Περιεχόμενα
Η Αθήνα είναι μια πόλη που ο καύσωνας την διαλύει κάθε καλοκαίρι. Τις περιόδους που η θερμοκρασία πάει στους 37-38 βαθμούς, βλέπουμε θερμικές κάμερες που δείχνουν σημεία με 60, 70 ή και 80 βαθμούς Κελσίου. Αυτό, αν δε ληφθούν μέτρα, θα χειροτερεύει κάθε χρόνο. Ο καύσωνας αντιμετωπίζεται με έναν τρόπο και αυτός είναι και το κλειδί για να σώσουμε τον πλανήτη.
Στις επιπτώσεις που προκαλεί ο καύσωνας στον αστικό ιστό αναφέρθηκε ο δήμαρχος Αθηναίων Χάρης Δούκας σε ομιλία του στο ΕΚΠΑ, αλλά και στους τρόπους για να αντιμετωπίσουμε το φαινόμενο του καύσωνα με την αρωγή της φύσης.
Όταν μιλάμε για βιώσιμες πόλεις δεν μιλάμε πια για ουτοπίες. Ο δήμαρχος Αθηναίων, Χάρης Δούκας, το είπε ξεκάθαρα: ήρθε η ώρα να σκεφτούμε αλλιώς τις πόλεις μας. Όχι μόνο με γυαλιστερά κτίρια και άπειρο τσιμέντο, αλλά με δέντρα, δροσιά και σχέδιο για το αύριο.
Στην ομιλία του, με θέμα «Βιωσιμότητα και κοινωνικός μετασχηματισμός στις πόλεις», ο Χάρης Δούκας έβαλε κάτω όλα τα δεδομένα. Από την υπερθέρμανση, τον καύσωνα και τις πλημμύρες, μέχρι την έλλειψη πρασίνου και την κρίση στέγης, ο δήμαρχος μίλησε για την ανάγκη να μεταμορφώσουμε τις πόλεις μας και να χτίσουμε ένα πιο ανθεκτικό, ανθρώπινο περιβάλλον.

Καύσωνας τέλος με φυσική σκιά
«Έχουμε στόχο να ρίξουμε τη θερμοκρασία με φυσική σκίαση –δέντρα στις πιο τσιμεντένιες γειτονιές», είπε χαρακτηριστικά. Και έδωσε και παραδείγματα για τις θερμοκρασίες καύσωνα τους καλοκαιρινούς μήνες: στον Εθνικό Κήπο τον Αύγουστο έχει 34°C, ενώ στην καυτή γειτονιά του, τον Βοτανικό, την ίδια μέρα το θερμόμετρο γράφει 45,5°C. Η διαφορά δεν είναι απλά αισθητή, είναι θέμα επιβίωσης.
Γι’ αυτό και ο Δήμος στοχεύει στη φύτευση 5.000 δέντρων τον χρόνο, ώστε κάθε κάτοικος να έχει χώρο πρασίνου σε απόσταση 300 μέτρων. Μικροδάση, πράσινες γωνιές, πάρκα αντί για πάρκινγκ. Όπως στην Κυψέλη, όπου μετατράπηκε ένας εγκαταλελειμμένος χώρος σε καταπράσινο μικροδάσος 1.000 τετραγωνικών με χιλιάδες φυτεύσεις.
Αντιπλημμυρικά και… ιστορικές μνήμες
Ο Δούκας γύρισε τον χρόνο πίσω, δείχνοντας χάρτη της Αθήνας του 1834 – όταν η πόλη είχε 7.000 κατοίκους, πολλά ερείπια και σχεδόν καθόλου τσιμέντο. Σήμερα, τα ρέματα είναι μπαζωμένα και το νερό επιστρέφει στις παλιές του διαδρομές προκαλώντας πλημμύρες. «Το νερό έχει μνήμη», είπε. Και εκεί μπαίνουν τα αντιπλημμυρικά έργα –Σεπόλια, Κολωνός, Βοτανικός μπαίνουν σε πρώτο πλάνο.

Για τον τουρισμό και την στέγη
Σχετικά με το πρόβλημα του υπερτουρισμού και του κορεσμού στέγης, ο δήμαρχος ανέφερε πως έχει γίνει σχετική μελέτη και, αν και συνολικά η Αθήνα δεν έχει «χτυπήσει κόκκινο», υπάρχουν 17 γειτονιές με σοβαρή πίεση. Σε τρεις από αυτές, σε συνεργασία με την Airbnb, «πάγωσαν» οι νέες βραχυχρόνιες μισθώσεις.
Παράλληλα, ο Δήμος έχει στο πλάνο του ενίσχυση της κοινωνικής στέγης και της ενεργειακής στήριξης των πιο ευάλωτων νοικοκυριών –με καλές πρακτικές από άλλες ευρωπαϊκές πόλεις και στόχο να αξιοποιηθούν κονδύλια 100 εκατ. ευρώ από την ΕΕ και το Ταμείο Ανάκαμψης. Όπως είπε ο ίδιος: «Ας μην πάνε πάλι όλα στους τέσσερις μεγάλους– να δοθούν στους δήμους και στους φτωχότερους».