Σου είχαμε μιλήσει πριν μερικές ημέρες για τη λογική του «γάστρο» που κυριαρχεί πια στην εστίαση και δίνει στην παραδοσιακή ελληνική κουζίνα μια ανακατεύθυνση προς τη δόξα. Το πιάτο που δοκίμασα πριν μερικές ημέρες σε ένα γαστρο-εστιατόριο ή, καλύτερα, οινορεστοράν, είναι η επιτομή αυτής της ανακατεύθυνσης. Κοκκινιστό μοσχαράκι μαγειρεμένο σε ξυλόφουρνο με χειροποίητο χυλοπιτάκι και κατσικίσιο γιαούρτι, είναι ο συνδυασμός των ονείρων, η αμβροσία των θεών. Κι αυτό είναι μόνο η κορυφή του γαστρονομικού παγόβουνου. Από κάτω, υπάρχουν πολλοί θεοί. Πάμε μια βόλτα στο Μεταξουγείο, λοιπόν.

Το Καπάνι είναι η παλαιότερη παραδοσιακή αγορά τροφίμων της Θεσσαλονίκης, ένα διαχρονικό σημείο συνάντησης γεύσεων όπου συναντιούνται η Ανατολή με τα Βαλκάνια. Τόπος όπου γεύσεις και μυρωδιές ανακατεύονται με κουλτούρες και ανθρώπους.

Αυτή είναι η φιλοσοφία πίσω από το Καπάνι Μάρκετ, το νέο οινορεστοράν του Μεταξουργείου, που φέρνει σε αυτή την γοητευτική γωνιά της πόλης, μαγειρέματα και συνταγές παραδοσιακές, φτιαγμένες στον ξυλόφουρνο, στη γάστρα ή στη σούβλα. Πιάτα δημιουργικά που ανασύρουν μνήμες του παρελθόντος.

Δεν είναι τυχαία αυτή η γευστική κατεύθυνση. Τόσο ο ιδιοκτήτης (που τρέχει και τον Πρίγκηπα στα Εξάρχεια), όσο και ο σεφ Δημήτρης Μπαλάκας έχουν κοινή καταγωγή από την ακριτική Φλώρινα. Όπως κοινή είναι η αγάπη τους για την νόστιμη, αγνή και παραδοσιακή κουζίνα της περιοχής.

Ο σεφ Δημήτρης Μπαλάκας με προϋπηρεσία σε εστιατόρια της Θεσσαλονίκης δίνει μεγάλη έμφαση στις πρώτες ύλες και στην εποχικότητα. Το μενού έχει καθημερινές αλλαγές και προσθήκες αναλόγως με το τι καλό έχει βρει η ομάδα της κουζίνας στην λαϊκή που γίνεται κάθε Τετάρτη έξω από το μαγαζί. Ειδικά τις Τετάρτες το Καπάνι Μάρκετ γίνεται ένα με την λαϊκή αγορά και τους ανθρώπους της σε αυτοσχέδια γλέντια, προσφέροντας από το μεσημέρι σάντουιτς και εκλεκτούς μεζέδες που μπορείς να συνοδεύσεις με τσίπουρο ή κρασί.

Η αμβροσία των θεών: Το πιάτο με το οποίο παραμιλά η Αθήνα και η ωραιότερη φασολάδα που έχεις φάει

Κάθε πιάτο σε αναγκάζει να «βυθιστείς»

Εκτός από το πιάτο που, είπαμε στην αρχή, πως δεσπόζει, από το μενού ξεχωρίζουν τα εξής: το χειροποίητο λουκάνικο από μοσχάρι και μαύρο χοίρο Φλώρινας με λάχανο περασμένο από μούστο και χειροποίητη καπνιστή μουστάρδα, τα κεμπαπάκια Φλώρινας με άιβαρ (σέρβικη κόκκινη σάλτσα), ψητά κρεμμύδια και χειροποίητη πίτα, τα μανιτάρια σωτέ με πουρέ μπιζελοφάβας και καρέ μουστοπιπεριάς, το θράψαλο καρμπονάρα με μπέικον και, το Νο2 για μένα, η φασολάδα Πρεσπών με τζουμπερίνγκες, που είναι πιπεριές.

