Ο Ηλίας Φουντούλης είναι ένας άνθρωπος που πριν μια 8ετία περίπου, μου προσέφερε γέλιο και καλή διάθεση με τον Μαλιάτση στο Cooking. Από τότε έχουν περάσει χρόνια, σε αυτό το διάστημα διάβασα το υπέροχο βιβλίο του «Κάτι Χαμογελάει Στις Σκιές», έκανε άπειρες διαδρομές σε περιοδείες με καλούς κωμικούς σε όλη την Ελλάδα και έχει πάρει τα γαλόνια του στον δρόμο.

Όταν λοιπόν σκέφτηκα ότι θα ήθελα κάποιον γνώστη να μου πει σε ποια μέρη μπορεί κανείς να σταματήσει για φαγητό γυρίζοντας με το αμάξι την Ελλάδα, ο Ηλίας Φουντούλης έμοιαζει ιδανικός. Όχι μόνο γιατί έχει γυρίσει την Ελλάδα, αλλά και γιατί λόγω του background του και των πολλών ταξιδιών που έχει κάνει, γνωρίζει από φαγητό. Μαγειρεύει, είναι καλός μάγειρας, τα τελευταία χρόνια είναι ο μάστερ των σάντουιτς με την εκπομπή του «Ένας Κωμικός/Μουσικός, Ένα Σάντουιτς» στο Youtube, άρα όταν του έστειλα και απάντησε θετικά, ήξερα πως θα σας αφήσω σε καλά χέρια.

Γι’ αυτό πάρτε λίγη από τη γνώση του στη γαστρονομία του roadtrip και μόνο κερδισμένοι θα βγείτε.

Ο Ηλίας Φουντούλης έχει να σου πει τις καλύτερες στάσεις για φαγητό αν κάνεις roadtrip στην Ελλάδα

Τα μυστικά του roadtrip by Ηλίας Φουντούλης

– Έχεις γυρίσει για παραστάσεις αν όχι όλη την Ελλάδα, σε ένα μεγάλο κομμάτι της. Ποιες είναι οι top-3 περιοχές σου για καλό κρέας;

Πολύ δύσκολη ερώτηση, αλλά θα πω Φωκίδα για παϊδάκια, Πελοπόννησο για γουρ(ου)νοπούλα-γκιόσα και Κρήτη γενικά.

– Σε ποια περιοχή έφαγες τα καλύτερα σάντουιτς; 

Έχουμε φάει σάντουιτς σε όλη την Ελλάδα και η Αθήνα παραμένει πολύ ψηλά σε επίπεδο. Από τα αγαπημένα μου είναι το Salento στη Θεσσαλονίκη, το Τυράκι στο Ρέθυμνο και η Βρωμιάρα στα Γιάννενα.

– Σε ποια περιοχή ή περιοχές δοκίμασες τις πιο ιδιαίτερες/μοναδικές παραδοσιακές συνταγές;

Η Κρήτη είναι πάντα μια σταθερή αξία σε συνολική ποιότητα φαγητού, ποσότητα μερίδων, εντοπιότητα υλικών και συνδυασμούς γεύσεων. Πολύ κοντά είναι και η αγαπημένη Νάξος.

– Από όλες τις διαδρομές με αμάξι που έχεις κάνει στην Ελλάδα, ποια ή ποιες θα έλεγες ότι έχουν τα περισσότερα σημεία που σε αφήνει η θέα με ανοιχτό στόμα;

Από τις πιο ξεχωριστές διαδρομές είναι το Καλαμάτα-Σπάρτη μέσω Ταϋγέτου, ενώ μου αρέσει πολύ και η διαδρομή Άστρος-Λεωνίδιο, μόνο στροφές, γκρεμός και θάλασσα.

Ο Ηλίας Φουντούλης έχει να σου πει τις καλύτερες στάσεις για φαγητό αν κάνεις roadtrip στην Ελλάδα

– Ποια είναι τα απαραίτητα να έχει κάποιος μαζί του που θα κάνει ένα μεγάλο roadtrip; 

Καλή παρέα, εκλεκτή μουσική και ποικιλία από σνακς.

– Ποια είναι η διαδρομή που έχεις κάνει περισσότερες φορές με το αυτοκίνητο;

Χωρίς δεύτερη σκέψη το Αθήνα-Άστρος. Αθηνών Κορίνθου, κόμβος Νεμέας, Άργος, Μύλοι, Άστρος. Το κάνω με κλειστά μάτια αν χρειαστεί (ελπίζω να μην)!

