Όταν πριν από μερικές εβδομάδες σου γράφαμε εδώ για το εστιατόριο Πρωτοράκι Γιαγιά Κούκου στο Περιστέρι, δεν είχαμε καμία ιδέα πως οι ιδιοκτήτες ετοιμάζουν να φέρουν το αρχικό franchise, όπως ξεκίνησε από την Κύθνο, στο κέντρο της Αθήνας. Έγινε όμως και ήταν μια στιγμή ευχάριστης τηλεπάθειας.
Η συνέχεια του επιτυχημένου, ομώνυμου εστιατορίου στην Κύθνο, γράφεται πλέον και επίσημα στην οδό Παναγή Σκουζέ στην πλατεία της Αγίας Ειρήνης με το Γιαγια Κουκου Athens που άνοιξε πρόσφατα σε ένα από τα πιο όμορφα σημεία της πόλης, μέσα στο νοητό τετράγωνο που δημιουργούν οι οδοί Καλαμιώτου, Αθηναΐδος, Αιόλου και Κολοκοτρώνη.
Ένα παλιό υφασματάδικο απο τις χρυσές εποχές του εμπορίου υφασμάτων, που κάποτε πουλούσε τις πιο ακριβές δαντέλες της αγοράς και υφάσματα αποκλειστικά από ελληνικές παραγωγές έγινε πλέον ένα σύγχρονο ελληνικό εστιατόριο με χαρακτήρα και σεβασμό στην ελληνική κουζίνα. Τιμώντας την ιστορία του κτιρίου, ένα υπέροχο vintage έπιπλο στο οποίο έκοβαν τα πατρόν οι ράφτες, «ντύθηκε» με μάρμαρο από άκρη σε άκρη δημιουργώντας ένα μπαρ-πάσο που πάνω του υπάρχει ακόμα η παλιά ζυγαριά του μαγαζιού για τα ζύγια.
Η διακόσμηση όπως μαρτυράει και το παιχνιδιάρικο όνομά του, θυμίζει ένα παλιό Αθηναϊκό σπίτι από άλλες δεκαετίες, με την αρχοντική του σκάλα, τη φλοράλ ταπετσαρία, τα vintage στοιχεία, τα κεντήματα στα κάδρα και τα παλιά συλλεκτικά πιάτα.
Το μενού δια χειρός Νίκου Ευσταθίου είναι βασισμένο στην παράδοση, διατηρώντας την ιστορία της ελληνικής κουζίνας και τις μνήμες της σε μια απόδοση που συνάδει με την εποχή και τους ρυθμούς της.
Πιάτα αγαπημένα, όπως το παπουτσάκι μελιτζάνας με αρνακι σιγομαγειρεμένο, αρσενικό Νάξου και τσιπς πατάτας και η σουπιά τσιγαρέλι με αρμυρίκια , φρέσκα μυρωδικά και τραγανή αγκινάρα Ιερουσαλημ φιγουράρουν στο μενού. Κερκυραϊκές παραδοσιακές συνταγές όπως το φαγκρί μπουρδέτο με αρμυρίκια και η παστιτσάδα με κοτόπουλο ελληνικής εκτροφής, στριφτάρια, αποξηραμένο προσούτο και Π.Ο.Π τυρί Σαν Μιχάλη Σύρου σας προσκαλούν να τις δοκιμάσετε.
Οι χειροποίητες πίτες, χαρακτηριστικό ελληνικό comfort food, όπως η χορτόπιτα με σπανάκι, καυκαλήθρες και σεσκουλα ,φέτα Αρκαδίας και αρωματικό γιαούρτι φτιάχνονται καθημερινά με μεράκι.
Αγαπημένα γλυκά όπως η πορτοκαλόπιτα με monte λευκής σοκολάτας, καραμελωμένο φουντούκι και παγωτό θα κλείσουν γλυκά την εμπειρία Γιαγια Κούκου, ενώ η λίστα κρασιών περιλαμβάνει 40 ετικέτες αποκλειστικά από Έλληνες παραγωγούς.
Γιαγια Κουκου Athens, Παναγή Σκουζέ 4, 105 60
Γιαγια Κούκου Kythnos, Ανεμομυλος, Kύθνος, 840 06