Φεστιβάλ, συναυλίες και κινηματογραφικές ταινίες που μπορείς να δεις με ελεύθερη είσοδο. Εσύ απλώς βάλε το κέφι σου και τα υπόλοιπα θα τα βρεις εκεί…

Η Γιορτή της Μουσικής στον Κήπο του Μεγάρου

Μία μουσική γιορτή διοργανώνεται το βράδυ της Παρασκευής 21 Ιουνίου στον Κήπο του Μεγάρου Μουσικής με ποικιλία μουσικών ακουσμάτων και είσοδο ελεύθερη.

Η γιορτή ξεκινά στις 20.00 με την Κρατική Ορχήστρα Αθηνών. Απολαυστικές συνθέσεις, δεξιοτεχνικές άριες και δημοφιλείς μελωδίες από το ορχηστρικό αλλά και το οπερατικό ρεπερτόριο επέλεξε να ερμηνεύσει φέτος η Κρατική Ορχήστρα στη Γιορτή της Μουσικής, συμπράττοντας με τη σοπράνο Παναγιώτα Πολυζωίδου και τη φλαουτίστα Ραφαηλία Κόντου.

Στο πρόγραμμά τους, δύο εμπνευσμένες δημιουργίες που υμνούν με τον δικό τους τρόπο το μεγαλείο της φύσης, «Το τραγούδι του αηδονιού» του Φραντς Γκρότε και το περίφημο βαλς «Φωνές της άνοιξης» του Γιόχαν Στράους II.

Θα ακουστούν επίσης η Fantasie brillante πάνω στην όπερα Κάρμεν των Ζωρζ Μπιζέ-Φρανσουά Μπουρν καθώς και η εύθυμη ‒και άκρως εντυπωσιακή‒ άρια «Glitter and be gay» από την όπερα Καντίντ του Λέοναρντ Μπερνστάιν. Στη μουσική διεύθυνση, ο μαέστρος Ηλίας Βουδούρης.

Στις 21.00 την σκυτάλη παίρνει ο Καλλιτεχνικός Σύλλογος Δημοτικής Μουσικής Δόμνα Σαμίου, με την εκδήλωση «Του φωτός και της φωτιάς». Το πρόγραμμα εστιάζει σε τραγούδια του λαού για το θέρος και το έθιμο του Κλήδονα, με αφορμή το θερινό ηλιοστάσιο (21 Ιουνίου), τη μεγαλύτερη σε διάρκεια ημέρα του έτους.

Άμεσα συνδεδεμένη με το θερινό ηλιοστάσιο είναι η γιορτή του Αϊ Γιάννη του Προδρόμου, αλλιώς Κλήδονα, Λιοτρόπη, Ριγανά, Ριζικάρη κ.ά.

Την παραμονή του Αϊ Γιαννιού, στα χωριά στήνουν γιορτή και ανάβουν φωτιές, πάνω από τις οποίες πηδούν άντρες, γυναίκες και παιδιά για να εξαγνιστούν και να απομακρύνουν κάθε κακό.

Το έθιμο του Κλήδονα έχει τις ρίζες του στην αρχαιότητα. Το προσωνύμιο «Κλήδονας» προέρχεται από την αρχαιοελληνική λέξη «κληδών» (φήμη ή φωνή που περιέχει προφητική ρήση σε μαντική τελετή).

Στην εποχή του Ομήρου, χρησιμοποιούσαν τη μαγεία του Κλήδονα για να μαντέψουν τα μελλούμενα. Με τα χρόνια, ο Κλήδονας περιορίστηκε στους ερωτικούς χρησμούς.

Στις 22.00 οι Babo Koro θα κάνουν ξεσηκωτικό φινάλε. Σε αυτή τη μουσική συνάντηση που ακροβατεί ανάμεσα στο γλέντι και στη χορευτική συναυλία, θα απολαύσουμε τον χαρακτηριστικό ήχο των Babo Koro, ο οποίος συνδυάζει τους παραδοσιακούς ρυθμούς με τη σύγχρονη progressive rock ενορχήστρωση και τη βαλκανική πολυφωνία.

Οι δισκογραφικές δουλειές τους («Σίσυφος»-2019, «Γέλα μου»-2019, «Το θεριό»-2022, «Του ποταμού ο χορός»-2023 κ.ά.), με τους στίχους των κομματιών τους να μοιάζουν με επίκαιρο λαϊκό αφήγημα, έχουν αποσπάσει εξαιρετικές κριτικές και έχουν γνωρίσει ευρεία αποδοχή, οδηγώντας στη συμμετοχή του συγκροτήματος σε σημαντικά φεστιβάλ και μουσικές σκηνές στην Ελλάδα.

Παρασκευή 21 Ιουνίου | 20:00 | Είσοδος ελεύθερη

Πληροφορίες: 210 72 82 333

Ατζέντα: Πού θα βγεις χωρίς να πληρώσεις μία

«Music Now Ζωγράφου Summer Festival»

Το επιτυχημένο καλοκαιρινό φεστιβάλ μουσικής «Music Now Ζωγράφου Summer Festival» συνεχίζει και φέτος ο Δήμος Ζωγράφου.

