Περιεχόμενα
Το καλοκαίρι είναι εδώ και είναι πιο ζεστό από ποτέ. Σίγουρα την περίοδο αυτή εμείς έχουμε πολύ περισσότερο χρόνο για να τον περάσουμε σε όποια δραστηριότητα μας αρέσει. Επομένως , ελάχιστες φορές σεφτόμαστε το φαγητό. Αλλά ακόμα και όταν το σκεφτούμε δεν έχουμε πολλή όρεξη να φάμε ή καθόλου χρόνο. Το αποτέλεσμα; Έχουμε ανάγκη από εύκολες συνταγές. Εμείς σας μαζέψαμε 3 συνταγές που θα απολαύσετε ειδικά μετά την θάλασσα.
Οι συνταγές για τα πιο γρήγορα και εύκολα σνακ
Ρεβιθοσαλάτα
Αυτή η γρήγορη συνταγή μετατρέπει τα απλά κονσερβοποιημένα ρεβίθια σε ένα τολμηρό και πλούσιο χορτοφαγικό γεύμα. Τα ρεβίθια πολτοποιούνται σε ένα κρεμώδες, πλούσιο ντρέσινγκ με λεμόνι-ταχίνι και στη συνέχεια αναμειγνύονται με τραγανό σέλινο και κρεμμύδι. Η ρεβιθοσαλάτα μπορεί να γίνει λίγες ώρες νωρίτερα και να διατηρηθεί στο ψυγείο. Κάθε σαλάτα που έχει απομείνει κάνει ένα νόστιμο ντιπ που σερβίρεται με τσιπς τορτίγιας ή κράκερ. Για μια vegan εναλλακτική, παραλείψτε το τυρί για σάντουιτς που εξακολουθούν να υπερηφανεύονται για στρώματα γεύσης.
ΣΥΣΤΑΤΙΚΑ (4 μερίδες)
- 6 κουταλιές της σούπας έξτρα παρθένο ελαιόλαδο
- 6 κουταλιές της σούπας ταχίνι
- 3 κουταλιές της σούπας φρέσκο χυμό λεμονιού
- ½ κουταλάκι του γλυκού τριμμένο σκόρδο
- Αλάτι και μαύρο πιπέρι
- 2 (15 ουγκιές) κονσέρβες ρεβίθια, ξεπλυμένα και στραγγισμένα
- ½ φλιτζάνι σέλινο ψιλοκομμένο
- ½ φλιτζάνι ψιλοκομμένο κρεμμύδι
- ½ φλιτζάνι φρεσκοτριμμένη παρμεζάνα
- 8 φέτες ψωμί σάντουιτς πολύσπορο
- Μαγιονέζα, όσο χρειάζεται
- 8 φύλλα μαρουλιού βουτύρου
- 1 συσκευασμένο φλιτζάνι φύτρα μηδικής
- 1 αβοκάντο, κομμένο σε λεπτές φέτες
- 1 μεγάλη ντομάτα, κομμένη σε λεπτές φέτες
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ
Βήμα 1
Σε ένα μεγάλο μπολ ανακατεύουμε το λάδι, το ταχίνι, το χυμό λεμονιού και το σκόρδο. Αλατοπιπερώνουμε και μετά χτυπάμε καλά μέχρι να ομογενοποιηθούν. Προσθέστε τα ρεβίθια και πολτοποιήστε με το πίσω μέρος ενός πιρουνιού ή κουταλιού μέχρι να γίνουν χοντρά. Προσθέστε το σέλινο, το κρεμμύδι και το τυρί και ανακατέψτε καλά. Αλατοπιπερώνουμε.
Βήμα 2
Αλείφουμε τη μία πλευρά κάθε φέτας ψωμιού με μαγιονέζα. Σε 4 φέτες ψωμί, μοιράστε το μαρούλι, τη μηδική και το αβοκάντο και στη συνέχεια προσθέστε λίγη από τη ρεβιθοσαλάτα και τις ντομάτες. Κλείνουμε τα σάντουιτς και σερβίρουμε. (Τα σάντουιτς μπορούν να μείνουν σε θερμοκρασία δωματίου για 1 έως 2 ώρες πριν τα σερβίρετε).
Φέτα μαριναρισμένη με βότανα και πιπέρι
Για αυτό το εύκολο ορεκτικό, ξεκινήστε με φέτα καλής ποιότητας, κατά προτίμηση σε άλμη, η οποία είναι πιο κρεμώδης από τις ποικιλίες σούπερ μάρκετ. Πολλές φέτες του εμπορίου χρησιμοποιούν μόνο αγελαδινό γάλα, οπότε αναζητήστε μια που περιέχει και πρόβειο και κατσικίσιο γάλα, που παρέχουν την χαρακτηριστική γεύση του τυριού.
Κόβουμε τη φέτα, τη ρίχνουμε με λεμόνι, κόκκους πιπεριού και τσίλι και τη βάζουμε στο ψυγείο για μια νύχτα. Ρίξτε το με κουτάλι πάνω σε κροστίνι ή σερβίρετε μαζί με αυγά, ψάρι, σαλάτα, ψητά ή ψητά λαχανικά ή πάνω από ένα μπολ με ζυμαρικά.
