Περιεχόμενα
Αν είδες το Poor Things (αν όχι, πες μας ένα σοβαρό λόγο που το στέρησες από τον εαυτό σου), μέσα στα πολλά θαυμαστά του σύμπαντος που δημιούργησε ο Γιώργος Λάνθιμος, θα σου έμεινε σίγουρα και αυτό ως εικόνα: Την κινηματογραφική μας Μπέλα Μπάξτερ, κατά κόσμον Έμμα Στόουν, να «τσακίζει» στη Λισαβόνα με ταχύτητα φωτός ένα μικροσκοπικό γλυκό. Το ένα κομμάτι μετά το άλλο.
Αν ήξερες λεπτομέρειες για το τι έβλεπες, τότε – στάνταρ – θα χαμογέλασες με νόημα. Γιατί αυτό το ταρτάκι είναι ένα γευστικό ποίημα. Το εθνικό γλυκό της Πορτογαλίας, ένα κόσμημα στη γαστρονομική κουλτούρα του πλανήτη. Που σαρώνει σε διάφορους διαγωνισμούς γεύσης ή σε λίστες τιμής όπως αυτή του Taste Atlas με αποτέλεσμα να θεωρείται από πολλούς ως το Νο1 γλυκό στον κόσμο. Για την ακρίβεια είναι το Pastel de Belem που κερδίζει στα σημεία, αλλά στην Ελλάδα κάνουμε το Nata που δεν είναι «νατα νατα σοκολάτα». Τρομερό χιούμορ έχουμε. Προχωράμε.
Το γλυκό αυτό είναι κάτι μεταξύ φλαν, κρεμ μπρουλέ και τάρτας, με σφολιατοειδές περίβλημα και κρέμα που είναι καμμένη πάνω.
Pastel de Nata. H’ Pasteis de Nata, στον πληθυντικό. Ιδού η κωδική ονομασία της ευτυχίας. Το λες με αυτή την χαρακτηριστική «βλάχικη» πορτογαλέζικη προφορά και είσαι… λοκάλι. Ακόμα περισσότερο καθώς δεν χρειάζεται να τραβιέσαι ως την Ιβηρική χερσόνησο για να το απολαύσεις. Στα μέρη μας, εν Αθήναις, υπάρχουν μαγαζιά που κατέχουν την τέχνη στο μέγιστο βαθμό.
Τα καλύτερα Pasteis de Nata στην Αθήνα – Εδώ το πορτογαλικό γλυκό γίνεται… ελληνικότατο!
Zillions
Με έξοχα αντανακλαστικά, αμέσως μετά το λανσάρισμα του Poor Things στα σινεμά, το μαγαζί έκανε το κάτωθι post στοFacebook:
Και ναι, έτσι είναι. Κανείς δεν μπορεί να φάει μόνο ένα. Σαν το σλόγκαν εκείνης της διαφήμισης για πατατάκια, μόνο που τώρα μιλάμε για γλυκό. Γλυκάρα, αναδιατυπώνουμε. Αυτή η σφολιατένια τάρτα με την χρυσαφένια και ελαφρώς καμένη όψη. Γεμισμένη με μια θεϊκή κρέμα που φτιάχνεται από γάλα, αυγά, βούτυρο, ζάχαρη, λεμόνι και κανέλα. Στο Zillion’s θα βρεις αυτό το λιλιπούτειο θαύμα στην καλύτερη version του.
Διονύσου 69, Κηφισιά
Sweet Nolan
Το Pastel de Nata είναι το αγαπημένο γλυκό του Σωτήρη Κοντιζά. Όταν λοιπόν ο γνωστός σεφ και η ομάδα του άνοιξαν το… γλυκό αδελφάκι του Nolan, ήταν δεδομένο πως δεν θα έλειπε από τη βιτρίνα.
Ο Κοντιζάς δεν μένει πια εκεί, το επιχειρηματικό αυτό project έλαβε τέλος γι’ αυτόν, όμως το Sweet Nolan δεν θα μπορούσε να μην κρατήσει ένα προϊόν που αποτελεί σημείο αναφοράς για το μαγαζί. Το κάνουν τέλειο!
Στο παρακάτω post από το Instagram του ζαχαροπλαστείου, μπορείς να διαβάσεις και την ιστορία που έχει αυτό το γλυκό. Για να μαθαίνεις και κάτι όσο τα… εξαφανίζεις!
Απόλλωνος 6Β, Αθήνα
Bon Bon Fait Maison
Είναι εξπέρ στα μακαρόν το εν λόγω μαγαζί, αλλά σάμπως υστερεί στα Pasteis de Nata; Ο Κρίτωνας Πουλής είναι ένας από τους καλύτερους pastry chef στην Ελλάδα και ό,τι γλυκό φτιάχνει είναι… καντάρια πάνω από το μέσο όρο.
Το αυτό ισχύει και εν προκειμένω. Με άκρως εντυπωσιακό τρόπο. Με ευφάνταστες και πρωτότυπες παραλλαγές. Μπορεί ο αέρας του μαγαζιού να είναι γαλλικός, αλλά τελικά είναι και ολίγον… πορτογαλικός.
Πετράκη 30, Αθήνα / Πολυδεύκους 39, Πειραιάς
Amandine’s Bagels
Καταπώς το όνομα «προδίδει», φημίζεται για τα bagels του, αυτά τα στρογγυλά ψωμάκια με την ασύγκριτη νοστιμιά. Όμως θα κάνεις λάθος αν δεν πας και στο γλυκό μέρος της υπόθεσης.
Τα Pasteis de Nata που παρασκευάζονται εδώ, είναι λαχταριστά, τρως και καταλαβαίνεις αμέσως γιατί αυτό το γλυκό βραβεύεται συνεχώς και παντού. Αλλά βιάσου γιατί αν πας προς το μεσημέρι, δεν θα βρεις ούτε ένα…
Νίκης 13, Σύνταγμα
Long Talk Coffee
Τo γλυκό αυτό, ειδικά όταν είναι φρέσκο και ζεστό, ταιριάζει τέλεια με καφέ. Σμίγουν οι γεύσεις για ένα… ηδονικό πάρτι απόλαυσης.
Αυτό το μαγαζί στην Καλλιθέα είναι μια αποκάλυψη στην κατηγορία. Πραγματικά είναι εντυπωσιακό πόσο νόστιμο Pastel de Nata ξέρουν να φτιάχνουν, κοιτάζει στα μάτια τους πιο φημισμένους chef! Τα σέβη μας. Και τα… ευρώ μας, μετά χαράς!
Αγίων Πάντων 86, Καλλιθέα