Το TEDxAthens επιστρέφει στις 28 Μαΐου στι Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος στο Δέλτα Φαλήρου και επειδή εμείς δεν τις μπορούμε τις χιπστεριές, τα χώσαμε για τα καλά στους διοργανωτές, λέγοντας τις μεγάλες αλήθειες. Απλά από τις απαντήσεις τους καταλάβαμε πως μάλλον αυτοί λένε τις αλήθειες και κάπως μας αδυνάτισαν τους ισχυρισμούς, αλλά εμείς δε θα σταματήσουμε, θα αποκαλύψουμε την πλεκτάνη.

Μέχρι τότε βέβαια, θα δώσουμε το παρών στο TEDxAthens, γιατί ωραία φάση είναι, ενδιαφέρουσες εμπειρίες έχει να προσφέρει, οπότε θα τα πούμε εκεί. Μέχρι να κλείσεις κι εσύ το εισιτήριό σου, τσέκαρε το πώς τους κολλήσαμε στον τοίχο και τελικά μας κόλλησαν αυτοί στον τοίχο και μετά εμείς είπαμε και αυτοί είπαν και πρόεδρος Εδεσσαΐκου, που, τώρα που το σκέφτομαι, έχει θέση στο TEDxAthens.

Το TedX είναι για να έχουν να χαίρονται οι απατεώνες life coaches.

TEDxAthens, ας είμαστε συγκεκριμένοι. Σίγουρα χαιρόμαστε εμείς οι εθελοντές της οργανωτικής ομάδας που το διοργανώνουμε κι οι πάνω από 2000 άτομα που μας επισκέπτονται κι έχουν την ευκαιρία να ακούσουν ομιλίες από ανθρώπους από όλο τον κόσμο αλλά και να ζήσουν διάφορες διαδραστικές εμπειρίες στη διάρκεια της ημέρας. Κάποιοι από αυτούς πιθανώς να είναι και life coach. Και μην ξεχνάς ότι τα βίντεο όλων των ομιλιών μας ανεβαίνουν στις πλατφόρμες και τα YouTube κανάλια του TED και TEDx, για να τα χαρεί όλος ο κόσμος.

Όταν πρωτοξεκίνησε, ήταν για τους χιπστεράδες, όσο περνούν τα χρόνια, δεν ξέρει κανείς αν υπάρχει ακόμα TEDxAthens.

To TEDxAthens ξεκίνησε το 2009 και ήταν από τα πρώτα 10 TEDx συνέδρια παγκοσμίως οπότε αν αυτό μας έκανε τότε χιπστερ, so be it. Πλέον είναι κλασική αξία, συνεχίζει κι υπάρχει κανονικότατα, με μια παύση λόγω πανδημίας, και φέτος επιστρέφει την Κυριακή 28 Μαΐου στο ΚΠΙΣΝ. Και υπάρχει και παραπέρα από το ετήσιο συνέδριο: με podcast, με Made Simple στο YouTube αλλά και με μικρότερες δράσεις μέσα στην χρονιά. Οπότε είμαστε για όλ@!

TedX από δω, TedX από κει, πόσα TedX υπάρχουν τελικά και ποιος τα διοργανώνει όλα αυτά;

TEDxAthens είπαμε, δεν μαθαίνεις. Κάθε TEDx είναι ανεξάρτητο και διοργανώνεται από την δική του ξεχωριστή οργανωτική ομάδα έχοντας πάρει αντίστοιχη άδεια από το TED. Μπορεί να είναι τοπικό, μπορεί να είναι πανεπιστημιακό, μπορεί να είναι και με κάποιο πολύ συγκεκριμένο θέμα.

Αυτοί που διοργανώνουν τα TEDxAthens πάνε το καλοκαίρι διακοπές στην Ικαρία και την Αμοργό, σκάνε κανένα μπάφο πού και πού και κυκλοφορούν με παντόφλες και σαγιονάρες. Α, πάνε και σε συναυλίες Χαρούλη και Μαραβέγια για να ρίξουν γκόμενα.

