Περιεχόμενα
Όσο και να μας αρέσει να μαγειρεύουμε και να φτιάχνουμε νέες, μπελαλίδικες συνταγές, υπάρχουν πάντα εκείνες οι στιγμές, κυρίως τις καθημερινές, που αναζητούμε γρήγορες και εύκολες συνταγές.
Εμείς επιλέξαμε για εσάς 5 προτάσεις σε αυτή τη φιλοσοφία, για να σας κάνουμε τη μαγειρική σας καθημερινότητα λίγο πιο εύκολη.
1. Ζυμαρικά alla genovese
Τα ζυμαρικά alla genovese είναι ένα κλασικό ιταλικό πιάτο ζυμαρικών που χρησιμοποιεί απλά συστατικά. Έτοιμο σε μόλις 15 λεπτά, είναι το τέλειο γρήγορο και εύκολο γεύμα για να φτιάξετε μεσοβδόμαδα
Συστατικά
- κοντό σχήμα ζυμαρικών
- 150 γραμμάρια πατάτες, κομμένες στη μέση
- 100 γραμμάρια φασολάκια, καθαρισμένα
- φρέσκο πέστο
- παρμεζάνα για το σερβίρισμα
Παρασκευή
- Βήμα 1: Μαγειρέψτε τα ζυμαρικά ακολουθώντας τις οδηγίες της συσκευασίας. Βράστε τις πατάτες σε βραστό αλατισμένο νερό μέχρι να μαλακώσουν, προσθέτοντας τα πράσινα φασολάκια τα τελευταία 4 λεπτά μαγειρέματος. Στραγγίστε τα ζυμαρικά, κρατώντας 2 κουταλιές της σούπας από το νερό μαγειρέματος.
- Βήμα 2: Στραγγίστε τα φασόλια και τις πατάτες και στη συνέχεια ρίξτε τα ζυμαρικά με το πέστο, το νερό που έχετε κρατήσει από τα βραστά μακαρόνια. Προσθέστε λίγο λεμόνι. Ανακατεύουμε τα πάντα μαζί και σερβίρουμε με επιπλέον παρμεζάνα αν θέλουμε.
2. Τσορίθο, ψητή κόκκινη πιπεριά και φριτάτα αρακά
Απιθανη φριτάτα με τσορίθο και τσίλι και, στη συνέχεια, τοποθετήστε τα στη σχάρα μέχρι να φουσκώσει και να χρυσαφίσει.
Συστατικά
- ελαιόλαδο
- 60 γραμμάρια τσορίθο, κομμένο σε κύβους
- ½ κόκκινο κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
- ½ κόκκινο τσίλι, ψιλοκομμένο
- 2 σκελίδες σκόρδο, κομμένες σε λεπτές φέτες
- 2 ψητές κόκκινες πιπεριές από ένα βάζο, στραγγισμένες και κομμένες σε φέτες
- 100 γραμμάρια κατεψυγμένα μπιζέλια
- 4 αυγά, χτυπημένα
- 25 γραμμάρια παρμεζάνα, ψιλοκομμένη
- μια χούφτα ρόκα,
Παρασκευή
- Βήμα 1: Ζεσταίνουμε τη σχάρα σε υψηλή θερμοκρασία. Ζεσταίνουμε λίγο λάδι σε ένα αντικολλητικό πυρίμαχο τηγάνι και τηγανίζουμε το τσορίθο μέχρι να γίνει τραγανό. Μειώστε τη φωτιά, προσθέστε το κρεμμύδι και τσιγαρίστε για 5 λεπτά ή μέχρι να μαλακώσει. Προσθέστε το τσίλι και το σκόρδο και τσιγαρίστε για 2 λεπτά. Προσθέστε τις κόκκινες πιπεριές και τα μπιζέλια, στη συνέχεια βάλτε τα αυγά και αλατοπιπερώστε γενναιόδωρα.
- Βήμα 2: Μαγειρέψτε για 2-3 λεπτά, στη συνέχεια πασπαλίστε με την παρμεζάνα και ψήστε μέχρι να φουσκώσει και να χρυσαφίσει από πάνω. Σερβίρουμε με την ρόκα.
