Ότι οι Αθηναίοι ζουν εδώ και περίπου 2 χρόνια τον μεγάλο τους έρωτα με τα bakeries, το έχουμε καταγράψει εδώ και το βιώνουμε κι εμείς εμπειρικά. Πολλά τα new age bakeries που άνοιξαν από τον Γενάρη του 2024, όμως ο Αθηναίος θα υποκλίνεται πάντα στο παραδοσιακό, το χρόνια εδραιωμένο. Η Καθαρά Δευτέρα είναι η κατ’ εξοχήν μέρα για να πάνε οι Έλληνες σε φούρνο, για να πάρουν τη λαγάνα που είναι το επίκεντρο του Σαρακοστιανού τραπεζιού. Με τη λαγάνα κάνεις σάντουιτς, κάνεις βούτες στην ταραμοσαλάτα, στο λάδι από τα ντολμαδάκια και τους γίγαντες. Είναι ένα ψωμί που αν βγει καλό, τότε αναρωτιέσαι γιατί δεν το τρως όλο τον χρόνο.
Σε έναν φούρνο στο Κουκάκι, αντίκρυσα το βράδυ της Κυριακής, χθες, κάτι που δεν περίμενα να το δω. Βασικά, ποιο βράδυ; Μεσάνυχτα ήταν, 2 το βράδυ, λες κι είχαν μαζευτεί να δουν τα Όσκαρ στον φούρνο Τάκης-Αρτοποιότης, που είναι από τους πιο θρυλικούς στην Αθήνα.
Οκ, σου έχουμε γράψει στο παρελθόν εδώ, για έναν άλλο θρυλικό φούρνο, όπου κι εκεί η ουρά είναι κάθε μέρα σχεδόν μεγάλη, αλλά το να βλέπεις 20-30 άτομα να έχουν στηθεί για να πάρουν τις πρώτες λαγάνες που θα βγάλει ο φούρνος, τέτοια ώρα, είναι κάτι που δεν φανταζόμουν πως μπορεί να συμβεί.
Έχω δει κόσμο να κάνει ουρά στις 4-5 το πρωί για να πάρει την πρώτη τυρόπιτα να στανιάρει από ένα hangover, αλλά στις 2 τα μεσάνυχτα, να γίνεται αυτή η φάση, μου έκανε τρομερή εντύπωση.
Λαγάνα την Καθαρά Δευτέρα, ζυμωτά τον υπόλοιπο χρόνο
Και το θέμα είναι πως στον φούρνο αυτό, που έχει ιστορία 50-60 ετών, έχοντας ξεκινήσει από την Αδριανού στην Πλάκα, δεν μένεις ποτέ στη λαγάνα. Πάντα θα πάρεις πολλά παραπάνω από μια λαγάνα.

Ο φούρνος Τάκης έχει μια τεράστια ιστορία και φήμη και μια συγκινητική ιστορία, αφού ο Τάκης, ο άνθρωπος που τον ξεκίνησε, πέθανε πριν 4 χρόνια, στα 73 του, και ήταν μάλιστα Καθαρά Δευτέρα. Τότε, κάθε λαγάνα είχε δοθεί δωρεάν ως φόρος τιμής για το φινάλε του ιδρυτή.
Από το 2010, τον φούρνο τον διαχειρίζονται οι γιοι του Τάκη κι εκείνος ήταν, μέχρι το τέλος του, πάντα εκεί για να βάζει τη σφραγίδα ποιότητας. Η λαγάνα είναι μια εποχή τον χρόνο, τα ψωμιά του, η ποικιλία του, όμως, είναι όλο τον χρόνο.
Στο Κουκάκι είναι μέρος της καθημερινότητας, πάντα γίνεται μια βόλτα στην αρτοποιότητα του Τάκη και οι φωτογραφίες τα λένε όλα.
Μισαραλιώτου 14 & Ζήτρου, Κουκάκι, 2109230052