Περιεχόμενα
Είναι ίσως εκείνο το φαγητό που περισσότερο από κάθε άλλο σε γυρίζει στην παιδική σου ηλικία. Που αγάπησες τότε, μια για πάντα και δεν σταμάτησες ποτέ μα ποτέ να επιζητάς. Ευτυχία σε μια μπουκιά. Σε πολλές μπουκιές, πιο σωστά. Γιατί σαν τις μακαρονάδες της μαμάς και της γιαγιάς δεν είχε ούτε θα έχει. Ή μήπως όχι; Μήπως μπορείς να βρεις στην Αθήνα μαγαζιά που κάνουν μακαρονάδες τόσο γευστικές, ώστε καλύπτουν αυτές τις παιδικές μνήμες;
Μπορείς πάντα να την απολαύσεις σπίτι σου, δεν είναι δα και μπελαλίδικη η διαδικασία αν θες να το κρατήσεις σε basic μονοπάτια. Όμως γιατί να μη δώσεις στον εαυτό σου τη χαρά να απολαύσεις μακαρονάδες φτιαγμένες από τα χέρια των καλύτερων εν Αθήναις; Μακαρονάδες που πάνε το όλο θέμα στο επόμενο επίπεδο, το υψηλότερο δυνατό;
Μην αντιστέκεσαι, το πάθος έρχεται! Έλα μαζί μας βόλτα σε 7 μαγαζιά στην πρωτεύουσα που φτιάχνουν μακαρονάδες – trademark. Λόγος, σοβαρός, για να πάρεις τηλέφωνο και να κλείσεις τραπέζι… χθες. Λόγος, σοβαρός, για να ανυπομονείς για την επόμενη έξοδό σου.
Μακαρονάδες στην Αθήνα: Αυτές είναι οι πλέον «δυνατές» της κατηγορίας
Jerar
Μια κλασική μακαρονάδα που συναντάμε σε κάθε τρατορία της Ιταλίας. Πιπέρι και τυρί σε γενναίες δόσεις αρκούν για να φτιάξεις μια παραδοσιακή, κρεμώδη cacio e pepe. Όμως κανείς στην Αθήνα δεν την κάνει τόσο καλά, τόσο εμπνευσμένα, όσο το Jerar.
Ένα μπιστρό που έβαλε τη Δάφνη στο χάρτη του fine dining με υπέροχο τρόπο, «πειράζει» λίγο την αυθεντική συνταγή προσθέτοντας ταρτάρ και μπισκ γαρίδας, ομοίως και λάδι δεντρολίβανου. Το αποτέλεσμα είναι καταπληκτικό.
Αγίας Βαρβάρας 55, Δάφνη
Akra
Κατσικομακαρονάδα. Ένα από τα νοστιμότερα πιάτα της ελληνικής παράδοσης το βρίσκουμε εδώ σε μια εκδοχή που θα γλύφεις και τα δάχτυλα σου – και μιλάμε κυριολεκτικά. Ο ορισμός της νοστιμιάς, μια μακαρονάδα που δεν βαριέσαι ποτέ.
Ο ζωμός από το κατσικάκι έρχεται να «ποτίσει» το ζυμαρικό, να «μελώσει» ενόσω βράζει και να μας οδηγήσει σε κάτι το epic. Στο άκρως δημιουργικό Akra το κάνουν με λογική ριζότου και… ουάου!
Αμύντα 12, Παγκράτι
Μακαρούνες
Νομίζεις ότι ξέρεις τι εστί καρμπονάρα; Πως δεν μπορεί να σε ενθουσιάσει πια ως πιάτο; Θα σε παρακαλούσαμε να το σκεφτείς ξανά. Ή πιο σωστά, να πας μια βόλτα ως το Περιστέρι και τις Μακαρούνες, που φημίζονται για τις μακαρονάδες τους.
Το μενού του χαρισματικού σεφ Βίλεμ Κάιζερ είναι η αποθέωση της ουσίας, της δημιουργικότητας. Σε ένα μαγαζί που πραγματικά έχτισε το όνομά του χάρη στο «στόμα με στόμα», για πολύ καιρό ήταν ένα μυστικό για λίγους. Δεν γινόταν να μείνει έτσι για πολύ, τόσο καλό που είναι. Η φοβερή και τρομερή καρμπονάρα του είναι ένας από τους λόγους γι’ αυτό.
Αιμίλιου Βεάκη 70, Περιστέρι
Alex the Fresh Pasta
Μια μακαρονάδα που λέγεται «Ναυαγός» αλλά είναι.. σωσίβιο σωτηρίας της νοστιμιάς! Με κρέμα παρμεζάνας, σύγκλινο Μάνης, μπέικον, πιπέρι και ποσέ αυγό, μόνο τυχαία δεν είναι στα best seller ενός μαγαζιού με φανατικό κοινό.
Ποιότητα και τεχνογνωσία έρχονται να παντρευτούν ιδανικά με τη φαντασία και άμα είσαι μακαρονάς… σπεύσε. Εδώ θα βρεις μόνο μακαρονάδες ούτως ή άλλως και κορυφαίας σύλληψης.
Μασσαλίας 16, Κολωνάκι
Ricks
Μία βόλτα στα βόρεια προάστια της Αθήνας είναι ως και επιβεβλημένη για να γευτείς πιάτα που θα θυμάσαι για καιρό. Το Ricks φημίζεται για τα κρεατικά του, αλλά θα κάνεις λάθος αν το απομονώσεις εκεί.
Το λιγκουίνι με μοσχαρίσια μάγουλα και σάλτσα ροκφόρ είναι ένα πιάτο – έκπληξη που φωνάζει «νοστιμιά» από την πρώτη ως την τελευταία μπουκιά. Πολλά ιταλικά εστιατόρια θα ήθελαν να το έχουν στο μενού τους.
Πεντέλης 1, Κηφισιά
Τσίφτης Γαστροκουτούκι
Δημιουργικοί και ευφάνταστοι «πειρασμοί» σε ένα παρεΐστικο μαγαζί που του αρέσει να πειραματίζεται και να μας αιφνιδιάζει με την καλή την έννοια.
Αλλά υπάρχουν και σημεία αναφοράς που δεν αλλάζουν. Γιατί ο κόσμος το ζητάει, το απαιτεί σχεδόν. Όπως τις φοβερές και τρομερές παπαρδέλες με όστρακα. Μιαμ!
Μιχαλακοπούλου 88Α και Σεβαστείας, Ιλίσια
Μανάρι
Με την υπογραφή – εγγύηση του Άρη Βεζενέ, έγινε σε χρόνο dt το σουξέ της εστιατορικής σεζόν. Όλοι λένε για τα παϊδάκια του, αλλά εμείς στο Νο1 της καρδιάς μας μέσα από ένα μενού γεμάτο απίστευτα νόστιμα πιάτα, θα βάζαμε 2 μακαρονάδες: πρώτα, την μακαρονάδα με κοκκινιστό αρνάκι. Μόλις ετοιμαστεί θέλει μόνο τριμμένο τυράκι να πέσει ακόμα πάνω στην πλούσια σάλτσα, για να σε κάνει να θες να χειροκροτήσεις και μαζί να υποκλιθείς στο μεγαλείο της απλότητας. Το ίδιο ακριβώς ισχύει και για την λεγόμενη ορφανή μακαρονάδα, ο ζωμός του κόκκαλου δημιουργεί ένα ποίημα!
Πλατεία Αγίων Θεοδώρων 3, Αθήνα