιλιών κεριών ή ένα ψαλίδι για να κρατάτε τα φυτίλια κομμένα στο ¼ της ίντσας.

-Όταν καίτε αρωματικά κεριά, να το κάνετε σε μικρές δόσεις για να αποφύγετε πονοκεφάλους ή ερεθισμό του αναπνευστικού συστήματος ή των ματιών.

-Μην καίτε κεριά κοντά σε παιδιά ή άτομα που είναι έγκυες ή έχουν αναπνευστικές παθήσεις.

«Είναι σημαντικό να βελτιστοποιήσετε την ποιότητα του αέρα που αναπνέουμε μέσα στο σπίτι μας -όπου περνάμε τον περισσότερο χρόνο μας», δηλώνει η Έβανς.