Να δώσω ένα highlight και στο ψωμί, από το οποίο εγώ καταλαβαίνω πολλά για το κάθε μαγαζί. Στο ψωμί αποτυπώνεται η επιμέλεια και η φροντίδα σε κάθε πιάτο. Αν δηλαδή κόψεις το ψωμί σε κομμάτια και το ρίξεις στη φασολάδα, έχεις το υπέρτατο comfort πιάτο για τον χειμώνα.

Κάθε πιάτο του μενού στο Καπάνι Μάρκετ, θα μπορούσε να ξεχωρίζει στο κυριακάτικο τραπέζι. Το μαγαζί ενδείκνυται, προφανώς, για να κλείνεις τραπέζι κάθε μεσημέρι Κυριακής με την παρέα και να τρώτε όλο το μενού. Δοκίμασα σχεδόν κάθε πιάτο με την παρέα μου και δεν υπήρξε κάποιο που να με απώθησε. Σίγουρα κάποια τα προτιμώ από άλλα, μα όλα είναι ζήτημα επιθυμιών. Το ιδιαίτερο στο Καπάνι είναι πως κάθε πιάτο, το θες ή δεν το θες, σε γοητεύει στην πρώτη μπουκιά και μετά θες να το φας.

Στον τομέα του κρασιού υπάρχει κι εδώ μια ιδιαιτερότητα, καθώς προτείνεται μια πολύ ενημερωμένη λίστα φυσικών κρασιών, κυρίως ελληνικών αλλά και τα δύο κρασιά που εμφιαλώνει το Καπάνι από αμπελώνες της Νεμέας, Αγιωργίτικο και Merlot. Σύντομα θα ανοίξει και το κελάρι του υπογείου για να φιλοξενήσει την κάβα αλλά και πριβέ δείπνα. Να δοκιμάσεις τις 4 πολύ ιδιαίτερες μπίρες που διαθέτει το Καπάνι.

Εκτός από τη γεύση, υπάρχει και η ακοή. Κι η ατμόσφαιρα. Κι αυτή σου δημιουργεί την κατάλληλη προδιάθεση για να απολαύσεις το φαγητό, πρώτα με τον χώρο που είναι χρωματικά και σε διαρρύθμιση τέτοιος ώστε να θυμίζει κάτι παλιό, κάτι οικεία παλιό, κάτι στο οποίο θες να ταξιδέψεις χρονικά και δεύτερον με τη μουσική. Στο βάθος του, βρίσκεται ο χώρος του dj με δύο μεγάλα ηχεία με βίντατζ design, ένα πικάκ και πολλά βινύλια, με τον dj να παίζει ξένα και ελληνικά από τα 60s, 70s, 80s.

Κι η απόλαυση δεν τελειώνει εδώ. Πριν φύγεις από το Καπάνι, έχεις την δυνατότητα να επιλέξεις κορυφαία τυριά και αλλαντικά από Έλληνες παραγωγούς για το σπίτι, από τις βιτρίνες του ενημερωμένου delicatessen. Σε αφήνω με μερικές φωτογραφίες και τις απαραίτητες πληροφορίες και σου εύχομαι να το απολαύσεις όσο εγώ.

πιάτο
πιάτο
πιάτο
πιάτο

Ωράριο λειτουργίας
Δευτέρα κλειστά
Τρίτη: 18:00-01:00
Τετάρτη λαϊκής: 12:00-18:00
Πέμπτη: 18:00-01:00
Παρασκευή: 18:00-01:00
Σαββατοκύριακο: 14:00-01:00

Διεύθυνση: Χίου 29, Μεταξουργείο 10438
Τηλ. Κρατήσεων: 21 5560 0234