Θες να βγεις κάπου που τα πράγματα μόνο ψόφια δεν είναι; Σε τιμές που σκοτώνουν, με διάθεση που και νεκρούς ανασταίνει; Ε, πόσα άλλα λογοπαίγνια να κάνουμε. Ούτε ο Σεφερλής στο Δελφινάριο. Και άλλωστε μπορούμε να πούμε απλώς για αυτή τη γειτονιά της Αθήνας και όλα μπαίνουν στη θέση τους! Μιλάμε για το Μετς!

Εκεί πέριξ του Α’ Νεκροταφείου βρίσκεις, γλυκιά παραδοξότητα, ένα από τα πλέον ζωντανά μέρη στην Αθήνα. Με μαγαζάρες που σε περιμένουν να πιεις και να φας, να το απολαύσεις. Το Μετς είναι μια γειτονιά της Αθήνας που βρίσκεται στη σκιά του Παγκρατίου, αλλά εμπλουτίζεται διαρκώς τα τελευταία 2 χρόνια με μαγαζιά και προσελκύει τον κόσμο που έχει κουραστεί από το Παγκράτι. Είναι, προς το παρόν, και πιο νοικοκυρεμένη, δεν έχει 500 επιλογές, έχει 10-12 και δε χρειάζεται να ταλαιπωρηθείς από τα διλήμματα. Κι έχει κι ένα ατού: το Ά Νεκροταφείο. Φτιάχνει μια ατμόσφαιρα, όπως και να έχει.

8 σούπερ μαγαζιά στην ζωντανή «νεκρή» γειτονιά της Αθήνας

Ρόδακας

Με μια ρετρό διάθεση, ένα μαγαζί που σερβίρει πεντανόστιμα πιάτα, με «σπιτίσια» λογική και φιλικότητα σε κάθε του έκφανση.

Σε μια μονοκατοικία του 1935, σε έναν μικρό δρόμο ανάμεσα στη Βουλιαγμένης και στην Ηλιουπόλεως, στο ύψος του Α’ Νεκροταφείου βρίσκεις κάτι σου ξυπνάει νοσταλγία, οικειότητα και κυρίως την πεποίθηση πως έκανες μια εξαιρετική επιλογή για την έξοδό σου.

Κέλσου 10, Μετς

Μετς Καφέ

Από τα παλιά σε αυτή τη γειτονιά της Αθήνας, είναι ένα φοβερό μέρος για να απολαύσεις τον καφέ σου, για να ξεκινήσεις (ή να συνεχίσεις, βεβαίως) τη μέρα σου.

Έχει ένα πολύ ευχάριστο vibe το μέρος και νιώθεις να παίρνεις δύναμη για να προχωρήσεις στο όποιο παρακάτω σου.

Μάρκου Μουσούρου 63, Μετς

Βόλτα στο νεκροταφείο: 8 μαγαζιά στη γειτονιά της Αθήνας που θα «καταπιεί» το Παγκράτι - Με θέα τους καλύτερους τάφους

Απεριτίφ

Ιταλικό στιλ στην πόλη, σε μια spritzeria που κάνει focus στα early drinks, συνδυαστικά με νόστιμα σνακ, με φόντο έναν μεγάλο, δροσερό, γεροπλάτανο.

Χαλαρωτικό και cosy, είναι αυτό ακριβώς που χρειάζεσαι μετά από τη δουλειά για να πάρεις ξανά ενέργεια. Χωρίς αυτό να σημαίνει πως δεν θα σου κάνει καλό μια επίσκεψη και κάποια άλλη στιγμή της ημέρας.

Δικαιάρχου 57Α, Μετς

Odeon

Πρωτοπόρο μαγαζί σε αυτή τη γειτονιά της Αθήνας, χάρη σε αυτό μαζεύτηκαν και τα υπόλοιπα τριγύρω. Καλλιτεχνικό στέκι, για να «λιώνεις» με τις ώρες, πίνοντας ποτάρες, συζητώντας με την παρέα σου. Ένα μαγαζί που το αισθάνεσαι δικό σου από την πρώτη στιγμή που πατάς το πόδι σου. Γιατί δεν σου ζητάει τίποτα άλλο από το να είσαι ο εαυτός σου,

