Ένας πολυχώρος εστίασης που έρχεται να πάρει τη θέση των street food festival αναμένεται να ανοίξει στην Αθήνα.

Πρόκειται για τη νέα Στοά Αρσακείου, ένα κτήριο στην Αθήνα με παράδοση σχεδόν 200 ετών, στη συμβολή των οδών Πεσμαζόγλου και Σταδίου και πρόσοψη επί τεσσάρων οδών – Σταδίου, Πεσμαζόγλου, Αρσάκη και Πανεπιστημίου – που εδώ και χρόνια παρέμενε κλειστή, μεταμορφώνεται σε έναν δυναμικό κόμβο ενδιαφέροντος, που συνίσταται στο τρίπτυχο γαστρονομία, πολιτισμός και λιανική αγορά ένδυσης.

Συγκεκριμένα, θα αποτελείται από περίπου 20 καταστήματα, τα οποία ως επί το πλείστον θα αφορούν την αγορά τροφίμων και την εστίαση, αλλά ένα σημαντικό μέρος τους θα επικεντρώνεται στον πολιτισμό, ενώ θα δημιουργηθούν και εμπορικά καταστήματα. 

Η συνολική επένδυση που θα αναβαθμίσει κι άλλο την Αθήνα, θα φτάσει τα 15 εκατ. ευρώ, εκτός των επενδύσεων που θα πραγματοποιηθούν από τους μισθωτές, ενώ εκτιμάται ότι η επισκεψιμότητα στη Στοά θα φτάνει τα 7.000 έως 8.000 άτομα την ημέρα. Κατά τη διάρκεια λειτουργίας του έργου αναμένεται να δημιουργηθούν 500 θέσεις εργασίας.

Η Legendary Food μετά τη διενέργεια διαγωνισμού έχει αναλάβει την ανάπλαση χώρων της Στοάς Αρσακείου και τη χρήση για 35 χρόνια, υλοποιώντας μια πολύ σημαντική και απαιτητική επένδυση, με δεδομένη τη φυσιογνωμία και ιστορικότητα του εμβληματικού κτηρίου στην Αθήνα.

Η Αθήνα στα πρότυπα των ισπανικών πόλεων

Συγκεκριμένα, η εταιρεία εκμίσθωσε 12.000 τετραγωνικά μέτρα από τα συνολικά 25.000 τετραγωνικά μέτρα όλου του κτιρίου. Στο ιστορικό κτήριο στεγάζονται, ανεξάρτητα από τους χώρους που μίσθωσε η εταιρία, στο β’ όροφο το Συμβούλιο της Επικρατείας και στο υπόγειο το Θέατρο Τέχνης.

Σκοπός της επένδυσης της Legendary Food είναι η υλοποίηση ενός νέου και δραστήριου «τοπόσημου» στο κέντρο της Αθήνας στα πρότυπα αντίστοιχων εγχειρημάτων σε μητροπόλεις του κόσμου, με γνωρίσματα εμπορικού αλλά και ταυτόχρονα πολιτιστικού, επιμορφωτικού και γευσιγνωστικού χαρακτήρα, που θα αναδεικνύει διαχρονικά την ελληνική και μεσογειακή διατροφή και τον γαστρονομικό πολιτισμό της Ελλάδας.

Το μεγαλύτερο κέντρο συνάντησης στην Αθήνα: Θα θυμίζει τις μεγάλες αγορές φαγητού στην Ισπανία, ένα καθημερινό street food festival

Όσοι έχετε επισκεφθεί για παράδειγμα τη Μαδρίτη ή τη Βαρκελώνη, θα έχετε πάει στα μεγάλα Mercados (San Miguel στη μία, La Boqueria στην άλλη), όπου υπάρχουν πολλά μικροκαταστήματα με φαγητό, tapas κατά συντριπτική πλειοψηφία, μικρά μπαρ και χώροι δροσιάς και συνάντησης για τους ντόπιους. Κάτι τέτοιο θα είναι και η Στοά Αρσακείου, με την διαφορά πως θα έχει και καταστήματα ένδυσης, αλλά και πολιτιστικά δρώμενα, συν έναν χώρο Europa Experience για διασύνδεση με την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Φανταστείτε, επομένως, ένα καθημερινά και όλο τον χρόνο προσβάσιμο street food festival, σαν κι αυτά τα τριήμερα που διοργανώνονται 2-3 φορές τον χρόνο σε Τεχνόπολη ή Παλιό Αμαξοστάσιο.

Σε ό,τι αφορά τα καταστήματα με πρόσοψη στη Σταδίου, θα λειτουργήσουν 4 καταστήματα ένδυσης με επιλεγμένα brands, ενισχύοντας περεταίρω τη ροή επισκεψιμότητας σε ένα καίριο τμήμα μεταξύ της πλατείας Συντάγματος και πλατείας Ομονοίας.

Η ιστορία σε χρονολογίες – σταθμούς

1846: Το κεντρικό κτίριο ανεγέρθηκε το με σκοπό να στεγάσει το πρώτο σχολείο θηλέων, με σκοπό την εκπαίδευση των γυναικών και τη δημιουργία δασκάλων. Μέχρι το 1900, προστίθενται καινούργιες πτέρυγες ώστε να αυξηθεί η χωρητικότητα των σχολείων, οπότε και αγοράζονται και τα γειτονικά οικόπεδα.

1900: Το κτιριακό συγκρότημα, το οποίο περιλαμβάνει την κεντρική Στοά, κατασκευάζεται σταδιακά σε μια περίοδο 25 ετών. Ο Γερμανός αρχιτέκτονας Ernst Ziller, ανέλαβε τον σχεδιασμό των Μνημειωδών Όψεων εισάγοντας νεομπαρόκ αρχιτεκτονικά στοιχεία, όπως οι τρούλοι.

1936: Μετά το κλείσιμο της σχολής θηλέων, ανεγέρθηκε ο κινηματογράφος Ορφέας, ένας εκ των παλαιότερων της Αθήνας, καθώς και εγκαθίσταται το πρωτοποριακό Θέατρο Τέχνης του Καρόλου Κουν στο υπόγειο. Συμπληρωματικά με άλλες εμπορικές χρήσεις, το κτίριο αναδεικνύεται σε πολιτιστικό πόλο έλξης και σηματοδοτεί μια καινούργια εποχή για Αρσάκειο Μέγαρο.

1988: Στα τέλη της δεκαετίας του ’80, το κτίριο ανακατασκευάζεται με σκοπό να φιλοξενήσει τα γραφεία του Συμβουλίου της Επικρατείας.

1996: Ολοκληρώνεται η κατασκευή της Στοάς του Βιβλίου, η οποία παίρνει την θέση του κινηματογράφου. Στην οροφή της, διαμορφώνεται το Αίθριο, σκοπός του οποίου είναι να αναδείξει τις εσωτερικές όψεις του κτιριακού συγκροτήματος.

* Photo credits: Shutterstock