Για χρόνια συζητάμε πως η κατάσταση με τα Airbnb διαμερίσματα στην Αθήνα, έχει πάει πέρα από το υποφερτό όριο και έχει προκαλέσει μια ασφυκτική κατάσταση. Σε συνδυασμό με το ότι το πρόγραμμα της Golden Visa έχει φέρει πολλούς ξένους αγοραστές για να αγοράσουν ακίνητα, που τα διαθέτουν κατά το δοκούν μετά (συνήθως όχι για βραχυχρόνια μίσθωση), εμφανίζεται μια διπλή πίεση στην Αθήνα, σα να είναι η Γκόντορ και να δέχεται επίθεση από τη μία μεριά από την Άιζενγκαρντ κι από την άλλη από τη Μόρντορ.
Αυτό διαπιστώθηκε με σαφήνεια κατά την ομιλία του δημάρχου Αθηναίων, κ. Χάρη Δούκα, στο 10ο Οικονομικό Φόρουμ στους Δελφούς, με τον δήμαρχο να δηλώνει πως η κατάσταση σε κάποιες γειτονιές της πρωτεύουσας είναι ασφυκτική και πως πρέπει να αρχίσουν να εφαρμόζονται σκληρά μέτρα περιορισμού των Airbnb, στα πρότυπα της Βαρκελώνης.

Είχαμε καταγράψει εδώ τις προάλλες για την Πλάκα, που είναι η μία από τις 3 πιο καταπιεσμένες γειτονιές της Αθήνας, με τον κ. Δούκα να μιλάει για δύο ακόμα γειτονιές, που σίγουρα δε μας ξαφνιάζουν, το Παγκράτι και το Μετς. Όσοι ζουν σε ένα από τα δύο γειτονάκια, θα ξέρουν πως το Παγκράτι έχει πάει πολύ μακριά από το ανεκτό όριο και πως το Μετς αυτή τη στιγμή βρίσκεται λίγο πριν περάσει κι αυτό την κόκκινη γραμμή.
Να γίνει ή να μη γίνει Βαρκελώνη η Αθήνα;
Για αυτές τις 3 περιοχές της Αθήνας, αλλά και για άλλες 4 σε επόμενη φάση (βλ. Κουκάκι), θα τεθούν περιορισμοί και απαγόρευση νέων Airbnb, στα πρότυπα της Βαρκελώνης. Είναι, βέβαια, ένα μέτρο που δεν έχει θωρακιστεί ορθά, διότι και στην Πλάκα που έχει τεθεί σε ισχύ, γίνεται παράκαμψη της απαγόρευσης έκδοσης by pass μέσω των serviced apartments.
Επιπλέον, καθώς αρκετά διαμερίσματα δε χρησιμοποιούνται όλο το έτος ως Airbnb, αλλά μόνο για μερικούς μήνες, δυσκολεύει την χαρτογράφηση και τη λήψη οριζόντια αποτελεσματικών μέτρων. Είναι ενδεικτικό ότι τα στοιχεία για το 2021 δείχνουν 4.500 διαθέσιμες προς βραχυχρόνια μίσθωση κατοικίες, ενώ στην πραγματικότητα είναι πάνω από 12.500 στην Αθήνα!
Πάντως, η Βαρκελώνη που ήταν το reference, δεν έχει καταφέρει κάτι ουσιώδες, παρόλο που από το 2014 έχει απαγορεύσει την έκδοση νέων αδειών και έχει μείνει σταθερά στα περίπου 10.000. Και το σχέδιο να ανακληθούν οι άδειες αυτών ως το 2028, δε φαίνεται να μπορεί να λύσει το στεγαστικό ζήτημα, όταν σε αυτή τη 10ετία δεν έχουν χτιστεί νέες κατοικίες για να αυξήσουν το απόθεμα ακινήτων.

Μάλιστα, η Ένωση Τουριστικών Διαμερισμάτων της Βαρκελώνης είχε αναφέρει πριν μερικούς μήνες πως το μόνο που θα συμβεί με αυτό το μέτρο, είναι να γίνει το 40% αυτών των διαμερισμάτων παράνομα και να «εξαφανιστεί» ένα μεγάλο ποσοστό του τουρισμού.
Όσο κι αν κάποια μέτρα ακούγονται εύκολα ή προφανή, η Αθήνα καλείται να αντιμετωπίσει μια τεράστια πρόκληση όχι χωρίς να είναι πρώτα σίγουροι οι αρμόδιοι πως θα λειτουργήσει. Διότι αν το αποτέλεσμα είναι το αντίθετο, θα έχουμε πάει 2 βήματα πίσω.