3. Μανιτάρια Στρογκανόφ
Αντικαταστήστε το βόειο κρέας με πορτσίνι και μανιτάρια για να δημιουργήσετε μια πλούσια χορτοφαγική εκδοχή που δεν κάνει συμβιβασμούς στη γεύση.
Συστατικά
- 200 γραμμάρια ρύζι μπασμάτι
- 15 γραμμάρια αποξηραμένα μανιτάρια πορτσίνι
- 1 κ.σ. φυτικό λάδι
- 6 μανιτάρια, κομμένα σε φέτες
- 1 κρεμμύδι, κομμένο σε λεπτές φέτες
- 2 σκελίδες σκόρδο, λιωμένες
- 1 κ.σ. πάπρικα καπνιστή γλυκιά
- 1 κ.σ. πουρέ ντομάτας
- 200ml κρέμα γάλακτος με λίγα λιπαρά
- μια χούφτα φύλλα μαϊντανό, ψιλοκομμένο
Παρασκευή
- Βήμα 1: Βάλτε το ρύζι σε ένα μικρό ταψί με 400ml νερό και μια πρέζα αλάτι. Όταν βράσει χαμηλώστη τη φωτιά και αφήστε το να σιγοβράσει, σκεπάστε τη κατσαρόλα με καπάκι και μαγειρέψτε για 10 λεπτά. Αφαιρούμε από τη φωτιά και αφήνουμε για άλλα 10 λεπτά πριν αφρατέψει με ένα πιρούνι.
- Βήμα 2: Εν τω μεταξύ, βάλτε τα μανιτάρια πορτσίνι σε ένα μικρό μπολ και ρίξτε πάνω από 150ml βρασμένο νερό. Ζεσταίνουμε το λάδι σε ένα μεγάλο αντικολλητικό τηγάνι και τηγανίζουμε τα μανιτάρια και το κρεμμύδι για 10 λεπτά μέχρι να εξατμιστεί όλο το νερό και όλα να αρχίσουν να καραμελώνουν.
- Βήμα 3: Προσθέτουμε το σκόρδο, την πάπρικα και τον πελτέ ντομάτας και μαγειρεύουμε για ένα λεπτό. Εν τω μεταξύ, στραγγίστε το πορτσίνι και ψιλοκόψτε. Προσθέστε τα στο τηγάνι και μαγειρέψτε για 10 λεπτά. Ανακατέψτε την ξινή κρέμα και αλατοπιπερώστε.
- Βήμα 4: Βάλτε το ρύζι στα πιάτα με ένα κουτάλι βάλτε πάνω στο ρύζι το Στρογκανόφ και πασπαλίστε μαϊντανό.
4. Σουβλάκια σολομού Umeboshi
Το αλμυρό μίσο και το αρωματικό σησαμέλαιο σε αυτά τα σουβλάκια σολομού αναδεικνύουν την πιο πικάντικη γεύση της πάστας umeboshi – σερβίρετε με ρύζι στον ατμό για ένα ελαφρύ δείπνο
Πρόκειται για ένα παραδοσιακό έδεσμα ευρύτατα διαδεδομένο στην Ιαπωνία που ουσιαστικά είναι δαμάσκηνα τουρσί ενώ φημίζεται για τις ευεργετικές του ιδιότητες στον οργανισμό. Κυριολεκτικά, η λέξη “umeboshi” σημαίνει “αποξηραμένο ume (είδος ασιατικού πράσινου δαμάσκηνου)”.
Στην ιαπωνική αγορά διατίθεται ολόκληρο και σε μορφή πάστας όμως κυκλοφορεί και ξίδι από umeboshi (ume su). Σε ευρωπαϊκό έδαφος θα το βρείτε σε πολύ “ψαγμένα” delicatessen ή θα το προμηθευτείτε κατόπιν ειδικής παραγγελίας.
Συστατικά
- 2 κ.γ. (κουταλάκι γλυκού) καφέ ή κόκκινο μίσο
- 2 κ.γ. πάστα umeboshi
- 1 μεγάλη σκελίδα σκόρδο, ψιλοκομμένη
- 1 κ.γ. τζίντζερ, τριμμένο
- 2 κ.γ. μαλακή καστανή ζάχαρη
- 1 κ.γ. φρυγανισμένο σησαμέλαιο
- 2 κ.σ. φυτικό λάδι
- 300 γραμμάρια φιλέτα σολομού, κομμένα σε κυβάκια 2 εκατοστών.
