Περιεχόμενα
Υπάρχουν μερικά φαγητά που θαρρείς μυρίζουν «Κυριακή μεσημέρι». Σε μεταφέρουν νοερά σε στιγμές σπιτικής θαλπωρής και ξεγνοιασιάς. Εσύ αραχτά στον καναπέ να βλέπεις παιδικά στην τηλεόραση, ή Friends σαν μεγάλωσες λιγάκι, και από την κουζίνα να έρχεται ένα πιάτο με θεία οσμή που έκανε την καρδιά σου να χτυπάει κάπως πιο δυνατά και το στομάχι να γουργουρίζει με ανυπομονησία. Τα γιουβαρλάκια ετοιμάζονταν (για σένα)…
Θα τα ακούσεις να μπαίνουν και στην κατηγορία «μαμαδίσιο φαγητό» (ή «γιαγιαδίσιο», αν προτιμάς). Ορθώς και προφανώς. Είναι ακριβώς λόγω της οικειότητας που γεννούν ως άκουσμα και ως γεύση. Πολλοί λένε πως αυτό το πιάτο είναι κατεξοχήν χειμωνιάτικο φαγητό. Η αλήθεια είναι πως ίσως και να ταιριάζουν περισσότερο αχνιστά όταν έξω κάνει κρύο. Αλλά και η επίσης μεγάλη… αλήθεια (συχνά υπάρχουν περισσότερες από μία), είναι πως είναι ένα πιάτο που δεν έχει εποχή. Νοστιμιά non stop…
Αυτό το μείγμα αγάπης που ο κιμάς (χοιρινός, μοσχαρίσιος ή ανάμικτος) ενώνεται με ρύζι, κρεμμύδι, μαϊντανό, ελαιόλαδο, αλάτι και πιπέρι, δημιουργώντας ένα τελικό αποτέλεσμα που δεν έχει ταίρι. Είναι κεφτέδες, αλλά… δεν είναι κιόλας. Το αυγολέμονο στο τέλος, κάνει όλη τη διαφορά και ανατρέπει τα καθιερωμένα.
Δεν είναι απλό πράγμα να φτιάξεις σωστά και νόστιμα αυτό το πιάτο. Χρειάζεται τέχνη, μαστοριά και υπομονή σε κάθε στάδιο της διαδικασίας. Τα διαθέτεις; Εάν ναι, μπράβο σου, μπες αν θες σε κάνα εξειδικευμένο κανάλι στο YouTube (να εδώ ο φίλος Άκης έχει εκλεκτή συνταγή) και ξεκίνα να μαγειρεύεις – καλή σου επιτυχία, αν σου πετύχουν (τα γιουβαρλάκια), στείλε και σε μας κανά ταπεράκι, μην είσαι μοναχοφάης!
Αν όμως βαριέσαι, ανθρώπινο είναι, ή απλά δεν έχεις το χρόνο που απαιτείται για να ξυπνήσεις τον σεφ που κρύβεται (καλά…) μέσα σου, εδώ είμαστε εμείς. Κάναμε έρευνα αγοράς και σου παρουσιάζουμε τα μαγαζιά που φτιάχνουν τα καλύτερα γιουβαρλάκια στην Αθήνα. Μην μας ευχαριστείς. Χαρά μας.
Θα δεις στην παρακάτω λίστα αρκετά μαγειρεία. Θα δεις όμως και σύγχρονα εστιατόρια με «Μισελενάτους» σεφ όπως το Ιώδιο της Γεωργιάννας Χιλιαδάκη. Θα δεις και πειραγμένες εκδοχές τους. Είναι η απόδειξη πως τα γιουβαρλάκια έχουν ενταχθεί περήφανα σε αυτό που αποκαλούμε «εθνική κληρονομιά» της πατρίδας μας. Παντρεύοντας την παράδοση με το σήμερα. Είναι ένα πιάτο για το οποίο δικαιούμαστε να είμαστε περήφανοι ως γεύση, ως κατάκτηση. Αλλά κυρίως είναι κάτι που είναι διαολεμένα νόστιμο. Στην original μορφή του ειδικά, με ψωμί και φέτα για συνοδευτικό, παίζει σοβαρά να… ξεχάσεις να σταματήσεις να τρως.
Γιουβαρλάκια στην Αθήνα: Πού θα φας το «τελευταίο» χειμωνιάτικο πιάτο
Άκρα
Αμύντα 12, Παγκράτι
Ιώδιο
Λουκιάνου 36, Κολωνάκι
Fis
Ποσειδώνος 14, Βούλα
Ολύμπιον
Αναπαύσεως 9, Μετς

Balkan
Ακομινάτου 13, Μεταξουργείο

Ταβέρνα Κληματαριά
Κωστή Παλαμά 29, Νέο Ψυχικό

Επτά Κουτάλες
Θηβών 466, Αιγάλεω
