Αγαπάμε τις ελληνικές μας συνήθειες, τα ελληνικά μας προϊόντα. Αλλά είμαστε ανοιχτοί και σε όλα τα ωραία από όπου κι αν προέρχονται. Σε ό,τι μας ανοίγει τους ορίζοντες, σε ό,τι μας κάνει να νιώθουμε καλά. Και σε αυτή τη φάση είμαστε αυτήν την εποχή, με τη νέα μόδα που, από Ιταλίας ορμωμένη, έχει ξετρελάνει την Αθήνα. Λέγε με Spritzeria…

Είναι συνυφασμένο με το λεγόμενο «απεριτίβο». Το όνομα προέρχεται από το λατινικό «aperire», δηλαδή αυτό που ανοίγει την όρεξη. Θα μπορούσαμε να το πούμε και early drinking ή… προ-δείπνο. Το μέρος που θα πας αμέσως μετά τη δουλειά, για να συζητήσεις τι έγινε μες τη μέρα, για να πας παρακάτω, για να διώξεις έγνοιες και βάσανα. Βασικά, εκεί πας για να επικοινωνήσεις ουσιαστικά με τους γύρω σου. Με ωραία, πορτοκαλί ή βαθυκόκκινα πικρόγλυκα ποτά, με κάτι ελαφρύ και νόστιμο για συνοδευτικό, για να «τσιμπήσεις».

Ως συνήθεια είναι ταμάμ για να τη ζεις έξω, σε πλατείες και πεζοδρόμια. Στην Αθήνα ως γνωστόν έχει σχεδόν όλο το χρόνο καλοκαίρι, οπότε οι συνθήκες είναι ιδανικές για non stop καταστάσεις.

Ένα από τα πιο δημοφιλή είδη στην Αθήνα εσχάτως: 7 μαγαζιά που το φωνάζουν πως φέρνουν την ιταλική φινέτσα στην πόλη

Και να που έτσι ξαφνικά, η Αθήνα έγινε… Ιταλία!

Amore Spritzeria

Αυτό το μαγαζί, καταπώς το όνομά του σωστά μεταφέρει, είναι αγάπη, είναι έρωτας. Από την πρώτη ματιά και, γιατί όχι, για πάντα. Ήρθε με φόρα στα πράγματα, αναστάτωσε με την καλή την έννοια την ούτως ή άλλως hype γειτονιά του Νέου Κόσμου.

Είναι φοβερή η διακόσμησή του, θα θες να βγάλεις αμέσως φωτό για να τις ανεβάσεις στο Instragram. Έχει ήδη γίνει στέκει και κάνει τη διαφορά στο κομμάτι «έξοδος» στην Αθήνα.

Μεναίχμου 1-3, Νέος Κόσμος

Drupes Spritzeria

Ανάμεσα στο Κουκάκι και στον Νέο Κόσμο, είναι λες και με κάποιο μαγικό τρόπο η Ιταλία μεταφέρθηκε στην… Αθήνα!

Εδώ πραγματικά θα νιώσεις να χαλαρώνεις, να ξεφεύγεις. Έχει μια πολύ ωραία ατμόσφαιρα αυτό το μαγαζί, σε κάνει να το νιώθεις πολύ οικείο. Και έναν εξαιρετικό κατάλογο ποτών, το μόνο πρόβλημα είναι τι θα πρωτοδιαλέξεις. Μην το πολυσκέφτεσαι, θα σου πούμε εμείς. Αφού θα πας και θα ξαναπάς…

Ζήτρου 20, Αθήνα

Thamai Spritzeria

Ακόμα ένα μαγαζί που έκανε «μπαμ» από την πρώτη στιγμή που άνοιξε. Ο κόσμος το αγκάλιασε και έτσι απέκτησε ξανά ζωή ένας δρόμος στην Αθήνα που είχε αρχίσει κάπως να βαλτώνει.

Ένα ιδιαίτερο μέρος που σε κάνει να κολλάς μαζί του, να το σκέφτεσαι συχνά πυκνά. Συμβαίνει με όσα μας κάνουν να νιώθουμε όμορφα, άνετα.

Λέκκα 19, Αθήνα

Odori

Στην Πλατεία Κλαυθμώνος ένα μαγαζί που φωνάζει ποιότητα σε κάθε του λεπτομέρεια. Φαίνεται ξεκάθαρα πως τίποτα δεν αφέθηκε στην τύχη, πως υπήρξε μέριμνα ακόμα και για τα θεωρητικά πιο μικρά.

Μην παραλείψεις να δοκιμάσεις την πίτσα του, ενώ εδώ θα καταλάβεις πως το βερμούτ κάθε άλλο παρά παλιομοδίτικο είναι ως ποτό. Στα must γενικώς και τα κοκτέιλ.

Σκουλενίου 2, Αθήνα

Felicita

Πάμε και στο Ρουφ για μια Spritzeria που συνδυάζει στιλ και τεχνογνωσία στον απόλυτο βαθμό. Όλα είναι προσεγμένα στην εντέλεια, σε ένα σικάτο και μοντέρνο spot που κερδίζει και τους πιο απαιτητικούς.

Θα νομίζεις πως είσαι κοντά στα λιβάδια της Τοσκάνης και θα αρχίσεις να τραγουδάς το κομμάτι-ύμνο του Al Bano και της Romina Power, “Felicita”. Η έμπνευση για το όνομα…

Μεγάλου Βασιλείου 40, Ρουφ

Απεριτίφ

Κάτω από τη σκιά ενός μεγάλου πλάτανου, γράφονται μερικές υπέροχες ιστορίες. Βοηθάνε τα ποτά να έλθει η χαλάρωση, οι υπέροχες γεύσεις για να δώσουν το «κάτι παραπάνω».

Ένα παρεΐστικο μαγαζί που έχει γίνει σημείο αναφοράς στην Αθήνα είναι γωνιακό, είναι αεράτο, είναι – κυρίως – υπέροχο.

Δικαιάρχου 57Α. Παγκράτι

Profitis Spritzeria

Αυτό το περιμένουμε. Πώς και πώς. Είναι σε διαδικασία ετοιμασίας και είμαστε σίγουροι πως θα είναι το επόμενο μεγάλο hit στην Αθήνα. Πώς να γίνει αλλιώς όταν το δουλεύουν τα παιδιά του Τράγου, του all day καφενείου που κάνει θραύση στο Ψυρρή!

Zyme Zymospritzeria

Άλλη μια soon to be πρόταση, με το μαγαζί να ετοιμάζεται για να ανοίξει σε μερικές εβδομάδες, ενδεχομένως πριν έρθει το 2025.