Εν έτει 2024 τα μυστικά μέρη είναι όλο και λιγότερα στην Αθήνα – αν μπορούμε να τα αποκαλέσουμε έτσι, μάλλον το «λιγότερο γνωστά» είναι πιο ακριβές. Βιώνεις συνεπώς μια κάποια αγαλλίαση όταν ανακαλύπτεις ένα spot που δεν το έχει ακόμα σαρώσει ο «υπερτουρισμός του έξω» – ας μας επιτραπεί να το θέσουμε έτσι. Στον Βοτανικό, στο περίγραμμα που ορίζεται από τις οδούς Κορυτσάς και Πέλλης, βιώνεις μία αποκάλυψη.

Μηχανουργοί, φανοποιοί, φαναρτζήδες είχαν κάνει άλλωστε δικιά τους αυτήν την περιοχή και αυτή η αίσθηση γειτονιάς διατηρεί αναλλοίωτη μέχρι τις μέρες μας. Κάτι από παλιά Αθήνα ενώ περπατάς και γύρω σου βρίσκεις σούπερ μαγαζάκια που απευθύνονται σε όσους αγαπούν το γνήσιο.

Μεζεδάκια, ποτάκια και καλή παρέα, αυτή η μίξη δεν έχασε ποτέ. Το ότι δεν είναι τόσο hype ο δρόμος όπως άλλοι στην Αθήνα, μην σε μπερδεύει, δεν σημαίνει και ότι είσαι μεταξύ φίλων και γνωστών. Τίγκα είναι τα μαγαζιά, καθημερινά. Απλά όχι από τύπους «είδα φως και μπήκα». Πάνε αυτοί που ξέρουν…

O δρόμος στην Αθήνα που το ζεις α λα παλαιά

Το παλαιό καφενείο

Η low budget ιεροτελεστία του μεζέ εδώ βιώνεται στο απόλυτο. Για όσους αναζητούν συζητήσεις που θαρρείς δεν τελειώνουν ποτέ και διακόπτονται μόνο από γέλια και ιαχές «στην υγειά μας ρε παιδιά».

Θα φας καλά, θα φας νόστιμα με βάση την απλότητα. Μακριά από «φανφάρες» και περιττούς εντυπωσιασμούς. Και με φοβερές μουσικές που καλύπτουν όλα τα γούστα. Είπαμε, εδώ όλοι έχουν θέση. Αρκεί να αφεθούν και να (το) νιώσουν. Καλτ και αγαπημένο, υπάρχει λόγος σοβαρός.

Κορυτσάς 46

Tον ανακαλύπτεις μόνο περπατώντας: Ο «άγνωστος» δρόμος στην Αθήνα όπου γίνεται χαμός για τους μεζέδες - Τα 5 μαγαζιά που γεμίζουν 7/7

Λήθη

Πολύ πετυχημένο το όνομα του μαγαζιού, βυθίζεσαι στη λήθη, με την έννοια πως ξεχνάς έγνοιες και προβλήματα της καθημερινότητας. Ένα μεζεδοπωλείο όπως τα αγαπάμε, μπαίνεις με χαμόγελο, βγαίνεις με χαμόγελο!

Η παρέα είναι που μετράει, σε ένα μέρος που κατανοείς πως η ευτυχία δεν είναι πάντα αυτό που περιμένουμε να ‘ρθει, όπως έλεγε ένα παλιό τραγουδάκι του Μανώλη Φάμελλου. Μπορείς να την ζήσεις και στο «εδώ και τώρα»…

Πέλλης 26

Ραφίκι

Ένα από τα πιο ιδιαίτερα μαγαζιά στην Αθήνα. Με μια κουζίνα που είναι ταυτόχρονα γκουρμέ, παραδοσιακή. Η φαντασία κάνει όλη τη δουλειά, σε συνδυασμό βεβαίως με την τεχνογνωσία. Κι όλα αυτά σε τιμή που θα νομίζεις πως σου κάνουν πλάκα! Value for money, ο ορισμός.

Αν βρεις να κάτσεις, έκατσες. Κράτηση δεν παίζει, αυτή είναι η φιλοσοφία του «Ραφίκι» και την σεβόμαστε απόλυτα. Γιατί είναι ταμάμ με αυτό που εκπέμπει, με τη βαθύτερη ουσία του.

Πέλλης 22

Tον ανακαλύπτεις μόνο περπατώντας: Ο «άγνωστος» δρόμος στην Αθήνα όπου γίνεται χαμός για τους μεζέδες - Τα 5 μαγαζιά που γεμίζουν 7/7

Λάικα

Το…. fine dining στην πιο προσιτή μορφή του από πλευράς φαγητού, το «παρεϊστικο» ως ορισμός. Ένα μενού που ανανεώνεται συχνά, πάντα σε αναζήτηση του ποιοτικού, του πρωτότυπου.

Κλασική αξία – στέκι σε αυτή τη γειτονιά στην Αθήνα, αν πας μια φορά, το μόνο σίγουρο είναι πως θα ξαναπάς. Και σύντομα, μάλιστα.

Πέλλης 30

Tον ανακαλύπτεις μόνο περπατώντας: Ο «άγνωστος» δρόμος στην Αθήνα όπου γίνεται χαμός για τους μεζέδες - Τα 5 μαγαζιά που γεμίζουν 7/7

Ένα Στα Όρθια

Ποτέ δεν λέμε όχι σε ένα σουβλάκι, πόσο μάλλον όταν μας το φτιάχνουν τόσο καλό, τόσο περιποιημένο. Ένα ψητοπωλείο που θα σε χορτάσει με τον πιο σωστό τρόπο. Με χειροποίητα καλούδια, πεντανόστιμα.

Πολύ καλά τα κρέατα και αυτό είναι η βάση της επιτυχίας. Δεν υπάρχει στοιχείο που να μην έχει δουλευτεί. Τίποτα δεν μπαίνει στο μενού αν δεν πληροί συγκεκριμένα ποιοτικά κριτήρια. Κι αυτό είναι το σωστό.

Σπύρου Πάτση 27