Οι γεύσεις είναι οι νεφεληγερέτες των ανθρώπων. Αποτελούν τον πυρήνα γύρω από τον οποίο χτίζουν τις πιο σημαντικές τους αναμνήσεις. Και το μεγαλύτερο κομμάτι της ζωής τους είναι ένα «πάμε να φάμε εκεί;». Και πάμε για ένα πιάτο να γυρίσουμε τον κόσμο μαζί με την παρέα μας. Είναι ο πειρατικός μας θησαυρός. Κάπως έτσι θα νιώσεις και με τα δύο πιάτα που ακολουθούν, τα οποία εξέχουν σε ένα πολύ δυνατό μενού στον πολυχώρο του Lux Athens στο Μεταξουργείο.
Εστιατόριο μεν, αλλά και χώρος απόλαυσης μουσικής, πέραν του φαγητού. Διότι τα ΠΣΚ θα βρεις στη σκηνή του καλλιτέχνες, μουσικές κομπανίες ή ακόμα και μουσικές παραστάσεις, για να ενισχύσουν την ευφροσύνη της καρδιάς.
Ας ξεκινήσω και ας αφιερώσω όμως τον περισσότερό μου χώρο σε αυτό το κείμενο, στο φαγητό που επιμελείται ο σεφ Γιάννης Αλιφραγκής. Διότι πήγα πριν μερικές εβδομάδες και έφαγα αρκετά από τα πιάτα του νέου μενού που έχει το Lux και εντυπωσιάστηκα από την απλότητα τους. Δεν θα βρεις στα πιάτα κάποιον οργασμό υλικών, κάποιο πανηγύρι γεύσεων που στο τέλος της ημέρας σε κάνει να μην έχεις κάτι συγκεκριμένο γευστικά, αλλά ένα συνονθύλευμα.
Κάθε πιάτο είναι μαγειρεμένο και φτιαγμένο έτσι, ώστε να μπορείς να καταλάβεις και τι τρως, αλλά και να μην επισκιάζει η μία γεύση την άλλη.
Ένα τέτοιο είναι η πολύ ωραία σαλάτα με κινόα και παντζάρι που έχει, ο μοσχαρίσιος σιδηρόδρομος, ο μπακαλιάρος με σκορδαλιά γλυκοπατάτας, αλλά τα πιο χαρακτηριστικά του είναι δύο, αυτά δηλαδή που συγκράτησα περισσότερο γευστικά. Τα λουκάνικα με την πίκλα κρεμμυδιού (τα βλέπεις στην κεντρική φωτογραφία) που δεν είχαν καμία φιοριτούρα, ήταν απλά καλά μαγειρεμένα, με τα μπαχαρικά τους και τέλος.
Το δεύτερο, βρίσκεται στα ορεκτικά του, στο αλμυρό μιλφέιγ του με κρέμα κολοκυθιού, που το έχω συναντήσει σε άλλα 2-3 μαγαζιά εντός κι εκτός Αθηνών, αλλά τόσο καλό δεν το είχα φάει. Είναι από τα πιάτα που σε κερδίζουν.
Στο Lux Athens βέβαια, δεν έρχεσαι για ένα πιάτο ή δύο. Έρχεσαι και για την ατμόσφαιρα, που θυμίζει κάτι από burlesque, όπως άλλωστε ήταν και ο στόχος του ιδιοκτήτη Σπύρου Σμυρή, που πήρε τον συγκεκριμένο χώρο και μαζί και τους θρύλους του.
«Ο χώρος χτίστηκε από τους πρώτους Γερμανούς έποικους επί Όθωνα γύρω στο 1860 και στέγασε το πρώτο επιπλοποιείο των Αθηνών, που έφτιαχνε τα έπιπλα για τα ανάκτορα και τα πλούσια σπίτια της εποχής.
Από τότε άλλαξε χρήσεις και μέχρι τις ημέρες μας λειτουργούσε κυρίως ως ταβερνείο και μπακάλικο. Μάλιστα, επειδή στον από κάτω δρόμο ήταν τα γραφεία της Finos Film, στο μαγαζί έρχονταν πολλοί καλλιτέχνες.
Εδώ γράφτηκε ο σκελετός του σεναρίου για την ταινία “Της κακομοίρας”, με τον Κώστα Χατζηχρήστο. Η ταινία εμπνεύστηκε από αυτά που γίνονταν στο μαγαζί! Πολλοί καλλιτέχνες έρχονταν ως πελάτες, ανάμεσά τους η Αλίκη Βουγιουκλάκη, το πρώτο σπίτι της οποίας ήταν εδώ κοντά. Με την παρακμή της περιοχής το μαγαζί εγκαταλείφθηκε και σήμερα βρίσκεται στα χέρια μας, που αποφασίσαμε σε αυτή τη γειτονιά να κάνουμε κάτι αιρετικό».
Έτσι, στο Lux σε περιμένουν και ωραίες μουσικές βραδιές, ειδικά τις Παρασκευές με τον Θοδωρή Κοτονιά και την κομπανία του, στην οποία ήταν μέχρι πριν λίγο καιρό και η εξαίρετη Αναστασία Φεργαδιώτη και πλέον είναι η Μαρία Αναματέρου.
Με τον φωτισμό του να φτιάχνει μια πολύ ωραία ατμόσφαιρα και με ένα από τα κοκτέιλ του στο χέρι, εδώ θα απολαύσεις κάθε στιγμή, κάθε πιάτο και δε θα φας και στριμωξίδι, διότι το μαγαζί έχει λίγα τραπέζια σε έναν μεγάλο χώρο.
Lux Athens: Ψαρρών 26 & Μαιζώνος, Μεταξουργείο, τηλ.: 2105240888