Όσοι μένουμε στα Δυτικά Προάστια, έχουμε πολλές φορές σημείο συνάντησης τη Νέα Φιλαδέλφεια. Η περιοχή που αναβαθμίζεται ολοένα και περισσότερο, έχει ακόμα κάτι το γραφικό. Είναι το Άλσος, το θερινό σινεμά της, τα καφέ της, τα τσιπουράδικα της, και τώρα το πρώτο Franco Manca, που φέρνει αέρα Νάπολης.

Άλλωστε δεν είναι τυχαίο που στην επιγραφή γράφει «Καλώς ήλθατε στη Νάπολη».

Η ιστορία του Franco Manca

Το Franco Manca κρύβει ιστορία από πίσω του, μιας και το 1986 ήταν το ιταλικό εστιατόριο στο Brixton Market του Λονδίνου, που είχε το όνομα του ιδιοκτήτη του, το Franco’s. Ο ίδιος έφτιαχνε τις πίτσες του ακολουθώντας πιστά τη παραδοσιακή ναπολιτάνικη συνταγή, ψήνοντας τες σε ξυλόφουρνο.

Αγαπήθηκε τόσο πολύ από τους φανατικούς της πίτσας, που πέρναγαν τις πόρτες του εστιατορίου άνθρωποι από όλες τις συνοικίες του Λονδίνου. Μέχρι που ο ίδιος το πούλησε, κάποια χρόνια αργότερα, αναλαμβάνοντας τη σκυτάλη ένας νέος ιδιοκτήτης που τα έκανε μαντάρα. Για την ακρίβεια, αντικατέστησε τον ξυλόφουρνο με έναν ηλεκτρικό φούρνο, αλλοιώνοντας τη γεύση της πίτσας, με αποτέλεσμα πολύς κόσμος να γυρνάει την πλάτη στο Franco Manca αναπολώντας τις παλιές στιγμές απόλαυσης.

Τη δεκαετία του 1990, ο Giuseppe Mascoli, ο οποίος είχε μετακομίσει στο Λονδίνο από τη Νάπολη, βρήκε δουλειά στο ιταλικό εστιατόριο. Το 2008, ο Mascoli και η συνιδρύτρια Bridget Hugo πήραν το μαγαζί από τον αρχικό του ιδιοκτήτη, ο οποίος ήθελε πια να αποσυρθεί, και το μετονόμασαν σε ‘Franco Manca’, που σημαίνει ‘Ο Φράνκο αγνοείται’.

Το Franco Manca στη Νέα Φιλαδέλφεια

Ήταν ένας τρόπος να τιμήσουν τον παλιό Franco. Από τότε έως και σήμερα, έχουν ανοίξει 56 εστιατόρια Franco Manca στην Αγγλία και ένα μοναδικό στο νησί Σαλίνα της Ιταλίας. Ένα ακόμα ήρθε να προστεθεί σε ελληνικό έδαφος, με την υπογραφή του James Ravano, του Nabil Mankarious και του chef Πάνου Ιωαννίδη.

Η φιλοσοφία είναι less is more, με πίτσα που λιώνει στο στόμα. Εδώ τα προϊόντα που απλώνονται αρμονικά στη στρογγυλή οπτασία, είναι πρώτης ποιότητας. Η βιολογική ντομάτα συλλέγεται στην ηφαιστειακή περιοχή του Βεζούβιου μία φορά τον χρόνο ωαπό εξειδικευμένο προσωπικό της αλυσίδας, το αλεύρι παράγεται και συσκευάζεται αποκλειστικά για το Franco Manca από την οικογένεια Pivetti κοντά στην Μπολόνια, οι οποίοι καλλιεργούν εκεί από το 1895.

Ακόμα και το προζύμι είναι ιταλικό και έχει ηλικία 250 ετών. Καταλαβαίνετε πως η ποιότητα και η γεύση στο Franco Manca είναι το όνειρο κάθε φανατικού της πίτσας.

Στον κατάλογο θα βρει κανείς οκτώ πίτσες, αλλά συχνά προσφέρονται και πίτσες ημέρας. Υπάρχουν φυσικά και άλλες επιλογές, για προθέρμανση κυρίως, όπως η burrata με πικάντικη nduja ((ντούγια – ένα ιταλικό πικάντικο σαλάμι με καυτερές πιπεριές) από τη Σπιλίγκα, ψητές πατάτες με κρεμμύδια και πολλά ακόμη που θα σε αφήσω να τα ανακαλύψεις μόνος/η σου.

Και μετά το αλμυρό, χρειάζεται και ένα γλυκό. Έτσι δεν είναι; Γι’αυτό για το… σβήσιμο μπορείς να απολαύσεις ένα ωραιότατο τιραμισού, ενώ καθ’όλη τη διάρκεια του φαγητού, συντροφιά στο τραπέζι μπορούν να κρατήσουν ιταλικά κρασιά, καθώς και η φρέσκια, απαστερίωτη μπύρα Άλως που παράγεται από τη Ζυθοποιία Χίου.

Τι άλλο θες για να πας στο Franco Manca;

Info:

Ελ. Βενιζέλου 2, Νέα Φιλαδέλφεια
Instagram: @Francomancagreece