Όπου μας παίρνει να περηφανευτούμε, θα το κάνουμε. Και η εστίαση είναι ένα κομμάτι που στην Ελλάδα το έχουμε εξελίξει τρομερά. Και γι’ αυτό μπορούμε να απολαμβάνουμε τόσα πολλά και καλά μέρη για φαγητό και ποτό. Ένα τέτοιο είναι και το εστιατόριο Soil στο Παγκράτι που άνοιξε πριν από δύο χρόνια από τον σεφ Τάσο Μαντή, με μια φιλοσοφία που τότε ήταν στο ξεκίνημα της επέκτασης της στην ελληνική αγορά.
Το farm to table και η βιωσιμότητα είναι πια οι δύο πυλώνες με τις οποίες πορεύονται πολλά εστιατόρια και το Soil το κάνει στον ύψιστο βαθμό, κάτι που του έδωσε και τα δύο Αστέρια Michelin, το ένα για το κομμάτι της βιωσιμότητας.
Το Soil έχει διαγράψει σε αυτά τα δύο χρόνια μια πολύ σημαντική πορεία και έχει επηρεάσει και ανεβάσει την εστιατορική κουλτούρα, κυρίως γιατί ο Τάσος Μαντής με τον πατέρα του καλλιεργούν το μεγαλύτερο μέρος των πρώτων υλών σε δικό τους μποστάνι στο Αλεποχώρι και το μενού διαμορφώνεται πάντοτε ανάλογα με αυτό που βγάζει η Μητέρα Φύση.
Το κορυφαίο εστιατόριο στον κόσμο
Αυτά τα στοιχεία έφεραν το ελληνικό εστιατόριο ως μοναδικό από την Ελλάδα στη λίστα με τα 20 καλύτερα στον κόσμο, όπως τα ανέδειξε το Food & Wine στα Global Tastemakers Awards.
Εκτός από το ελληνικό εστιατόριο που βρέθηκε στην 5η θέση, στη λίστα βλέπουμε για ακόμα μια φορά πώς το Περού έχει καταφέρει να φτιάξει την καλύτερη εστιατορική φιλοσοφία στον κόσμο, έχοντας πληθώρα εστιατορίων υψηλού επιπέδο, με το Mérito που βρίσκεται στη γειτονιά Μπαρίνκο της πρωτεύουσας Λίμα να είναι το Νο1 στον κόσμο, ενώ και στην 8η θέση υπάρχει το περουβιανό Indigo, στην Αρεκίπα που βρίσκεται στα νότια, στα σύνορα με τη Βολιβία κοντά.
Στα 20 καλύτερα εστιατόρια η Ιταλία και το Μεξικό είναι οι έτερες δύο χώρες με διπλή εκπροσώπηση, ενώ στο top-5, εκτός της Λίμα του Περού, της Πούλια στην Ιταλία και της Αθήνας με το Soil, έχουμε ένα εστιατόριο από το Σίδνεϊ κι ένα από τη Βομβάδη.
- Mérito (Λίμα, Περού)
- Petermen (Σίδνεϊ, Αυστραλία)
- SodaBottleOpenerWala (Βομβάη, Ινδία)
- Cucina Villana (Ruvo di Puglia, Ιταλία)
- Soil (Αθήνα, Ελλάδα)
- Celele (Καρταχένα, Κολομβία)
- La Cocina de Humo (Οαχάκα, Μεξικό)
- Indigo (Αρεκίπα, Περού)
- Cultiva (Ναϊρόμπι, Κένυα)
- Emazulwini Restaurant (Κέιπ Τάουν, Νότια Αφρική)
- L’Evo (Toyama, Ιαπωνία)
- Teté Cocina de Barrio (Γκουανταλαχάρα, Μεξικό)
- Wana Yook (Μπανγκόκ, Ταϊλάνδη)
- Beba (Μόντρεαλ, Καναδάς)
- Dos Pebrots (Μπαρτσελόνα, Ισπανία)
- Sait (Κωνσταντινούπολη, Τουρκία)
- Pizzeria I Masanielli (Καζέρτα, Ιταλία)
- Kotaro Shibuya (Τόκιο, Ιαπωνία)
- BiBi (Λονδίνο, Ηνωμένο Βασίλειο)
- Note (Δουβλίνο, Ιρλανδία)