Αν πούμε πως αυτό το νέο για ένα νέο εστιατόριο στην Αθήνα, μας χαροποιεί, μάλλον ψέματα θα πούμε. Αλλά η Αθήνα έχει γίνει πια μια πόλη που έχει μόνο εστίαση και, λογικά, ο Salt Bae ή αλλιώς Νουσρέτ, ο διάσημος Τούρκος σεφ, θέλει να έχει μερίδιο σε αυτή τη βιομηχανία. Η ανακοίνωση για το ότι θα ανοίξει εστιατόριο, που έκανε άτυπα με δήλωσή του στην εκπομπή του Γιώργου Λιάγκα, δείχνει ότι ένα κομμάτι της Αθήνας θα απευθύνεται αποκλειστικά στους τουρίστες.
Γνωρίζοντας το ποιος είναι ο Salt Bae και τι προσφέρει κάθε εστιατόριο που έχει σε όλο τον κόσμο, δε μπορούμε να φανταστούμε πως αυτό που θα ανοίξει στην Αθήνα θα είναι κάποιο οικονομικό μέρος ή θα ενδιαφέρεται για την ελληνική κουζίνα. Θα είναι ξεκάθαρα ένα εστιατόριο αντίστοιχο με αυτά στο Ντουμπάι, το Λονδίνο, την Πόλη, το Μιλάνο, με μπριζόλες των 500 και 600 ευρώ και θα μας ξαφνιάσει αν τυχόν ανοίξει κάπου κεντρικά.

Μυρίζει αθηναϊκή ριβιέρα ξεκάθαρα, εκεί όπου υπάρχουν ήδη μερικά μεγάλα εστιατορικά brands του εξωτερικού, αλλά και luxury restaurants ελληνικής μπράντας. Με τον Νουσρέτ να αναφέρει στον Γρηγόρη Μπάκα στην εκπομπή του Λιάγκα ότι «Ξέρεις, η δουλειά ποτέ δεν κοιμάται! Ναι, φέτος θα ανοίξω εστιατόριο στην Αθήνα. Το θεωρώ ως μία πολύ καλή ιδέα. Η Αθήνα τώρα είναι προορισμός. Έχει πολλούς τουρίστες και πολύ καλή ενέργεια», είναι εμφανές πως το εστιατόριό του θα είναι η επιτομή του υπερβολικού luxury, και θα συζητάμε σε μερικούς μήνες για τα ακραία ποσά σε λογαριασμούς, όπως έχει γίνει αρκετές φορές τα τελευταία χρόνια.
Το εστιατόριο του Νουσρέτ δεν είναι λόγος ενθουσιασμού
Ο Νουσρέτ είναι, πρώτα απ’ όλα, ένας επιχειρηματίας. Δεν έρχεται στην Αθήνα για να συστήσει στο κοινό την κουζίνα του. Έρχεται γιατί βλέπει κέρδος, βλέπει το ρεύμα και το καβαλάει για να πάρει κι αυτός μερίδιο από αυτή τη δυναμική. Το ότι θα έχει δικό του εστιατόριο εδώ, δείχνει πολλά για το μονοπάτι στο οποίο βαδίζει η Αθήνα και δη η αθηναϊκή ριβιέρα, αν επιβεβαιωθεί τελικά πως το μαγαζί του θα βρίσκεται εκεί.
Πάντως, πρόκειται για μια ξεκάθαρα αμφιλεγόμενη προσωπικότητα στον χώρο της εστίασης παγκοσμίως και για την πορεία που έχει η ελληνική κουζίνα το τελευταίο διάστημα, για την επανόρθωσή της στα εστιατορικά δρώμενα, με τα τόσα καλά εστιατόρια που έχουν εμφανιστεί εδώ και 2 χρόνια, η παρουσία ενός Salt Bae εστιατορίου δεν είναι λόγος ενθουσιασμού, παρά μόνο σκεπτικισμού. Και ενίσχυσης της διάθεσης να συνεχίσουμε να στηρίζουμε τους καλούς Έλληνες μάγειρες, τις καλές κουζίνες της Αθήνας.
* Φωτογραφίες: Shutterstock