Περιεχόμενα
Έγινε η απόλυτη μόδα στην κατηγορία «μαγαζί» τη χρονιά που μόλις αποχαιρετήσαμε. Ωραία μόδα, πιο σωστά. Από αυτές που ανεβάζουν επίπεδο το σύνολο της «φάσης», από αυτές που εμπλουτίζουν αισθητά τις επιλογές μας για έξοδο στην Αθήνα. Το «γάστρο» μπαίνει μπροστά και όλα δένουν αρμονικά, όλα γίνονται πιο cool. Γαστροκαφενείο, γαστρομπιστρό, γαστροταβέρνες και γαστρομαγειρεία, ξέρουμε ήδη τι θα κάνει «χαμούλη» (και) το 2025…
Τι ακριβώς μαγαζί ορίζει αυτό το συνθετικό «γάστρο»; Τα… πάντα και αυτό το κάνει ακόμα καλύτερο. Το βασικό κοινό χαρακτηριστικό είναι το παρεΐστικο στοιχείο, η χαλαρή ατμόσφαιρα σε ένα new age περιβάλλον. Το τραπέζι είναι γεμάτο «ομορφιές», ψαγμένα φαγητά και ποτά, ενώ την ίδια στιγμή πρυτανεύει η διάθεση για πραγματική επικοινωνία με τους γύρω μας και να μοιραστούμε πράγματα, ύλη και πνεύμα.
Από μαγαζί σε μαγαζί υπάρχουν προφανώς πάντα διαφορές. Αλλά η καλή πρώτη ύλη με έμφαση στο ελληνικό στοιχείο, το πάντρεμα παράδοσης και σύγχρονου και κυρίως η θέληση να σερβίρουν στον πελάτη κάτι που θα τον αιφνιδιάσει ευχάριστα ως γεύση και ως ιδέα, είναι αυτά που ισχύουν σε κάθε … γάστροπερίπτωση – και πολύ μας αρέσει αυτό. Και αφού δώσαμε το περίγραμμα για το γενικό, πάμε στο ειδικό. Για το μαγαζί εκείνο που ως είδος έγινε η απόλυτη τάση στην Αθήνα…
Από μαγαζί σε μαγαζί, πάντα με το «γάστρο» συντροφιά – Τι να δοκιμάσεις σε 7 spots που ορίζουν τη νέα «τρέλα» της πόλης
Τσίφτης Γαστροκουτούκι
Μιχαλακοπούλου 88Α, Ιλίσια
Μύδια με σπανάκι, τσορίθο και ηλιόσπορο
Ταραμάς με κομματάκια αλατισμένου λεμονιού και σκόνη από φύκια
Ντοματοσαλάτα με μαρμελάδα φράουλα
Αμπελοφάσουλα με σταφύλι, αγουρίδα και ξινομυζήθρα
Ταρτάρ ψαριού ημέρας συνδυασμένο με βερύκοκο, τσίλι και καπαρόφυλλα
Προβατίνα με κατσικίσιο τυρί
Λινγκουίνι με πέστο από άγριο σκόρδο
Χοιρινό σουβλάκι με πουρέ ψητής μελιτζάνας
Σεφταλιά με σφυρίδα,θράψαλο,μύδια και κρέμα ελαιολάδου με λεμονόχορτο
Μουσουρλού Γαστροκαφενείον
Κύπρου 70, Βύρωνας
Τόνο «κονφί» με σκορδάτη αγιολί, κρεμμύδι τουρσί και λεμόνι
Τραγανά μύδια με πικάντικη κρούστα
Σαλάτα εζμέ πικάντικη
Πομάκικο λουκάνικο με λάχανο τουρσί
Τηγανητές πατάτες με κιμά και κασέρι
Τυροκαυτερή «χτυπητή» Θεσσαλονίκης
Μοσχαρίσιο παϊδάκι με λαδολέμονο γαρνιρισμένο με φρεσκοτριμμένο πιπέρι, αγγουράκια τουρσί και μουστάρδα
Χειροποίητος καβουρμάς φτιαγμένος από μοσχάρι και πρόβατο που σερβίρεται με κρέμα και αυγά
Σεϋχέλλες
Κεραμεικού 49, Μεταξουργείο
Παπαρδέλες με σάλτσα καβουρμά και γαλομυζήθρα
Γλυκόξινα (συκόμυλο, πίκλες μανιταριών, καγιέν) χοιρινά μπριζολάκια
Συκώτι σχάρας με πίκλα αγγούρι
Ζυγούρι γιουβέτσι με γραβιέρα
Μοσχαρίσιο χτένι σοφρίτο και πουρές πατάτας
Αφαία
Αίθρας 1, Θησείο
Κατσικίσιος κορμός πάνω σε flatbread
Μους ταραμά με κράκερ ταπιόκας
Ντοματοσαλάτα με λαδένια Κιμώλου και πίκλα κρεμμύδι
Κοτόπουλο μπαλοτίνα με φρέγκολα
Ζυμαρικά paccheri με κιμά και κρέμα από πεκορίνο Αμφιλοχίας
Dopios
Σκουλενίου 1, Αθήνα
Τζατζίκι αβοκάντο
Αφρός τυροκαυτερής με μαρμελάδα βύσσινο
Σταμναγκάθι με γιαπωνέζικο λαδολέμονο
Τραχανότο με χαλούμι και καραμελωμένο κουνουπίδι
Χταπόδι με φάβα
Φιλεταρισμένο μπαρμπούνι με κρούστα ψωμιού και σάλτσα σαβόρο
Γλυκάδια από αρνάκι γάλακτος με σάλτσα κερατένια
Annie Fine Cooking
Μεναίχμου 4, Νέος Κόσμος
Ψαρόσουπα με σκορπίνα και μπακαλιάρο
Φάβα με καπνιστό σκουμπρί. καπαρόφυλλα και λάχανο σε ζύμωση
Κόκορας πρασοσέλινο
Ωμός ροφός (ταρτάρ) μαριναρισμένος σε ζωμό από φραγκόσυκο, κρεμμύδι και ελαιόλαδο
Μαγειρευτό χοιρινό κότσι
Ψητό θράψαλο κομμένο σε φέτες πάνω σε πλιγούρι με dressing από ταχίνι
Τζουτζούκα
Μεγ. Βασιλείου 32, Ρουφ
Λαχματζούν με αρνίσιο κιμά, γιαούρτι, κρεμμύδι, τσούσκα, σουμάκ, μαϊντανό
Φιλετάκια τόνου με σουσάμι, σέλερι, φινόκιο, σάλτσα ponzu
Κουνουπίδι τηγανητό, λάιμ, κάρυ, τσίλι, μαγιονέζα κόλιανδρου
Μυλοκόπι σοτέ, σπανάκι φρικασέ, αυγολέμονο, τηγανητό κουνουπίδι
Ταλιάτα μόσχου με τηγανητές πατάτες
Κους κους σαγανάκι με γαρίδες, κρέμα κατσικίσιας φέτας και φύτρες σκόρδου
Εκμέκ κανταΐφι με καβουρδισμένο φιστίκι Αιγίνης