Η πολυαναμενόμενη λίστα με τα 50 καλύτερα εστιατόρια του κόσμου για το 2024, με χορηγία των S.Pellegrino & Acqua Panna, αποκαλύφθηκε την Τετάρτη 5 Ιουνίου σε μια λαμπερή, ζωντανή τελετή απονομής βραβείων που πραγματοποιήθηκε στο Wynn Las Vegas. Η εκδήλωση συγκέντρωσε τους καλύτερους σεφ και εστιάτορες του κλάδου της φιλοξενίας στον πλανήτη.

Η 22η έκδοση της ετήσιας κατάταξης περιλαμβάνει εστιατόρια από 26 περιοχές, πέντε ηπείρους και οκτώ συναρπαστικά νέα και επανεισόδους. Ανακαλύψτε τη λίστα και μάθετε ποιος χώρος ονομάστηκε Νο. 1, παίρνοντας το τρόπαιο και στέφθηκε το καλύτερο εστιατόριο στον κόσμο για το 2024, με χορηγό τους S.Pellegrino & Acqua Panna.

Στη λίστα που θα δείτε, βλέπουμε πως ο ευρωπαϊκός νότος κυριαρχεί παγκοσμίως, αφού Ισπανία και Ιταλία έχουν τις περισσότερες συμμετοχές και από διαφορετικά σημεία. Η Γαλλία, που θεωρείτο η μέκκα της γαστρονομίας, έχει ίδιες συμμετοχές με την Ιταλία, αλλά μόνο με το Παρίσι.

Αξιοσημείωτο επίσης πως η Νέα Υόρκη συναντάται μόλις μια φορά, ενώ Μπανγκόκ και Μέχικο Σίτι είναι οι δύο πόλεις που, μαζί με το Παρίσι, κυριαρχούν γαστρονομικά. Συνολικά, η Λατινική Αμερική και η Άπω Ανατολή είναι μαζί με τη Μεσόγειο οι κορυφαίες κουζίνες στον κόσμο.

No.1 Disfrutar/Βαρκελώνη

Αυτό το μαγικό εστιατόριο που βρίσκεται σε ένα ήσυχο χωριό των Βάσκων και περιβάλλεται από βουνά και καταπράσινο τοπίο, έχει λάτρεις του φαγητού που ταξιδεύουν από όλο τον κόσμο για να δοκιμάσουν τα εξαιρετικά πιάτα που δημιούργησε ο Victor Arguinzoniz.

Ο σεφ δίνει έμφαση στις φυσικές γεύσεις και δίνει προτεραιότητα στα συστατικά τόσο στο μενού a la carte όσο και στο μενού γευσιγνωσίας 14 πιάτων. Κάθε πιάτο παρασκευάζεται χρησιμοποιώντας τη σχάρα, από τον γαύρο στο τοστ και τη χυμώδη κόκκινη γαρίδα Palamós μέχρι το παγωτό γάλα με παντζάρι. Ο Asador Etxebarri κατατάσσεται σταθερά ψηλά στη λίστα των 50 καλύτερων εστιατορίων στον κόσμο και έχει βγει από τη λίστα μόνο μία φορά από το 2009.

No.2 Asador Etxebarri/Axtondo

Το τραπέζι διαθέτει έναν μακρύ πάγκο και μια ανοιχτή κουζίνα. Οι ενθουσιώδεις θαμώνες μπορούν να ακολουθήσουν κάθε συνταγή συμπεριλαμβανομένων των Χρωμάτων της Ημέρας – ένα πιάτο που αλλάζει καθημερινά με τα πιο εποχιακά βότανα και λαχανικά. Η φιλική εξυπηρέτηση, το εκπληκτικό κρασί και το απίστευτο φαγητό έκαναν το εστιατόριο να επιτύχει το σπάνιο επίτευγμα να μπει στο top 10 στην πρώτη του εμφάνιση στη λίστα με τα 50 καλύτερα εστιατόρια του κόσμου το 2023, ανεβαίνοντας ακόμα πιο ψηλά το 2024.

No.3 Table by Bruno Verjus/Παρίσι

Ο σεφ Dabiz Muñoz περιγράφει την κουζίνα του ως ηδονιστική, δημιουργική και απρόβλεπτη. Αυτό ακριβώς μπορούν να περιμένουν οι επισκέπτες στο Diverxo. Ο Muñoz απολαμβάνει να ξεπερνά τα γαστρονομικά όρια όσο το δυνατόν περισσότερο. Τα πάντα σε αυτό το εστιατόριο είναι ένα έργο τέχνης, από την τολμηρή διακόσμηση μέχρι τα θεατρικά πιάτα, με μοναδικούς συνδυασμούς όπως ωριμασμένο στα Πυρηναία nigiri, ιαπωνική παέγια ή ψητό χαβιάρι με κάρυ vindaloo και ελληνικό γιαούρτι. Μην ξεχάσετε να συνδυάσετε το φαγητό με την απίστευτη επιλογή κρασιών από τον Καλύτερο Σομελιέ του Κόσμου 2023, Miguel Ángel Millán.