Να ‘χε στόμα να μιλήσει, θα διηγούταν φοβερές και τρομερές βραδιές. Πραγματικής επικοινωνίας, αληθινών καταστάσεων. Ένα μποέμ στέκι που εδώ και 30+ χρόνια ομορφαίνει τις βραδιές μας…

Μάρκου Μουσούρου 19, Μετς

Βόλτα στο νεκροταφείο: 8 μαγαζιά στη γειτονιά της Αθήνας που θα «καταπιεί» το Παγκράτι - Με θέα τους καλύτερους τάφους

Hillside

To συμπεριλάβαμε τις προάλλες στο αφιέρωμα για μερικά από τα νέα μαγαζιά που άνοιξαν σε αυτή τη γειτονιά της Αθήνας και μας έκλεψαν την καρδιά με το καλημέρα. Και τα ξαναλέμε, αξίζει τον κόπο: Μόλις άνοιξε, θα το βρεις λίγο πριν πάρεις την κατηφόρα για Βασιλέως Κωνσταντίνου, ακριβώς έξω από το νεκροταφείο. Για τα περαιτέρω, τσέκαρε κι εδώ.

Μάρκου Μουσούρου 55, Μετς

Λογιστικά και Κάτι Ψιλά

Φοβερό όνομα. Παραλλήλως ο ορισμός του δεν το χα δει να έρχεται, Μεζέδες και μπιρόνια σε ένα ολοκαίνουριο μαγαζί, που έχει λογαριασμό στο Instagram, αλλά ακόμα ούτε μία ανάρτηση – του αρέσει μάλλον ακόμα να ‘ναι ένα μυστικό της πόλης.

Στόμα με στόμα πάει μέχρι στιγμής η δουλειά γι’ αυτόν τον «κρυμμένο θησαυρό» στη Φρύνωνος, λίγο πριν από το νεκροταφείο, στο Μετς. Διπλοτσεκάρεις για να βεβαιωθείς τι βλέπεις. Είναι ταβέρνα, είναι λογιστήριο, είναι… ψιλικατζίδικο (η ταμπέλα του εκεί παραπέμπει); Είναι πολλές οι απορίες, τα πάντα όμως απαντώνται με πειστικότητα σαν βλέπεις τον κόσμο να αράζει, να το χαίρεται ολόψυχα.

Κάιν

Θρυλικό μαγαζί, αφτεράδικο κατά βάση, είναι στο πάρκινγκ πίσω από το νεκροταφείο, έχει όμως καλύτερη θέα στους τάφους, οπότε είναι και μια ωραία αντίθεση εικόνων. Κι αυτό αποτελούσε για χρόνια έναν μοναχικό φάρο σε αυτή τη γειτονιά της Αθήνας.

Είναι γεμάτο όλη μέρα, κάθε μέρα. Υπάρχει λόγος σοβαρός. Με ποιοτικά στάνταρ πολύ πάνω του μέσου όρου, με μια ατμόσφαιρα που αποθεώνει το «η παρέα είναι που μετράει».

Φημισμένο σε όλο το λεκανοπέδια το brunch του, που σερβίρεται σημειωτέον ως τις 5 το απόγευμα, αν είσαι τύπος του πιο αργά. Μπορεί το όνομα να παραπέμπει σε brutal βιβλικές καταστάσεις αλλά εδώ η φάση είναι ζεν, είναι cool. Το Α’ Νεκροταφείο μπορεί να είναι μια creepy ατραξιόν αλλά στο Κάιν διώχνεις μακριά έγνοιες και άγχη – αυτό δεν είναι το μυστικό της μακροζωίας;

Αναπαύσεως 22, Μετς

Joshua Tree

Με βάση την plant-based, healthy κουζίνα και «σημαία» του το all day brunch, είναι ένα μαγαζί που ξεχωρίζει από το μέσο όρο και έχει φανατικούς πελάτες που δεν το αλλάζουν με τίποτα.

Η αισθητική του είναι παιχνιδιάρικη, όπως και η διάθεσή του. Θα το εκτιμήσουν ιδιαιτέρως οι vegan, αφού σπάνια βρίσκουν ένα “universal” μέρος που να τους προσέχει τόσο..

Αναπαύσεως 13, Μετς