- 2 φρέσκα κρεμμυδάκια, κομμένα σε μικρές λωρίδες
- 1 λάιμ, κομμένο σε λεπτές φέτες
- σουσάμι, για γαρνίρισμα
- μαγειρεμένο ρύζι, για το σερβίρισμα
Παρασκευή
- Βήμα 1: Μουλιάστε τέσσερα ξύλινα σουβλάκια σε νερό για 30 λεπτά. Χτυπήστε μαζί το μίσο, το umeboshi, το σκόρδο, το τζίντζερ, τη ζάχαρη, το σησαμέλαιο και το φυτικό έλαιο. Αλείφουμε με ένα πινέλο πάνω από τα κομμάτια σολομού και μαρινάρουμε για 25-30 λεπτά.
- Βήμα 2: Ζεσταίνουμε τη σχάρα σε υψηλή θερμοκρασία. Περνάμε τον μαριναρισμένο σολομό στα ξύλινα σουβλάκια, εναλλάσσοντάς τα με τα φρέσκα κρεμμυδάκια και τις φέτες λάιμ.
- Βημά 3: Βάλτε τα σουβλάκια σε ένα ταψί και ψήστε για 2 λεπτά από κάθε πλευρά. Αλείφουμε λίγο περισσότερο από τη μαρινάδα, στη συνέχεια τα βάζουμε στη σχάρα για τα τελευταία 2 λεπτά μέχρι να ψηθεί ο σολομός και το γλάσο να καεί από πάνω. Πασπαλίζουμε με σουσάμι και σερβίρουμε με ρύζι.
5. Τσίλι κον κάρνε Κεσαδίγια
Χρησιμοποιήστε τσίλι που έχει απομείνει για να φτιάξετε ένα εύκολο, γεύμα την επόμενη μέρα – αυτές οι απλές κεσαδίγιας είναι έτοιμες σε μόλις 15 λεπτά.
- 200 γραμμάρια που περίσσεψε ή έτοιμο τσίλι κον κάρνε
- 1 φρέσκο κρεμμυδάκι, ψιλοκομμένο
- ½ αβοκάντο, αποφλοιωμένο, χωρίς κουκούτσια και ψιλοκομμένο
- μια μικρή χούφτα κόλιανδρο, ψιλοκομμένο, συν επιπλέον για το σερβίρισμα
- ½ κόκκινο τσίλι, κομμένο σε φέτες
- 1 κ.σ. πιπεριά χαλαπένιο, ψιλοκομμένο (προαιρετικά)
- ½ λάιμ, χυμός
- 2 μεγάλες τορτίγιες
- 50 γραμμάρια τσένταρ, τριμμένο
- ξινή κρέμα γάλακτος και καυτερή σάλτσα, για το σερβίρισμα
Παρασκευή
- Βήμα 1: Ξαναζεστάνετε το τσίλι κον κάρνε σε ένα μικρό τηγάνι. Ανακατεύουμε το φρέσκο κρεμμυδάκι, το αβοκάντο, τον μισό κόλιανδρο και το τσίλι (αν χρησιμοποιούμε) με τον χυμό λάιμ. Αλατοπιπερώνουμε καλά.
- Βήμα 2: Ζεσταίνουμε ένα στεγνό τηγάνι σε μέτρια δυνατή φωτιά και προσθέτουμε μια τορτίγια στο τηγάνι. Περιχύνουμε με ένα κουτάλι το τσίλι, σκορπίζουμε με το τυρί και λίγο κόλιανδρο. Τηγανίστε τη δεύτερη τορτίγια για 2 λεπτά μέχρι να γίνει τραγανή και χρυσαφί, στη συνέχεια γυρίστε προσεκτικά χρησιμοποιώντας μια σπάτουλα. Μαγειρεύουμε για άλλα 2-3 λεπτά μέχρι να λιώσει το τυρί. Κόβουμε σε φέτες και σερβίρουμε με τη σάλτσα αβοκάντο, λίγη κρέμα γάλακτος και καυτερή σάλτσα.
Πηγή Φωτογραφιών: Pixabay