Το λέμε εξ αρχής και αμαρτία ουκ έχουμε: Θα πάρουμε θέση στην αιώνια διαμάχη Αθηναίων και Θεσσαλονικιών για το αν είναι καλαμάκι ή σουβλάκι. Ως «χαμουτζήδες», καλαμάκια (ποτέ μόνο ένα) παραγγέλνουμε. Δεν λέμε πως είναι σωστό ή λάθος. Έτσι, όμως, το μάθαμε.

Σε κάθε περίπτωση, δεν έχει σημασία πώς θα το πεις. Σημασία έχει τι θα φας. Πόσο νόστιμο θα ‘ναι, πόσο προσεγμένο σε κάθε του λεπτομέρεια ώστε να φτάσει η απόλαυση στο μάξιμουμ δυνατό.

Είμαστε… άπληστοι όταν η συζήτηση πάει στα καλαμάκια, κι αυτό έτσι το μάθαμε από μικροί. Καλό, χρυσό και… άγιο και το τυλιχτό, προφανώς και ανυπερθέτως, όμως στις αράδες που ακολουθούν θα διαβάσεις για 4 σουβλατζίδικα στην Αθήνα που παίζουν αυστηρά και μόνο (με) καλαμάκια στο μενού τους.

Και πολύ καλά κάνουν. Καθότι η τεχνογνωσία τους είναι ζηλευτή, κάτι που τους επιτρέπει να δημιουργούν γευστικά αριστουργήματα, κλασικής αξίας θα λέγαμε, ενδεχομένως.

Τα καλύτερα καλαμάκια της Αθήνας είναι «εδώ»

Λόρδα

Φρέσκια άφιξη στην πόλη που αναστάτωσε με την καλή την έννοια τα πράγματα, σαν την Κάψα του Πέσκια ένα πράγμα. Πώς παντρεύεται το παραδοσιακό με το σύγχρονο και ο γάμος είναι πετυχημένος; Λόρδα, η εύγευστη απάντηση.

Χοιρινό, κοτόπουλο στήθος και μπούτι, προβατίνα, μοσχάρι, λουκάνικο, κεμπάπ, ακόμα και μανιτάρια, χαλούμι, εδώ θα θυμηθείς την ασύγκριτη γοητεία του απλού. Πατάτες στο πλάι, και ψωμί ή πιτούλες για συνοδευτικά και είσαι κάτι παραπάνω από κομπλέ… ολέ.

Σπύρου Τρικούπη 3, Εξάρχεια

Μόνο καλαμάκι: 4 σουβλατζίδικα στην Αθήνα που διεκδικούν τον τίτλο για τα καλύτερα καλαμάκια και δεν έχουν τυλιχτά

Το Καλαμάκι

Απλό, λιτό και απέριττο. Με την τόσο γεμάτη γεύση να γεμίζει αρμονικά όλα τα κενά μας, να μας ταΐζει νόστιμα και ποιοτικά.

Φημίζεται περισσότερο για τα καλαμάκια κοτόπουλο (στήθος ή μπούτι) που φτιάχνει, όχι πως υστερεί στα υπόλοιπα. Για γύρο και τυλιχτά, αλλού. Όχι πως θα σου λείψουν, πάντως.

Λεωφόρος Κύπρου 7, Βύρωνας

Μόνο καλαμάκι: 4 σουβλατζίδικα στην Αθήνα που διεκδικούν τον τίτλο για τα καλύτερα καλαμάκια και δεν έχουν τυλιχτά

Dallas

Το κρέας μπαίνει σε ρόλο πρωταγωνιστή και εμείς αφηνόμαστε στη φροντίδα των ειδικών δοκιμάζοντας μερικά από τα πιο νόστιμα καλαμάκια της ζωής μας.

Σε μια ήρεμη τοποθεσία, πας για να φας καλά, πας για να το ζήσεις αγνά, δίχως έγνοιες και περιττές σκέψεις.

Τίποτα δεν είναι δήθεν σε αυτήν την τόσο ζεστά οικεία καντίνα, έχεις την αίσθηση πως δίπλα σου βρίσκονται μόνο χαμογελαστά πρόσωπα. Συμβαίνει όταν το φαγητό είναι καλό….

Βασιλέως Γεωργίου Β’ 11, Πεντέλη

Kalamaki Grill on the Road

Τα χοιρινά καλαμάκια μπαίνουν σε πρώτο πλάνο σε αυτό το παρεΐστικο μαγαζί, εσύ το μόνο που έχεις να κάνεις είναι να προχωρήσεις στο… παρασύνθημα και να τα καταβροχθίσεις.

Να πούμε πως έχει και ωραίο μπιφτεκάκι το μαγαζί, για όποιον θέλει να βάλει και… συνοδευτικό στα καλαμάκια του. Τρώγοντας έρχεται η όρεξη, ως γνωστόν…

Λιοσίων 30Α, Πλατεία Βάθη

Μόνο καλαμάκι: 4 σουβλατζίδικα στην Αθήνα που διεκδικούν τον τίτλο για τα καλύτερα καλαμάκια και δεν έχουν τυλιχτά