Περιεχόμενα
Η Ελλάδα, με ιστορία στην παραγωγή κρασιού που χάνεται στους αιώνες, είναι παγκοσμίως γνωστή για την ποικιλία στα κρασιά της αλλά και τις ιδιαίτερες ποικιλίες αμπέλου που καλλιεργούνται στα διαφορετικά γεωγραφικά της διαμερίσματα. Το κλίμα της χώρας, οι ιδανικές εδαφολογικές συνθήκες και η μακραίωνη παράδοση, συμβάλλουν στην παραγωγή εξαιρετικών κρασιών με μοναδικά χαρακτηριστικά.
Η σύγχρονη οινοποιία στην Ελλάδα έχει σημειώσει σημαντική ανάπτυξη, με οινοπαραγωγούς να εφαρμόζουν σύγχρονες τεχνικές καλλιέργειας και οινοποίησης, ενώ οι ελληνικές ετικέτες κατακτούν βραβεία και αναγνώριση σε διεθνείς διαγωνισμούς.
Η λίστα του Taste Atlas για τα 100 καλύτερα κρασιά στον κόσμο αποτελεί μια επιτομή των κορυφαίων κρασιών από διάφορες χώρες. Καταρτίζεται ετησίως, βασιζόμενη σε κριτικές ειδικών και λάτρεις του κρασιού, προβάλλοντας κρασιά που ξεχωρίζουν για τη γεύση, το άρωμα, την ιστορία και την ποιότητα τους.
Η λίστα περιλαμβάνει κρασιά από φημισμένες περιοχές παραγωγής όπως η Γαλλία, η Ιταλία, η Ισπανία, αλλά και από χώρες με ανερχόμενη φήμη στον χώρο του οίνου, όπως η Ελλάδα. Ελληνικά κρασιά, όπως το Vinsanto Σαντορίνης και το Samos Nectar, κατάφεραν να ξεχωρίσουν στη λίστα για το 2024, καταλαμβάνοντας υψηλές θέσεις.
Αυτή η λίστα όχι μόνο αναδεικνύει τις κλασικές επιλογές, αλλά ενθαρρύνει το κοινό να εξερευνήσει διαφορετικές ποικιλίες και οινοποιήσεις από όλο τον κόσμο. Αποτελεί έναν σημαντικό οδηγό για όσους αναζητούν τα καλύτερα κρασιά με βάση τη διεθνή αναγνώριση και τις τοπικές παραδόσεις. Μέσα στην λίστα βρίσκονται και 6 ελληνικά κρασιά.
Τα ελληνικά κρασιά στο Taste Atlas
4.Visanto
Το Vinsanto είναι ένα επιδόρπιο κρασί από τη Σαντορίνη, παραγόμενο από λιαστά σταφύλια των ποικιλιών Ασύρτικο και Αηδάνι. Παρά το ότι έχει παρόμοιο όνομα με το πιο διάσημο Vin Santo της Τοσκάνης, τα δύο κρασιά δεν έχουν πολλά κοινά. Τα σταφύλια λιάζονται για περίπου δεκατέσσερις ημέρες πριν από τη ζύμωση και την παλαίωση.
Το κρασί πρέπει να παλαιώνεται σε δρύινα βαρέλια για τουλάχιστον δύο χρόνια, αν και οι περισσότεροι παραγωγοί επιλέγουν μεγαλύτερη διάρκεια ωρίμανσης. Το αποτέλεσμα είναι ένα γλυκό και πυκνό κρασί, γεμάτο αρώματα και γεύσεις. Παρόλο που και οι δύο ποικιλίες είναι λευκές, το Vinsanto αποκτά πλούσιο χρυσαφένιο χρώμα, το οποίο γίνεται πιο σκούρο καθώς το κρασί παλαιώνει.
Στη γεύση, το κρασί είναι μελένιο, γλυκό και γεμάτο σώμα, ενώ τα αρώματα περιλαμβάνουν νότες από σύκα, σταφίδες, βερίκοκα, καραμέλα, ξηρούς καρπούς και γλυκά μπαχαρικά.
18. Naousa
Η Νάουσα είναι μία ελληνική ονομασία προέλευσης που βρίσκεται στη Μακεδονία. Τα κρασιά που παράγονται με αυτή την ονομασία φτιάχνονται αποκλειστικά από την ποικιλία Ξινόμαυρο, ένα γηγενές ελληνικό σταφύλι που συχνά συγκρίνεται με το Pinot Noir και το Nebbiolo. Τα κρασιά της Νάουσας προσφέρουν μια ιδανική ισορροπία μεταξύ τανινών, σακχάρων και οξύτητας, ενώ τα τυπικά αρώματα και γεύσεις περιλαμβάνουν έναν περίπλοκο συνδυασμό γήινων και αλμυρών νοτών που θυμίζουν σκούρα και κόκκινα φρούτα, ντομάτες, δαμάσκηνα, καπνό, βότανα και μπαχαρικά.
Το κρασί αυτό παλαιώνει εξαιρετικά καλά και σπάνια καταναλώνεται σε νεαρή ηλικία. Λόγω της πολυπλοκότητας και της κομψότητάς του, θεωρείται ένα από τα καλύτερα ελληνικά κρασιά. Συνδυάζεται ιδανικά με κυνήγι, αρνί, πιάτα με βάση τη ντομάτα, πλούσιες σούπες, λουκάνικα, μανιτάρια και ώριμα τυριά.
