Το καλοκαίρι δεν υπάρχει τίποτα καλύτερο από ένα φρέσκο ψαράκι και αμμουδιά. Ωστόσο, αν είστε ακόμα στην Αθήνα και δεν έχετε φύγει για κάποιο νησί, τότε το να βρείτε ένα μέρος με νησιώτικη ατμόσφαιρα για να απολαύσετε τα θαλασσινά σας και μάλιστα μια ανάσα από το κέντρο, τότε αυτό είναι απλά ανεκτίμητο και σε αυτή την ταβέρνα, την ψαροταβέρνα για την ακρίβεια, θα βρείτε αυτό που ψάχνετε. Γιατί δεν είναι μόνο η ποιότητα του φαγητού, αλλά και η ιστορικότητα του χώρου και των ανθρώπων που τρέχουν την επιχείρηση.

Κοντά στην Καλλιθέα και πιο συγκεκριμένα στις Τζιτζιφιές, ακριβώς πίσω από το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος υπάρχει μια ψαροταβέρνα που θα σε κάνει να πιστέψεις ότι βρίσκεσαι σε νησί και πιθανότατα να μην την παρατηρήσεις και απλά να την προσπεράσεις. Ωστόσο, εμείς θα σας συμβουεύαμε να μην το κάνετε γιατί σε αυτή την ψαροταβερνά θα βρεις κάτι μαγευτικό. Εμείς την είχαμε ακούσει από άλλους αλλά και σπεύσαμε αμέσως να την δοκιμάσουμε ως λάτρεις του ψαριού. Αν λοιπόν, αγαπάτε και εσείς τα ψαριά, συνεχίστε να διαβάζετε.

Η ψαροταβέρνα με το φρέσκο ψάρι που θυμίζει νησί

Ο «Πεζούλας» είναι μια ιστορική ψαροταβέρνα, στην οποία οι σταρ της χρυσής εποχής του ελληνικού λαϊκού τραγουδιού (όπως ο Παπαϊωάννου) έφευγαν από τα κέντρα διασκέδασης του Φαλήρου και πήγαιναν εκεί για φαγητό: «Πάμε στου Πεζούλα για ψαρόσουπα». «Όταν έφτασαν στο μαγαζί, ετοίμασαν τα μπουζούκια τους και άρχισαν να παίζουν και να τραγουδούν. Τους ακολούθησαν η Πάνου, η Σακελλαρίου και η Ντάλμα. Το γλέντησαν έως το πρωί». (Πάνος Γεραμάνης, 2001).

Πολλά έχουν αλλάξει από το 1951 που άνοιξε, το μαγαζί πέρασε στις επόμενες γενιές, στο μενού παρεισέφρησαν νέες γεύσεις, αλλά τέτοια γλέντια εξακολουθούν να στήνονται, η σούπα έχει ακόμα την ψήφο εμπιστοσύνης των πελατών, αλλά εμείς δοκιμάσαμε κάτι ακόμα πιο τέλειο.

Η ατμόσφαιρα του μαγαζιού ήταν τόσο νησιώτικη που δεν θέλαμε να κοιτάξουμε παραδίπλα για να μην δούμε και πάλι πόλη. Το μενού είναι μικρό και περιεκτικό, όπως το ίδιο και η λίστα των κρασιών με ελληνικές ετικέτες.  Ήμασταν δύο άτομα και αρκεστήκαμε να παραγγείλουμε κάποια ενδεικτικά πιάτα στην αρχή γιατί θέλαμε διακαώς να παραγγείλουμε μια φρέσκια ψαρούκλα.

Μαγεμένοι από το περιβάλλον και την άρτια εξυπηρέτηση, παραγγείλαμε ταραμά και ντολμαδάκια. Και τα δύο εξαιρετικές επιλογές και μας επανέφεραν μνήμες από τότε που οι γιαγιάδες μας μάς ετοίμαζαν και εκείνες τέτοιες λιχουδιές. Όλη η μαγεία όμως έμελλε να ανακλυφθεί στο κυριώς πιάτο. Το μαγαζί διαθέτει φρέσκα ψάρια της ημέρας από τα οποία μπορείς να επιλέξεις το δικό σου. Εμείς παραγγείλαμε μια ολόκληρη σφυρίδα, από την οποία θα μπορούσαμε να φάμε και τα κόκκολα απλά δεν γινόταν.

Ο «Παζούλας» δεν θα σας απογοητεύσει ποτέ και σίγουρα είναι μια γαστρονομική εμπειρία, στην οποία αξίζει να επενδύσετε. Οπότε αν κάποια στιγμή θελήσετε μετά την δουλειά ένα ωραίο γεύμα με αέρα νησιού ή ένα Κυριακάτικο τραπέζι με την οικογένεια, αυτή η ψαροταβέρνα είναι αυτό ακριβώς που ονειρευόσασταν.

Η ιστορική ταβέρνα της Αθήνας που ο κόσμος έκανε ουρές για την ψαρόσουπα - Μοιάζει με νησί, θα τρως πάντα φρέσκο ψάρι

Pezoulas Fish Restaurant
📍Πεισιστράτου 11
Pisistratou 11
📍Καλλιθεα-Τζιτζιφιες.
Kallithea – Tzitzifies
📞 2109422684