No.4 Diverxo/Μαδρίτη

Αυτό το κομψό εστιατόριο στη μοντέρνα γειτονιά Miraflores στη Λίμα άνοιξε το 2009 από τον αξιότιμο σεφ Mitsuharu «Micha» Tsumura. Το χαρισματικό Micha συνδυάζει ιαπωνικές τεχνικές και περουβιανά υλικά στην κουζίνα Nikkei. Διατίθεται μενού γευσιγνωσίας και à la carte, με λιχουδιές όπως The Triple, συνδυασμό αβοκάντο, αυγών, ντομάτας και chashu (κοκκινιστή χοιρινή κοιλιά), caracoles al sillao (σάλτσα σόγιας), θαλάσσια σαλιγκάρια, με κίτρινο αφρό τσίλι και σάλτσα Nikkei. Ο αγαπημένος μάγειρας Micha ψηφίστηκε από τους συνομηλίκους του ως ο νικητής του Estrella Damm Chefs’ Choice Award στα 50 καλύτερα εστιατόρια του κόσμου 2024.

No.5 Maido/Λίμα

Το κορεάτικο δείπνο στα καλύτερά του: Εκλεπτυσμένο και γευστικό φαγητό, με πιάτα βασισμένα στην κληρονομιά, αλλά ξεχωριστά και καινοτόμα. Τα πιάτα παραδίδονται με προσοχή στη λεπτομέρεια που εξασφαλίζει ότι κάθε εστιατόριο θα αναχωρεί με θαυμασμό. Η Ellia Park, που διευθύνει την επιχείρηση και ο σύζυγός της, σεφ Junghyun ‘JP’ Park, παρέχουν την απόλυτη γαστρονομική εκδήλωση του φαινομένου K-Wave.

Πάρτε για παράδειγμα το αρνί με deodeok [κορεάτικο ριζικό λαχανικό] ή το αγγούρι της θάλασσας που σερβίρεται με γαρίδες και αυγό πάνω από ρύζι. Κάθε πιάτο σερβίρεται σε όμορφα κεραμικά κατά παραγγελία συνοδευόμενα από μια επεξηγηματική κάρτα που παρέχει πληροφορίες για τα συστατικά, την προέλευση και την έμπνευση, συμβάλλοντας στο να γίνει το Atomix το καλύτερο εστιατόριο στη Βόρεια Αμερική 2024.

Αναλυτικά η λίστα με τα καλύτερα εστιατόρια

  1. Disfrutar, Βαρκελώνη
  2. Asador Etxebarri, Ατσόντο, Βασκονία
  3. Table by Bruno Verjus, Παρίσι
  4. Diverxo, Μαδρίτη
  5. Maido, Λίμα
  6. Atomix, Νέα Υόρκη
  7. Quintonil, Μέχικο Σίτι
  8. Alchemist, Κοπεγχάγη
  9. Gaggan, Μπανγκόκ
  10. Don Julio, Μπουένος Άιρες
  11. Septime, Παρίσι
  12. Lido 84, Γαρδόνε Ριβιέρα, Ιταλία
  13. Trèsind Studio, Ντουμπάι
  14. Quique Dacosta, Ντένια, Ισπανία
  15. Sézanne, Τόκιο
  16. Kjolle, Λίμα
  17. Kol, Λονδίνο
  18. Plénitude, Παρίσι
  19. Reale, Καστέλ ντι Σάνγκρο, Ιταλία
  20. Wing, Χονγκ Κονγκ
  21. Florilège, Τόκιο
  22. Steirereck, Βιέννη
  23. Sühring, Μπανγκόκ
  24. Odette, Σιγκαπούρη
  25. El Chato, Μπογκοτά
  26. The Chairman, Χονγκ Κονγκ
  27. A Casa do Porco, Σάο Πάουλο
  28. Elkano, Χετάρια, Ισπανία
  29. Boragó, Σαντιάγο, Χιλή
  30. Restaurant Tim Raue, Βερολίνο
  31. Belcanto, Λισαβόνα
  32. Den, Τόκιο
  33. Pujol, Μέχικο Σίτι
  34. Rosetta, Μέχικο Σίτι
  35. Frantzen, Στοκχόλμη
  36. The Jane, Άντβερπ
  37. Oteque, Ρίο
  38. Sorn, Μπανγκόκ
  39. Piazza Duomo, Άλμπα, Ιταλία
  40. Le Du, Μπανγκόκ
  41. Mayta, Λίμα
  42. Ikoyi, Λονδίνο
  43. Nobelhart & Schmutzig, Βερολίνο
  44. Mingles, Σεούλ
  45. Arpege, Παρίσι
  46. Single Thread, Χίλντσμπεργκ, Καλιφόρνια
  47. Schloss Schauenstein, Φιρστένο, Ελβετία
  48. Hisa Franko, Κομπαρίντ, Σλοβενία
  49. La Colombe, Κέιπ Τάουν
  50. Uliassi, Σενιγάλια, Ιταλία