Η λίστα του Taste Atlas υμνεί την ελληνική κουζίνα και τη βάζει στη θέση που της αξίζει με 4 ελληνικά πιάτα με μοσχάρι ανάμεσα στα 100 καλύτερα του κόσμου.

Το γιουβέτσι, που το έχουμε συναντήσει και σε άλλη λίστα του Taste Atlas ψηλά, βρίσκεται στην 8η θέση. Στην 25η θέση της λίστα του Taste Atlas βρίσκουμε το Σοφρίτο, το παραδοσιακό πιάτο της Κέρκυρας στην 72η θέση το Μοσχάρι λεμονάτο με πατάτες και τέλος στην 85η θέση τον Καλόγερο, ένα από τα αγαπημένα πιάτα των κατοίκων της Νάξου.

Σοφρίτο

πιάτα

Το σοφρίτο είναι ένα πιάτο με κρέας που γίνεται με μοσχαρίσιο κρέας που τηγανίζεται αλευρωμένο σε λάδι και στη συνέχεια σιγομαγειρεύεται με τρία συστατικά που δημιουργούν ισορροπία εντάσεων μεταξύ τους, το ξύδι, το σκόρδο και τον μαϊντανό, ενώ συχνά χρησιμοποιείται και λευκό κρασί. Το αποτέλεσμα είναι ένα πολύ νόστιμο πιάτο, με πηχτή, λευκή, βελούδινη σάλτσα.

Δεν θα το έλεγες και το ελαφρύτερο πιάτο για δίαιτα, αλλά αν καλομαγειρευτεί με το ελάχιστο λάδι που απαιτείται, δεν βαραίνει στο στομάχι. Συνίσταται την επομένη βέβαια, να κάνει κάποιος περί τα 40 χιλιόμετρα με ποδήλατο. Σε ανηφόρα. Τραγουδώντας Κερκυραϊκά τραγούδια!

Επειδή ο όρος σοφρίτο προέρχεται από την ιταλική γλώσσα, που σημαίνει σοτάρω, και ολόκληρο το νησί ήταν υπό ενετική κυριαρχία για αιώνες, πιστεύεται ότι το πιάτο ήταν εμπνευσμένο από την παραδοσιακή βενετσιάνικη κουζίνα. Το ελληνικό σοφρίτο συνοδεύεται συνήθως από ρύζι, πατάτες ή ψωμί με κρούστα.

Μοσχάρι λεμονάτο με πατάτες

Το Μοσχάρι λεμονάτο με πατάτες είναι ένα παραδοσιακό ελληνικό πιάτο που συνήθως μαγειρεύεται στο σπίτι. Το πιάτο φτιάχνεται συνήθως με συνδυασμό κρεμμυδιών, πατάτες, μοσχαρίσιο κρέας, λευκό κρασί, ελαιόλαδο, ζάχαρη, αλάτι, πιπέρι, χυμό λεμονιού και σκόρδο. Τα κρεμμύδια σοτάρονται στο ελαιόλαδο μέχρι να μαλακώσουν.

Το μοσχαράκι ροδίζει από όλες τις πλευρές και το κρέας και τα κρεμμύδια καλύπτονται με κρασί και σιγομαγειρεύονται για λίγα λεπτά. Το νερό, το σκόρδο, η ζάχαρη και ο χυμός λεμονιού προστίθενται στην κατσαρόλα και το πιάτο σιγομαγειρεύεται μέχρι να μαλακώσει το κρέας.

Το μοσχαράκι κόβεται σε φέτες και τοποθετείται ξανά στο τηγάνι με τηγανητές πατάτες και το πιάτο στη συνέχεια σιγομαγειρεύεται σε χαμηλή φωτιά μέχρι να μαλακώσουν οι πατάτες και το μοσχαράκι να γίνει εξαιρετικά τρυφερό.

Το Μοσχάρι λεμονάτο με πατάτες σερβίρεται ζεστό. 

Καλόγερος

Ο καλόγερος είναι από τα πιο φημισμένα πιάτα της Νάξου και θα κάνει το τραπέζι σας ξεχωριστό και ακαταμάχητο. Ο Πρόκειται για ένα ναξιώτικο πιάτο που παντρεύει τις μελιτζάνες ιμάμ με τα παπουτσάκια και το κοκκινιστό μοσχάρι με τα ακαταμάχητα τυριά του νησιού.

Οι μελιτζάνες κόβονται στη μέση και τηγανίζονται. Στη συνέχεια τοποθετούμε πάνω τους το μοσχαρίσιο κρέας, την Ξινομυζήθρα, τις φέτες ντομάτας και τα τυριά. Τα τοποθετούμε στο φούρνο και τα ψήνουμε μέχρι να λιώσει η γραβιέρα. Ο Καλόγερος σερβίρεται παραδοσιακά με τηγανητές πατάτες.

Το πιάτο πήρε το όνομά του από μια βουνοκορφή της Νάξου.

Η 10αδα με τα καλύτερα πιάτα με μοσχάρι στον κόσμο για το Taste Atlas

  • Churrasco, Βραζιλία
  • Çökertme kebabı, Τουρκία
  • Sugo Alla Genovese, Ιταλία
  • Polpette, Ιταλία
  • Ćevapi, Βοσνία/Ερζεγοβίνη
  • Pljeskavica, Σερβία
  • Mtsvadi, Γεωργία
  • Γιουβέτσι, Ελλάδα
  • Travnički ćevapi, Βοσνία/Ερζεγοβίνη
  • Βιεννέζικο Σνίτσελ, Αυστρία