– Υπάρχουν μέρη που πέτυχες σε κάποια διαδρομή, σταμάτησες για να φας και σε σημάδεψαν και τα σκέφτεσαι;

Η αγαπημένη μας στάση όταν ανεβαίνουμε βόρεια για παραστάσεις είναι στον Καραβόμυλο στον Γκλατζούνη. Απαραίτητη στάση για το διάσημο μπιφτέκι.

– Πού θα πρότεινες σε κάποιον να φάει αν κάνει roadtrip από Αθήνα προς Θεσσαλονίκη;

Εννοείται στον Γκλατζούνη στον Καραβόμυλο λίγο έξω από Στυλίδα.

– Σε κάποιον που πάει από Αθήνα προς νότια Πελοπόννησο;

Στους Μύλους που παλιά ήταν η κλασική στάση για σουβλάκι και παρόλο που τα ΚΤΕΛ δεν περνάνε πια από εκεί, έχει 3-4 μαγαζιά που όλα ψήνουν καταπληκτικά χοιρινά σουβλάκια. Επίσης, για γουρνοπούλα στον Χρήστο δίπλα στον κόμβο Καλού Νερού.

Ο Ηλίας Φουντούλης έχει να σου πει τις καλύτερες στάσεις για φαγητό αν κάνεις roadtrip στην Ελλάδα

– Από όλους τους φίλους κωμικούς με τους οποίους έχεις κάνει πολλά roadtrips, ποιος θα έλεγες ότι είναι Α) ο καλύτερος συνοδηγός, Β) ο γνώστης του πού βρίσκονται τα καλά μέρη για φαγητό, Γ) ο καλύτερος στο οργανωτικό, δηλαδή να ετοιμάσει playlist, τις προμήθειες, να κάνει έρευνα για το πού να κάνετε στάση κλπ., Δ) ο υπναράς.

Α) Άγγελος Σπηλιόπουλος

Β) Εγώ

Γ) Κωνσταντίνος Μπούρας Μπαϊμάκος

Δ) Βύρωνας Θεοδωρόπουλος

– Ξέρω ότι έχεις και μια πολύ ιδιαίτερη αγάπη στα τυριά, οπότε θα ήθελα να μου πεις τα 3-4 πιο αγαπημένα σου απ’ όλη την Ελλάδα.

Πολύ δύσκολη ερώτηση. Λατρεύω τη Γραβιέρα, οπότε θα βάλω Γραβιέρα Αγιάννη Αρκαδίας, Γραβιέρα Νάξου και Γραβιέρα Κρήτης (κυρίως από Χανιά). Αγαπάω πολύ τη Φορμαέλα, το ανεβατό Γρεβενών και το Καλαθάκι Λήμνου.

– Φτιαγμένη λίστα τραγουδιών ή τοπικοί ραδιοφωνικοί σταθμοί;

Γενικά μας αρέσει να εξερευνούμε τοπικούς ραδιοφωνικούς σταθμούς, αλλά προτιμάμε στο μεγαλύτερο μέρος του ταξιδιού λίστα τραγουδιών, κυρίως επειδή οι ραδιοφωνικοί σταθμοί έχουν μικρή εμβέλεια και πρέπει να αλλάζεις συνέχεια.

Ηλίας Φουντούλης

– Τι περιμένουμε από σένα στα προσεχώς; Έχεις μια περιοδεία με τον Άγγελο Σπηλιόπουλο για το καλοκαίρι…

Είμαστε στα «τελειώματα» της σεζόν και έχουμε 4 τελευταίες παραστάσεις ΤΟΣΟ ΟΣΟ με Άγγελο.  Οι επόμενες είναι 3/8 στον Αγιόκαμπο, 4/8 στην Κύθνο, 12/8 στα Τσιτάλια Αρκαδίας, 13/8 στη Δόξα Αρκαδίας. Επίσης έχουμε στις 10/9 στο θέατρο Κήπου στη Θεσσαλονίκη όπου θα είμαι εγω, ο Άγγελος και η Χρύσα Κατσαρίνη.

* Για να μαθαίνεις πού παίζει ο Ηλίας Φουντούλης και όλα όσα κάνει, βρες τον εδώ.