Έχουμε περάσει σε μία άλλη εποχή, γιατί παλιότερα τα καλοκαίρια δεν πρόσφεραν και τόσες επιλογές, με κάποιο τρόπο η περίοδος ήταν σε νεκρή ταχύτητα.

Πλέον τα γκάζια είναι στο φουλ και το καλοκαίρι οι επιλογές για έξοδο τόσες πολλές… Βάλε λοιπόν στην ατζέντα σου τις προτάσεις μας…

Μπαρ

Bios

Ατζέντα: Πού θα φας πού θα πιεις πού θα βγεις

Μία ταράτσα που έχει γράψει ιστορία στο αθηναϊκό καλοκαίρι, με υπέροχη θέα, ατμόσφαιρα και χρώματα, ιδανική για χαλάρωση και για να δοκιμάσεις το «παποτού», δηλαδή κοκτέιλ-γρανίτα ξυλάκι.

Νόστιμα μπέργκερ, τίμια ποτά και ωραίες μουσικές, ένα περιβάλλον ιδανικό για ένα όμορφο βράδυ γιατί το Bios είναι το απόλυτο στέκι του καλοκαιριού στην πόλη.

Πειραιώς 84, Κεραμεικός
21 0342 5335

Εστιατόριο

Πυρολίκι

Ατζέντα: Πού θα φας πού θα πιεις πού θα βγεις

Αν δεν έχεις δοκιμάσει μπιφτέκι προβατίνας στο Πυρολίκι, δεν ξέρεις τι σημαίνει απόλαυση στο φαγητό.

Στο συγκεκριμένο μαγαζί με παρέσυρε μία φίλη, η Μαρία και όταν η Μαρία προτείνει μαγαζί, είναι νόμος ότι θα γίνει στέκι.

Ο εσωτερικός χώρος είναι λιτός, όμως στις αρχές Μαΐου που το επισκεφθήκαμε, ανακάλυψα την αυλή στο πίσω μέρος του μαγαζιού που είναι ένα όνειρο με μπουκαμβίλιες, πέτρινους τοίχους και μία αύρα νησιού.

Ακόμη μεγαλύτερη έμπνευση είναι το φαγητό, εκτός από το μπιφτέκι προβατίνας,τα σκιουφιχτά ζυμαρικά με τρούφα, η σφακιανή πίτα με μέλι και σουσάμι στις ιδανικές γευστικές ισορροπίες, ο ντάκος με την τέλεια μυζήθρα και το λάδι ρόκας, οι πατάτες baby με απάκι χοιρινό, το σταμναγκάθι… Τόσες πολλές επιλογές που δεν ξέρεις τι να πρωτοδιαλέξεις, αφού όλα είναι πεντανόστιμα.

Μεγ. Αλεξάνδρου 117, Κεραμεικός
210 342 0293.

Θέατρο

The Last Lunch

Ατζέντα: Πού θα φας πού θα πιεις πού θα βγεις

Αυτή η εκδήλωση πραγματοποιείται στα Αγγλικά.

Το Τheatre of the No, το πρώτο αγγλόφωνο θέατρο της Αθήνας, παρουσιάζει την μουσική κωμωδία Τhe Last Lunch του Yoel Wulfhart, σε σκηνοθεσία Μάνου Τσότρα, προσφέροντας ένα μενού γέλιου και τροφής για σκέψη.

Μια σουρεαλιστική, New Age φαρσοκωμωδία που αναδεικνύει τις ζωές που ελπίζουμε και προσποιούμαστε ότι ζούμε.

Σε έναν κόσμο όπου ο Ιησούς εμφανίζεται για να μας διδάξει την ανιδιοτελή αγάπη, αλλά αντιμετωπίζει την αδιαφορία και τον εγωισμό των ανθρώπων, η παράσταση αποτυπώνει με χιούμορ και βαθιά σημασία τα διλήμματα της ανθρώπινης ύπαρξης.

Στο «τραπέζι» του The Last Lunch, έρχεται ο Ιησούς για να διδάξει την ανιδιοτελή αγάπη, αλλά οι άνθρωποι τον βαπτίζουν σε έναν κουβά σφουγγαρίσματος, αρνούνται να αγαπήσουν, προσεύχονται μόνο με εγωιστικά κίνητρα, τους ενδιαφέρει μόνο το χρήμα, το σεξ και η προσωπική επιτυχία.

Γι’ αυτό και Εκείνος αποφασίζει να περάσει τη ζωή του λύνοντας sudoku και ούτε λόγος για «Δευτέρα Παρουσία».

31 Μαΐου – 03 Ιουνίου 2024 – 20:00

Theatre of the No
Κωνσταντίνου Παλαιολόγου 3, Αθήνα

Μουσική

Ρίζες Φεστ

Ατζέντα: Πού θα φας πού θα πιεις πού θα βγεις

Πέμπτη 6 Ιουνίου 2024 από 19:00
Τεχνόπολη Δήμου Αθηναίων

Όπως ξέρετε, το Kαλοκαίρι δεν ξεκινάει αν δεν γίνει το ΡΙΖΕΣ ΦΕΣΤ. Την Πέμπτη 6 Ιουνίου, θα πάρουμε ένα «άρωμα» από καλοκαιρινά ταβερνάκια με τους Santa Bella, θα ξεσαλώσουμε με αιγαιοπελαγίτικους ρυθμούς από το Φυστικί Σαλόνι, θα καούμε και θα σιγολιώσουμε με τα Κιντέρια και θα ξελασκάρουμε τελείως με τους Λάσκα.