Το φεστιβάλ ξεκινάει στις 21 Ιουνίου, τιμώντας την Ευρωπαϊκή Ημέρα Μουσικής και θα διαρκέσει μέχρι και την Κυριακή 7 Ιουλίου.

Προσεγγίζοντας τη μουσική με ιδιαίτερη ματιά και ευαισθησία, για ακόμη μια φορά,  ο Δήμος Ζωγράφου έχει ετοιμάσει ένα ξεχωριστό πρόγραμμα, αφού το φετινό Music Now! προσκάλεσε για συναυλίες διακεκριμένους Έλληνες καλλιτέχνες, αναδεικνύοντας ταυτόχρονα το έργο των Πολιτιστικών Συλλόγων της πόλης, των τοπικών μουσικών σχημάτων και χορωδιών, καθώς και του Δημοτικού Ωδείου.

Ιδιαίτερη έμφαση δίνεται στη συνεργασία με νέους δημιουργούς της πόλης,  με μουσικά σχήματα από το τμήμα Μουσικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Αθηνών, με την ορχήστρα ΝΟΣΤΟΣ του Μουσικού Σχολείου Αλίμου, την  Camerata Junior, την ορχήστρα του ΚΕΘΕΑ -Διάβαση, αλλά και διάσημους καλλιτέχνες από το εγχώριο μουσικό στερέωμα, όπως ο Βαγγέλης Γερμανός & ο Διονύσης Τσακνής, ο Μάνος Πυροβολάκης, ο Gaudi και πολλοί άλλοι.

Για δεκαπέντε ολόκληρες ημέρες η πόλη του Ζωγράφου θα γεμίσει με μουσικές και μελωδίες! Οι συναυλίες θα πραγματοποιηθούν σε κεντρικά σημεία της πόλης, σε πλατείες και πάρκα, όπως το υπαίθριο Δημοτικό Θέατρο, η Πλατεία Τερζάκη και  το Πάρκο Γουδί και έτσι όλες οι γειτονιές και οι κάτοικοι θα έχουν τη δυνατότητα να συμμετέχουν και να γίνουν μέρος αυτής της καλοκαιρινής μουσικής γιορτής της πόλης!

Η φετινή διοργάνωση επανασυνδέεται με την αλληλεγγύη για τις ευάλωτες ομάδες της πόλης. Η είσοδος σε όλες τις εκδηλώσεις είναι ελεύθερη για τους πολίτες, ενώ θα είναι ευπρόσδεκτες οι συνεισφορές σε τρόφιμα μακράς διάρκειας και φάρμακα, προς το Κοινωνικό Παντοπωλείο και το Κοινωνικό Φαρμακείο του Δήμου Ζωγράφου, για την ενίσχυση των ωφελούμενων οικογενειών.

Ατζέντα: Πού θα βγεις χωρίς να πληρώσεις μία

14ο Athens Open Air Film Festival: Τσάι στη Σαχάρα

Κλασικές και πολυαγαπημένες ταινίες σε ολοκαίνουργιες και ψηφιακά αποκατεστημένες κόπιες, κινηματογραφικές ολονυκτίες κάτω από την πανσέληνο, μαραθώνιος θρυλικών ταινιών τρόμου σε ένα από τα πιο δροσερά πάρκα της Αθήνας, αξέχαστες προβολές σε μερικά από τα πιο απροσδόκητα και εντυπωσιακά σημεία της πόλης.

Αυτά και πολλά ακόμη επιφυλάσσει το 14ο Athens Open Air Film Festival powered by ΔΕΗ, η αγαπημένη φεστιβαλική συνήθεια του καλοκαιριού η οποία επιστρέφει από τον Ιούνιο έως τον Σεπτέμβριο με πλούσιο πρόγραμμα, προβολές σε αγαπημένες, αλλά και νέες τοποθεσίες και κυρίως με σπουδαίο σινεμά.

Το Σάββατο 29 Ιουνίου στο Τρένο στο Ρουφ, Σιδηροδρομικός Σταθμός Ρουφ, Λεωφ. Κωνσταντινουπόλεως & Αμφιπόλεως, Αθήνα, στις 21.30 θα προβληθεί η ταινία Τσάι στη Σαχάρα, σε σκηνοθεσία Μπερνάρντο Μπερτολούτσι, με πρωταγωνιστές τους Τζον Μάλκοβιτς,
Ντέμπρα Γουίνγκερ, Κάμπελ Σκοτ, Τίμοθι Σπολ.

Όταν τρεις ευκατάστατοι Νεοϋορκέζοι πατούν το πόδι τους στις πυκνές άμμους της Νότιας Αφρικής, λίγα χρόνια μετά το τέλος του Δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου, καθένας ανυπομονεί να συναντήσει εκεί κάτι διαφορετικό.

Όταν το ταξίδι ξεκινά, καθένας από τους τρεις κουβαλά ακόμη επάνω του το μητροπολιτικό αέρα που μέχρι πρότινος ανέπνεε, τα ατσαλάκωτα ρούχα της πόλης, την πολιτισμική υπεροψία. Όταν το ταξίδι λάβει τέλος, κανείς δεν θα είναι ίδιος και για κανέναν η επιστροφή δεν είναι εγγυημένη.