42. Samos Vin Doux
Το Samos Vin Doux είναι το πιο δημοφιλές κρασί από τη Σάμο. Παράγεται από την ποικιλία Μοσχάτο Λευκό (Muscat Blanc à Petits Grains), η οποία είναι γνωστή τοπικά ως Μοσχάτο Άσπρο. Εκτός από αυτή την έκδοση, η ονομασία περιλαμβάνει και ξηρά κρασιά καθώς και το διάσημο Samos Nectar, που παρασκευάζεται από λιαστά σταφύλια.
Όπως υποδηλώνει και το όνομά του, το Samos Vin Doux παράγεται με τη μέθοδο του “vin doux”. Αυτή η τεχνική περιλαμβάνει την προσθήκη αλκοολούχου απόσταξης σταφυλιών πριν ολοκληρωθεί η ζύμωση, με αποτέλεσμα να διατηρείται η φυσική γλυκύτητα του κρασιού, ενώ η περιεκτικότητα σε αλκοόλ είναι συνήθως αυξημένη.
Το Samos Vin Doux είναι ένα απαλό, αρωματικό κρασί, κυριαρχούμενο από αρώματα μαρμελάδας βερίκοκου και ώριμου πεπονιού. Η γεύση του είναι πλούσια και πολύπλοκη, αλλά ταυτόχρονα ισορροπημένη με φρεσκάδα και οξύτητα. Συνδυάζεται εξαιρετικά με επιδόρπια, όπως παραδοσιακά γλυκά, τάρτες και γλυκά με βάση τα φρούτα.
51. Nemea
Η Νεμέα, που βρίσκεται στο βορειοανατολικό τμήμα της Πελοποννήσου, είναι μια ελληνική ονομασία προέλευσης που παράγει κόκκινα κρασιά από την εγχώρια ποικιλία Αγιωργίτικο. Αν και τα κρασιά της Νεμέας μπορεί να διαφέρουν σε στυλ, από ελαφριά και εύκολα στο πόσιμο έως πλούσια και γεμάτα σώμα, συνήθως χαρακτηρίζονται από αρώματα και γεύσεις που θυμίζουν κόκκινα και μαύρα μούρα, δαμάσκηνα και κορόμηλα. Όταν παλαιώνονται σε βαρέλι, αναδεικνύονται πικάντικες νότες, όπως μοσχοκάρυδο και μαύρο πιπέρι.
Λόγω της ευελιξίας τους, τα κρασιά της Νεμέας μπορούν να συνοδεύσουν μια μεγάλη ποικιλία από φαγητά. Οι παλαιωμένες εκδοχές συνδυάζονται εξαιρετικά με λουκάνικα και ψητά ή μαγειρευτά κρέατα, όπως χοιρινό, αρνί ή πουλερικά, ενώ οι ελαφρύτερες εκδοχές ταιριάζουν με πιάτα όπως μαγειρευτά και τυριά.
91. Messenikola
Το Mavro Messenikola είναι μια ερυθρή ποικιλία σταφυλιού από την Ελλάδα, που πήρε το όνομά της από την περιοχή Μεσενικόλας στη Θεσσαλία. Αυτή η ποικιλία χρησιμοποιείται κυρίως για την παραγωγή ξηρών κόκκινων κρασιών. Η ονομασία προέλευσης Mavro Messenikola καθιερώθηκε το 1989 και τα κρασιά με αυτήν την ονομασία πρέπει να αποτελούνται τουλάχιστον κατά 85% από σταφύλια Mavro Messenikola, ενώ το υπόλοιπο 15% μπορεί να περιλαμβάνει άλλες τοπικές ή διεθνείς ερυθρές ποικιλίες.
Τα κρασιά από το Mavro Messenikola είναι γνωστά για το πλούσιο χρώμα τους, το φρουτώδες άρωμά τους, καθώς και για την ικανότητά τους να παλαιώνουν καλά, αναπτύσσοντας περισσότερη πολυπλοκότητα και βάθος με τον χρόνο.
95. Fokiano Ikaria
Η Ικαρία είναι γνωστή για την οινοπαραγωγή της από την αρχαιότητα, όταν το κρασί της έφερε το όνομα Πράμνιος Οίνος, εμπνευσμένο από την κορυφή του βουνού Πράμνος. Αυτό το κρασί παραγόταν από λιαστά σταφύλια της ποικιλίας Φωκιανό και ήταν αρκετά δυνατό, με περιεκτικότητα σε αλκοόλ 18%.
Στη σύγχρονη οινοποίηση, η ποικιλία Φωκιανό εξακολουθεί να χρησιμοποιείται για την παραγωγή ξηρών και φυσικά γλυκών κρασιών. Τα ξηρά κρασιά από Φωκιανό παραδοσιακά παράγονται με την τεχνική της ζύμωσης του μούστου σε πήλινα δοχεία (πιθάρια), τα οποία θάβονται και καλύπτονται με πέτρες κατά τη διάρκεια της ζύμωσης.
Οι σύγχρονες τεχνικές περιλαμβάνουν επίσης ζύμωση σε ατσάλινα δοχεία. Τα κόκκινα κρασιά της Ικαρίας από Φωκιανό συνήθως διαθέτουν φρουτώδη χαρακτήρα, καλά ισορροπημένη οξύτητα και μεσαίο σώμα. Τα νεαρά κρασιά ταιριάζουν καλά με ψάρια, πουλερικά και γεμιστά λαχανικά, ενώ οι παλαιωμένες εκδοχές συνοδεύουν εξαιρετικά πιάτα με κρέας, ιδιαίτερα τοπικό κατσίκι, και παλαιωμένα τυριά.
Πηγή: TasteAtlas.com