Η οργανωτική ομάδα αποτελείται από 50 περίπου άτομα και έχουμε μαζί μας άλλους περίπου 150 εθελοντές την ημέρα του συνεδρίου. Έχουμε κι άτομο από την Αμοργό, που το ήξερες; Ακούμε όλα τα είδη μουσικής και θα πάμε και σε πολλές συναυλίες φέτος. Στυλιστικές επιλογές δεν κρίνουμε, είμαστε safe space για κάθε πεποίθηση και προτίμηση και θέλουμε οι άνθρωποι μας να έχουν την δυνατότητα να δοκιμάσουν τις δυνάμεις τους και να αναπτύξουν τις δεξιότητες τους. Επίσης, αυτό με τον Μαραβέγια τι φάση; Μαρία εσύ;

Όσοι διοργανώνουν το TEDxAthens έχουν τα λεφτά της μαμάς και του μπαμπά και μας λένε πως να κατακτήσουμε πράγματα και να παίρνουμε ρίσκα χωρίς να έχουν ιδέα τι θα πει αγώνας για την επιβίωση.

Ξεχάσαμε να πούμε ότι τα μέλη της οργανωτικής ομάδας είναι εθελοντές και δίνουν μέρος του πολύτιμου ελεύθερου χρόνου τους και των ΣΚ τους για να οργανωθεί ένα τέτοιο μεγάλο συνέδριο. Επίσης, εμείς δεν λέμε τίποτα. Αφήνουμε τους ομιλητές μας να μιλήσουν και να μοιραστούν τις ιδέες τους. Από την μαμά και τον μπαμπά παίρνουμε κανά φαγητό όταν δεν προλαβαίνουμε να μαγειρέψουμε και, ναι, πολλ@ από εμάς του βάζουμε να πληρώσουν και τα εισιτήρια τους.

Κάποτε το TEDxAthens είχε αξία και μιλούσαν πραγματικά αξιόλογοι άνθρωποι. Τώρα μιλάει κάθε καρυδιάς καρύδι. Σε λίγο θα βάλουν να μιλήσουν και παίκτες από το Love Island.

Ideas worth sharing. Αυτό είναι το μότο. Οπότε κάθε αξιόλογη ιδέα, από όπου κι αν προέρχεται, μπορεί να βρει την θέση της στην σκηνή. Και μπορεί να φαίνεται εύκολο απέξω αλλά όντως θέλει “καρύδια” για να δώσεις μια TED ομιλία κι ειδικά σε μια τέτοια επιβλητική αίθουσα.

Στο TEDxAthens βάζουν να μιλάνε μόνο διάσημοι και δεν μπορώ να νιώσω καμία ταύτιση με τους influencers του Instagram.

Εσύ μπορεί όχι άλλα κάποιοι άλλοι ίσως. Και δεν χρειάζεται να αρέσουν κι όλες οι ομιλίες, σε όλο το κοινό. Προσπαθούμε να έχουμε ένα μεγάλο εύρος αξιόλογων και ενδιαφερόντων προσωπικοτήτων, με διαφορετικά backgrounds. Κάποι@ μπορεί να είναι πιο γνωστ@ στον κλάδο τους ή γενικότερα, καποι@ μπορεί όταν διαβάζεις το όνομα τους να πεις ότι δεν τους ξέρει ούτε η μάνα τους. Όταν όμως τους ακούσεις θα καταλάβεις γιατί μίλησαν στην σκηνή μας και γιατί θα ταυτιστείς κι εσύ. Γιατί άξιζε να μιλήσουν,όχι μόνο στο live κοινό στην αίθουσα αλλά και στο παγκόσμιο κοινό που θα έχει την ευκαιρία να δει το βίντεο της ομιλίας τους στις πλατφόρμες του TED και TEDx.

