Περιεχόμενα
Κάτι μας έχει πιάσει τελευταία, μάλλον μια νοσταλγική διάθεση σίγουρα πάντως και η σταθερή «κάψα» για αναζήτηση της νοστιμιάς, και το πάμε από πιάτο σε πιάτο που μυρίζει «Κυριακή μεσημέρι». Για λαχανοντολμάδες σου είπαμε, για γιουβαρλάκια επίσης, ε θαρρείς νομοτελειακά ακολουθεί το εξής: Γιουβέτσι γιατί (γιουβ)έτσι μας αρέσει!
Ένα από τα πιο αγαπημένα ελληνικά φαγητά. Τον παλιό (καλό) καιρό, οι κάτοικοι συνήθιζαν τις Κυριακές να δίνουν φαγητό για ψήσιμο στο φούρνο της γειτονιάς τους. Το γιουβέτσι ήταν από τα απόλυτα must. Με πολλές εκδοχές που άπασες, αν στις φτιάξει χέρι μάγειρα ή μαγείρισσας που «νιώθει», μπορούν να ξετρελάνουν και τον πιο απαιτητικό. Με κρέας, με θαλασσινά, πάντα με μικρά ζυμαρικά (κριθαράκι το πιο σύνηθες) και με διάφορα λαχανικά για ζωμό να δίνουν το κάτι παραπάνω που απογειώνει το γευστικό αποτέλεσμα. Με λίγο τριμμένο τυράκι από πάνω στο σερβίρισμα, προσεγγίζεις αυτό που λέμε ευτυχία – τι νομίζεις, σε τέτοιες μικρές στιγμές κρύβεται.
Δεν είναι απλό πιάτο το γιουβέτσι, να το βγάλεις ωραία, να το φτιάξεις σωστά. Χρειάζεται απαραιτήτως μαστοριά, λεπτοδουλειά και μεράκι. Επιβάλλεται επίσης να έχεις την καλύτερη δυνατή πρώτη ύλη ώστε να αναδείξεις το καθένα ξεχωριστά και τελικά όλα μαζί τα συστατικά σου.
Εμείς, πιστοί στην πολύ ευχάριστη αποστολή μας, κάναμε μια γύρα στην Αθήνα σε αναζήτηση των μαγαζιών εκείνων που κάνουν τη διαφορά στο γιουβέτσι που φτιάχνουν, στο πώς προσεγγίζουν αυτό το κλασικό, αλλά τόσο ιδιαίτερο, πιάτο. Μην το σκεφτείς δεύτερη φορά. Τα μέρη που θα διαβάσεις παρακάτω είναι εγγύηση. Έχουν κάνει κάτι τόσο αγαπημένο να εξελιχθεί όμορφα, με σεβασμό και μεράκι. Και αυτό είναι πολύτιμο, δεν είναι;
Γιουβέτσι: Το πιάτο που μυρίζει «Κυριακή μεσημέρι» εδώ θα το απολαύσεις μέσα από τη ψυχή σου
Vezene
Βρασίδα 11, Ιλίσια
Σε μια από τις πιο elegant επιλογές για καλό φαγητό στην Αθήνα, σε περιμένει ένα γιουβέτσι φτιαγμένο από βοδινά μάγουλα, σιγομαγειρέμενο στον ξυλόφουρνο, που συνοδεύεται από το πεντανόστιμο τυρί της Σύρου, Σαν Μιχάλη. Ακριβό πιάτο, κοστίζει 38 ευρώ, αλλά αξίζει, πέρα ως πέρα.
Ethos
Ζησιμοπούλου 10, Γλυφάδα
Η παράδοση συναντάει το σήμερα και προκύπτει ένα από τα πλέον ενδιαφέροντα μαγαζιά που έχουμε δει τελευταία στη γαστρονομική Αθήνα. Λαχταριστό εν γένει μενού, καίει καρδιές το κριθαρώτο με μοσχαρίσια μάγουλα και corn nuts που είναι το γιουβέτσι σε εξελιγμένη εκδοχή. Σερβίρεται ως πιάτο της παρέας, στη μέση δηλαδή, για να το απολαύσουν όλοι, τόση νοστιμιά πρέπει να μοιράζεται.
Κίτσουλας
Φιλικής Εταιρείας 25Γ, Χαλάνδρι
Φαγητό που μοσχοβολάει θαλπωρή, ένα ιστορικό και αγαπημένο μαγειρείο, που στέκει περήφανα στο χώρο και στο χρόνο, από το 1946 παρακαλώ. Στο γιουβετσι του, κλασικό με μοσχαρίσια ελιά και κριθαράκι, έχουν υποκλιθεί πολλοί, πάρα πολλοί…

St. George Lycabettus
Κλεομένους 2, Αθήνα
Ένα ξενοδοχείο – τοτέμ για την πόλη δεν θα μπορούσε παρά να έχει το ανάλογο εστιατόριο. Συνώνυμο της υψηλής γαστρονομικής απόλαυσης. Στο μενού βρίσκει χώρο να λάμψει το γιουβέτσι. Στην εξής εκδοχή του: Χειροποίητο κριθαράκι Tαϋγέτου, μοσχαρίσια μάγουλα στιφάδο με κρέμα από αρσενικό τυρί Νάξου.

Στρίγγλα
Αγίου Κωνσταντίνου 56, Μαρούσι
Δεν έχει πολύ καιρό που άνοιξε αυτή η γαστροταβέρνα στα βόρεια προάστια, αλλά μοιάζει σαν να ‘ταν «πάντα εδώ» τόσο ωραία και δυναμικά που εντάχθηκε στο «τοπίο». Το εξής πιάτο – λουκούμι κάνει πολλούς να γλείφουν τα δάχτυλά τους: Αχνιστό γιουβέτσι με short ribs, ένα τρυφερό και νόστιμο κρέας που λιώνει στο στόμα, παρεΐτσα με ψητή ντομάτα και φέτα.
Κατσούρμπος
Αμύντα 2, Παγκράτι
Γεύσεις Κρήτης και μια αίσθηση πως δεν είσαι πελάτης σε μαγαζί, αλλά καλεσμένος σε σπίτι συγγενών ή φίλων. Αυτό το πιάτο εντείνει τα μέγιστα το συναίσθημα οικειότητας: Μοσχαράκι γιουβέτσι συνοδεία ανθότυρου. Μιάμ.

Γιαγιά Κούκου
Παναγή Σκουζέ 4, Αθήνα
Γιουβέτσια έχεις φάει πολλά. Όπως αυτό όμως, μάλλον όχι: Στη γάστρα, με οσομπούκο, κρέμα γραβιέρας και… γλυκό βύσσινο (ναι, ναι, αλήθεια). Έπος!