ΣΥΣΤΑΤΙΚΑ
- ¾ φλιτζάνι έξτρα παρθένο ελαιόλαδο, συν περισσότερο αν χρειαστεί
- 3 κουταλιές της σούπας φρέσκο μαϊντανό ψιλοκομμένο
- 3 κουταλιές της σούπας κονσερβοποιημένο λεμόνι ψιλοκομμένο ή 4 λωρίδες φρέσκο ξύσμα πορτοκαλιού συν 1 κουταλιά της σούπας χυμό (από 1 πορτοκάλι)
- 1 κόκκινο σεράνο τσίλι, σε πολύ λεπτές φέτες (προαιρετικά)
- 4 κουταλάκια του γλυκού φρέσκια ρίγανη ψιλοκομμένη
- 1 κουταλιά της σούπας οποιοσδήποτε συνδυασμός από ολόκληρους κόκκους ροζ, πράσινο, λευκό και μαύρο πιπέρι, θρυμματισμένο ή χοντροκομμένο
- 8 ουγγιές σφιχτή ελληνική φέτα, σε άλμη
- Κροστίνι ή κράκερ, για το σερβίρισμα
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ
Βήμα 1
Σε ένα μεσαίο μπολ ανακατεύουμε το ελαιόλαδο, τον μαϊντανό, το κονσερβοποιημένο λεμόνι, το τσίλι, τη ρίγανη και τους κόκκους πιπεριού.
Βήμα 2
Κόβουμε τη φέτα σε κύβους μισής ίντσας και τα προσθέτουμε στο μείγμα του ελαιολάδου. Διπλώστε απαλά μεταξύ τους μέχρι να επικαλυφθεί ομοιόμορφα η φέτα. Μεταφέρετε σε βάζο ή δοχείο με καπάκι και περιχύστε με περισσότερο ελαιόλαδο, αν χρειάζεται για να βυθιστεί η φέτα. Βάζουμε στο ψυγείο για τουλάχιστον 24 ώρες.
Βήμα 3
Βγάζετε από το ψυγείο τουλάχιστον 30 λεπτά πριν το σερβίρετε για να επιστρέψει το στερεοποιημένο ελαιόλαδο σε υγρή μορφή. Σερβίρετε με κράκερ ή κροστίνι ή με κουτάλι πάνω από ψάρι, ψητά ή ψητά λαχανικά, ζυμαρικά ή σαλάτα.
Μπρουσκέτα σαρδέλας
Ένα κλασικό γεύμα, τα τοστ σαρδέλας είναι ό,τι πρέπει να φάτε όταν πεινάτε και δεν υπάρχει τίποτα στο σπίτι για δείπνο. Εάν δεν έχετε ντομάτες, απλώς αφήστε τις έξω. Με την αλατόνερη γεύση τους και τη βουτυρώδη υφή τους, το μόνο που χρειάζονται οι σαρδέλες είναι λίγο καλό ψωμί και λίγο τραγανό κρεμμύδι.
ΣΥΣΤΑΤΙΚΑ (2 μερίδες)
- 4 χοντρές φέτες ζυμωτό ψωμί
- 1 σκελίδα σκόρδο, κομμένη στη μέση
- Μαλακωμένο βούτυρο, όσο χρειάζεται
- 1 μεγάλη ώριμη ντομάτα, κομμένη σε λεπτές φέτες
- 1 κονσέρβα σαρδέλες (6 έως 7 ουγκιές), ξεκοκαλισμένες αν θέλετε
- ¼ μικρό γλυκό ή κόκκινο κρεμμύδι, κομμένο σε λεπτές φέτες
- Εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο, για το περιχύσιμο
- Φρέσκος χυμός λεμονιού, για γεύση
- Θαλασσινό αλάτι λεπιών
- Μαύρο πιπέρι χοντροτριμμένο
- Φύλλα φρέσκου βασιλικού, σκισμένα (προαιρετικά)
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ
Βήμα 1
Φρυγανίστε το ψωμί (και στις δύο πλευρές) ή στη τοστιέρα.
Βήμα 2
Όσο το τοστ είναι ακόμα ζεστό, τρίψτε το αμέσως (επιθετικά!) με την κομμένη πλευρά της σκελίδας σκόρδου και στη συνέχεια αλείψτε το τοστ γενναιόδωρα με βούτυρο. Βουτυρώνουμε με φέτες ντομάτας και τις αλατίζουμε ελαφρά.
Βήμα 3
Πασπαλίστε τις ντομάτες με σαρδέλες και στη συνέχεια φέτες κρεμμυδιού. Περιχύνουμε με ελαιόλαδο και χυμό λεμονιού και μετά αλατοπιπερώνουμε. Γαρνίρουμε με βασιλικό αν θέλουμε και σερβίρουμε αμέσως.
*Photo Credits: Shutterstock