Σας περιμένουμε στον κύκλο μας.
Ένα πανηγύρι, ένα γλέντι, μια γιορτή.
Ένα φεστιβάλ σαν αυτά που είχαμε και στο χωριό μας.
Το Φεστιβάλ Μας.

Παίζουν τα συγκροτήματα: Santa Bella – Φυστικί Σαλόνι – Κιντέρια – Λάσκα
Early bird: 10€
Προπώληση: 12€
Ταμείο: 14€

Εικαστικά

«Γιάννης Μόραλης. Μια περιήγηση στην Αθήνα» στον Διεθνή Αερολιμένα Αθηνών

22 Ιανουαρίου 2024 – 31 Ιουλίου, 2024

Ατζέντα: Πού θα φας πού θα πιεις πού θα βγεις

Η έκθεση «Γιάννης Μόραλης. Μια περιήγηση στην Αθήνα» αποτελεί την πρώτη συνεργασία μεταξύ του Διεθνούς Αερολιμένα Αθηνών και του Εργαστηρίου Γιάννης Μόραλης. Η έκθεση σχεδιάστηκε αποκλειστικά για τον εκθεσιακό χώρο του Αεροδρομίου «Τέχνη & Πολιτισμός».

Σκοπός της έκθεσης είναι να συστήσει στους επιβάτες και επισκέπτες του Αεροδρομίου της Αθήνας, τον κορυφαίο Έλληνα ζωγράφο, χαράκτη, σκηνογράφο και καθηγητή, ο οποίος άφησε ανεξίτηλο το στίγμα του στα εικαστικά δρώμενα της χώρας.

Ο Γιάννης Μόραλης, μέσα από το έργο του, διατύπωσε μια σύγχρονη εκδοχή της «ελληνικότητας» και ενσωμάτωσε στοιχεία του αρχαίου και νεότερου ελληνικού πολιτισμού, παράλληλα με τις επιδράσεις του ευρωπαϊκού μοντερνισμού.

Οι καλλιτεχνικές του αναζητήσεις, οι αρχιτεκτονικές του συνθέσεις, η εικαστική του παρέμβαση στο δημόσιο χώρο και η συμβολή του στις εφαρμοσμένες τέχνες, τον ανέδειξαν σε µια εµβληµατική µορφή της σύγχρονης ελληνικής τέχνης.

Η βασική ιδέα της έκθεσης είναι να συνδεθεί το Αεροδρόμιο που είναι η πρώτη πύλη της πόλης της Αθήνας και της Ελλάδας γενικότερα, με το ευρύτερο έργο του Γιάννη Μόραλη.

Η έκθεση βρίσκεται στον εκθεσιακό χώρο «Τέχνη & Πολιτισμός», Επίπεδο Αφίξεων, (είσοδος 1) του Διεθνούς Αερολιμένα Αθηνών «Ελευθέριος Βενιζέλος».

Σινεμά

Ελεγεία της Μόσχας (Moskovskaya Elegiya, 1990)

Διάρκεια: 88′
Ντοκιμαντέρ

Η διαδρομή του Ρώσου σκηνοθέτη Αντρέι Ταρκόφσκι από τη Μόσχα της νιότης του στην εξορία, όπου έζησε τα τελευταία χρόνια της ζωής του. Ένας καταξιωμένος ταρκοφσκικός μαθητής προσπαθεί να περιγράψει την ιδιοσυγκρασία και το πνεύμα του δασκάλου του.

Σκηνοθεσία: Αλεξάντερ Σοκούροφ

Πού παίζεται: Ατενέ (Λευκωσίας 43, πλ. Αγ. Ανδρέα, Πατήσια, θερινός, 2108644906), Studio new star art cinema (Σπάρτης & Σταυροπούλου 33, Πλ. Αμερικής, 2108640054).

Βιβλίο

Το μυστικό της καμαριέρας της Freida Mc Fadden

Μτφρ. Κραμβουσάνου Κίκα
Εκδόσεις Διόπτρα

https://youtu.be/eo8gz6ywWZU

Είναι δύσκολο να βρω έναν εργοδότη που να μην κάνει πολλές ερωτήσεις για το παρελθόν μου. Ευχαριστώ, λοιπόν, την τύχη μου που οι Γκάρικ με προσέλαβαν για να καθαρίζω το εκπληκτικό ρετιρέ τους με θέα στην πόλη και να ετοιμάζω φανταχτερά γεύματα στη λαμπερή κουζίνα τους.

Μπορώ να δουλέψω εδώ για λίγο, να μείνω απαρατήρητη μέχρι να καταφέρω αυτό που θέλω.
Όλα φαίνονται τέλεια. Αλλά ακόμα δεν έχω γνωρίσει την κυρία Γκάρικ, ούτε επιτρέπεται να μπω στο δωμάτιό της. Είμαι σίγουρη ότι την ακούω να κλαίει. Παρατηρώ κηλίδες αίματος γύρω από τη λαιμόκοψη των λευκών νυχτικών της όταν βάζω πλυντήριο. Και μια μέρα δεν μπορώ να αντισταθώ, της χτυπώ την πόρτα. Όταν η πόρτα ανοίγει, αυτό που βλέπω αλλάζει τα πάντα…

Τότε είναι που δίνω μια υπόσχεση. Άλλωστε, το έχω ξανακάνει αυτό. Μπορώ να προστατεύσω την κυρία Γκάρικ, ενώ κρατάω τα δικά μου μυστικά κλειδωμένα. Ο Ντάγκλας Γκάρικ έκανε ένα μεγάλο λάθος και θα πληρώσει.

Το θέμα είναι μέχρι πού είμαι αποφασισμένη να φτάσω.

Βραβείο Goodreads 2023 στην κατηγορία Θρίλερ/Μυστηρίου