Τα ρούχα θα έχουν φθαρεί, το δέρμα θα έχει πάρει το χρώμα και τη σκόνη της στέπας, τα μάτια θα δηλώνουν σύγχυση και αγωνία, ο προορισμός θα μοιάζει πια ασαφής, το σχίσμα ανάμεσα στον τουρίστα και τον επισκέπτη θα έχει επέλθει βίαιο και βαθύ. Γιατί κανείς δεν μπορεί να είναι απλός παρατηρητής στην έρημο. Και κανείς εκεί δεν μπορεί να ξεφύγει από τον εαυτό του.

Ο Μπερνάρντο Μπερτολούτσι επιχείρησε να διασκευάσει στην οθόνη το συγκλονιστικό μυθιστόρημα του Πολ Μπόουλς, προσπερνώντας αναγκαστικά κάποια από τα γοητευτικά μυστήριά του.

Όμως πίσω από τα μυσταγωγικά τοπία απόκοσμης ομορφιάς που φωτογραφίζει ο Βιτόριο Στοράρο, τη συναισθηματική μουσική του Ριουίτσι Σακαμότο, τη νωχελική αφήγηση, τη Ντέμπρα Γουίνγκερ και τον Τζον Μάλκοβιτς πανέμορφους στην ελκυστική αυτοκαταστροφή τους, υπάρχει αυτούσια κι απελπισμένη η υπαρξιακή περιπέτεια που συνέλαβε ο Μπόουλς για θαρραλέους αναχωρητές και αδαείς τουρίστες εξίσου.

Buena Vista All Stars στο Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος

Θέλεις λάτιν; Πάμε Buena Vista All Stars για να ζήσουμε Mια νύχτα στην Αβάνα, στο Parklife, στο Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος.

Ταξιδεύοντας από τους δρόμους της Αβάνας στη σκηνή του ΚΠΙΣΝ, οι Buena Vista All Stars έρχονται, το Σάββατο 29 Ιουνίου, στο Ξέφωτο, στο πλαίσιο της παγκόσμιας περιοδείας τους Una Noche en La Habana Tour (Μια Νύχτα Στην Αβάνα), για μια βραδιά γεμάτη μαγευτικούς λατινοαμερικανικούς ρυθμούς και διαχρονικά τραγούδια, όπως τα Chan-Chan, Dos Gardenias, El Cuarto De Tula, Candela, Carretero.

Όταν οι Buena Vista Social Club –αυτή η υπέροχη ομάδα των βετεράνων Κουβανών μουσικών που απέκτησε μια «δεύτερη ζωή» αφού πρώτα συναντήθηκε σχεδόν τυχαία σε ένα στούντιο ηχογράφησης στην Αβάνα στα μέσα της δεκαετίας του ‘90 – ολοκλήρωσαν την περιοδεία τους «Adiós» το 2015, όλοι πίστεψαν ότι όντως επρόκειτο για τον συναυλιακό τους αποχαιρετισμό.

Μετά το επίσημο αυτό «αντίο», ήρθε η νοητή μουσική τους συνέχεια: Οι Buena Vista All Stars, οι μουσικοί κληρονόμοι και διάδοχοι του διάσημου Buena Vista Social Club.

Το μουσικό σύνολο των Buena Vista All Stars περιλαμβάνει μερικούς από τους πιο διακεκριμένους Κουβανούς μουσικούς του τώρα και του σήμερα: τον βραβευμένο με το διάσημο βραβείο «Carlos Gardel» Ibrahim Ferrer Jr., τον γιο του Ibrahim Ferrer του Buena Vista Social Club, τον βραβευμένο με Grammy και επικεφαλής της μπάντας, Juan De Marcos Gonzalez, καθώς και μια all-star σύνθεση μουσικών που ενορχηστρώνεται από τον μαέστρο Demetrio Muñiz.

Οι Buena Vista All Stars συνδυάζουν με κομψό τρόπο την μουσική παράδοση με την ηχητική καινοτομία, διατηρώντας πιστά τους ήχους ενός αγαπημένου παρελθόντος, ενώ ταυτόχρονα δίνουν στις παραστάσεις τους ένα φρέσκο, ζωντανό πνεύμα που τους καθιστά αυτοστιγμεί κλασικούς.

Μια σπάνια ευκαιρία να δούμε από κοντά τους πιο σημαντικούς μουσικούς πρεσβευτές μιας χώρας με τεράστια παράδοση, όπως η Κούβα, η οποία εδώ και χρόνια ηγείται της λεγόμενης «world music» μουσικής σκηνής.

Συναυλία: Σάββατο 29 Ιουνίου 2024
Ώρα έναρξης: 21:00
Είσοδος ελεύθερη
Χώρος: Ξέφωτο
Διεύθυνση: Λεωφ. Ανδρέα Συγγρού 364
Περιοχή: Καλλιθέα
Τηλέφωνο: 216 8091000

Ατζέντα: Πού θα βγεις χωρίς να πληρώσεις μία