Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Φωτογραφίας ανακοίνωσε τους νικητές και τους φιναλίστ του Διαγωνισμού Open των Βραβείων Sony 2023, επιλέγοντας ανάμεσα σε 415.000 συμμετοχές, από παραπάνω από 200 χώρες.

Αξίζει να αναφέρουμε πως τα διεθνώς αναγνωρισμένα Sony World Photography Awards είναι ένα από τα πιο σημαντικά «ραντεβού» στο παγκόσμιο φωτογραφικό ημερολόγιο. Πλέον, στο 16ο έτος τους, τα Βραβεία Δωρεάν Συμμετοχής αποτελούν μια παγκόσμια «φωνή» για τη φωτογραφία. Τόσο για καθιερωμένους όσο και για ανερχόμενους καλλιτέχνες, τα Βραβεία προσφέρουν ευκαιρίες παγκόσμιας αναγνώρισης της δουλειάς τους.

Αυτές είναι οι φωτογραφίες των νικητών:

Κατηγορία: Αρχιτεκτονική

«Μαρκ Μπένχαμ (Ηνωμένο Βασίλειο) για το The Silos, μια εικόνα σαν κολάζ από σιλό και γύρω κτίρια σε εντυπωσιακές ροζ αποχρώσεις στο λιμάνι της Μπρεστ στη Γαλλία».

Κατηγορία: Δημιουργικότητα

Boris Eldagsen (Γερμανία) για PSEUDOMNESIA | The Electricia , ένα στοιχειωμένο ασπρόμαυρο πορτρέτο δύο γυναικών από διαφορετικές γενιές, που θυμίζει την οπτική γλώσσα των οικογενειακών πορτρέτων της δεκαετίας του 1940.

Κατηγορία Τοπίο

Ο Γιώργος Ρουσόπουλος (Ελλάδα) για την εικόνα του, ενός ελληνικού ορεινού τοπίου με έναν πεζοπόρο να σκαρφαλώνει ενώ πίσω του, με το όρος Τύμφη να στέκεται μεγαλοπρεπώς στο βάθος και να έχει θέα στον Εθνικό Δρυμό της Πίνδου.

Κατηγορία: Τρόπος Ζωής

Ο Azim Khan Ronnie (Μπαγκλαντές) για το Childhood, απαθανατίζοντας παιδιά να υφαίνουν μέσα και έξω από δεκάδες γιγάντιους κώνους (τόπας) σε ένα εργοστάσιο επεξεργασίας ρυζιού στο Μπαγκλαντές. Τα παιδιά παίζουν με ένα καρότσι που χρησιμοποιούν οι εργαζόμενοι για να μεταφέρουν και να στεγνώνουν το ρύζι.

Κατηγορία Άσκηση

Zhenhuan Zhou (Ηπειρωτική Κίνα) για το Slam on the Brakes, «αιχμαλωτίζοντας» μια καουμπόισσα σε έναν διαγωνισμό αγώνων βαρελιού στο Οντάριο του Καναδά. Σε αυτούς τους διαγωνισμούς, οι καουμπόισσες κάνουν σλάλομ γύρω από βαρέλια με την πιο γρήγορη να στέφεται ως νικητής.

Κατηγορία Φυσικός Κόσμος και Άγρια Ζωή

Dinorah Graue Obscura (Μεξικό) για το Mighty Pair , ένα ασπρόμαυρο πορτρέτο που τραβήχτηκε κατά τη διάρκεια ενός ταξιδιού στο Νότιο Τέξας, με δύο πουλιά καρακάρα με λοφίο να στέκονται ακίνητα και να κοιτούν έξω από την κάμερα προς την ίδια κατεύθυνση, σαν να ποζάρουν για τον φωτογράφο.

Κατηγορία Αντικείμενο

Mieke Douglas (Ολλανδία) για το Recycled, όλα δεν είναι όπως φαίνονται σε μια λήψη οπτικής οφθαλμαπάτης, με πλαστικές σακούλες που μοιάζουν με λουλούδια και τούλι τοποθετημένα ως μπουκέτο, προσκαλώντας μας να ρίξουμε μια δεύτερη ματιά.


Κατηγορία Απεικόνισης

Ο Sukhy Hullait (Ηνωμένο Βασίλειο) για τον Charlie, ένα πορτρέτο ενός νεαρού εφήβου που, μαζί με τους φίλους του, αποφάσισαν να μετατρέψουν έναν εγκαταλελειμμένο χώρο στάθμευσης σε skatepark, όταν τα περισσότερα από αυτά ήταν κλειστά κατά τη διάρκεια της πανδημίας.

Κατηγορία Street Art

Andreas Mikonauschke (Γερμανία) για το Exhausted , ένα υποβλητικό ασπρόμαυρο πορτρέτο ανδρών στα όρια της εξάντλησης, αφού σήκωσαν και κουβάλησαν βαριά ξύλινα πλαίσια με αγάλματα που αναπαριστούν βιβλικές σκηνές, στους δρόμους της Ανδαλουσίας, κατά τη διάρκεια των παραδοσιακών πασχαλινών πομπών της «Μεγάλης Εβδομάδας» .

Ακολουθούν εντυπωσιακές φωτογραφίες φιναλίστ…