Οι θεατές στο TEDxAthens είναι γκόμενες που θέλουν να γίνουν influencers και τύποι που ψάχνουν να βρουν γκόμενα και πιστεύουν θα τη βρουν εκεί.

Έχεις μπερδέψει το networking νομίζω. Έχουμε ένα πολυποίκιλο κοινό που απλώνεται σε όλες τα ηλικίες, με διάφορα επαγγελματικά κι εκπαιδευτικά background, επίπεδα κι ενδιαφέροντα, που θέλουν να ακούσουν αλλά και να μοιραστούν ιδέες κι ιστορίες που θα τους βάλουν σε σκέψη. Οπότε ναι, θέλουμε να ξεκινήσουμε συζητήσεις μεταξύ των TEDxSters που θα τις συνεχίσουν κι αφού φύγουν από το συνέδριο. Από εκεί και μετά δεν φέρουμε ευθύνη. Πάντως, σε απογοητεύουμε τώρα, δεν είμαστε το Tinder των events – όχι.

Το TEDxAthens δεν το διοργανώνει άνθρωπος, αλλά η Τεχνητή Νοημοσύνη. Οι μηχανές θα μας καταλάβουν, ξυπνάτε μωρέ…

Πέτυχες ένα θέμα το οποίο θα συζητηθεί από ομιλητές μας φέτος αλλά ας μείνει μεταξύ μας. Το TEDxAthens το διοργανώνει μια μεγάλη ομάδα ανθρώπων, με διαφορετικούς χαρακτήρες, σκέψεις κι ιδέες. Μέσα από αυτή την μόχλευση των διαφορετικών προσωπικοτήτων προκύπτουν όλα όσα βλέπετε την ημέρα του συνεδρίου μας. Περνάμε καλά, δουλεύουμε σκληρά και περίεργες ώρες, θα κλάψουμε κιόλας πάνω στην σκηνή στο τέλος, αλλά οι άνθρωποι μας είναι αυτοί που βγάζουν αυτό το άψογο αποτέλεσμα. Αυτοί είναι το TEDxAthens.

Κι αφού φτάσαμε ως εδώ με μια άκρως εριστική συμπεριφορά μου, πείτε μας, γιατί να βρεθεί κάποιος στο φετινό TEDxAthens; Ποια είναι τα highlights του καθενός από το φετινό πρόγραμμα;

Καλά τα πήγες νομίζω, no worries. Συνήθως τα highlights είναι στιγμές κι εικόνες εκτός προγράμματος, που δεν τις περιμένεις. Όσον αφορά ομιλητές της Κεντρικής Σκηνής, που έχουμε ανακοινώσει ήδη γιατί έρχονται κι άλλοι, την Emine Dzhaparova, First Deputy Minister of Foreign Affairs της Ουκρανίας, μπορείς να την πεις και highlight από τώρα.

Όμως φέτος σίγουρα highlight από μόνη της θα είναι η Εναλλακτική Σκηνή, με ένα πρόγραμμα γεμάτο συζητήσεις και debates για διάφορα θέματα που θα αποτελέσουν -ελπίζουμε- τροφή για σκέψη, από την ελευθερία του τύπου και εναλλακτικά μονοπάτια καριέρας, μέχρι την βιωσιμότητα και την ενέργεια έως και τα σεξουαλικά ταμπού. Εδώ που τα λέμε highlight θα είναι ότι μάλλον δεν θα χωράει ο κόσμος που θα θέλει να παρακολουθήσει το πρόγραμμα της Εναλλακτικής και θα πρέπει να ψάχνουμε για μεγαλύτερη σκηνή του χρόνου.

Δεν μας είπες όμως αν εσύ έβγαλες ήδη εισιτήριο; Και τι περιμένεις;!;!;!
Κλείστο εδώ

ΙΝFO: TEDxAthens 2023

UNLEASH

28 Μαΐου

ΚΠΙΣΝ