Όπου και να γυρίσεις στην Ελλάδα, θα βρεις γιαγιάδες και παππούδες που ξέρουν να ανοίγουν φύλλο και να κάνουν πίτες. Ό,τι πίτα σκεφτείς, είναι εξαιρετικά πιθανό να την έχουν φτιάξει μια φορά. Δεν είναι όμως όλες οι πίτες ωραίες, κι ας πεθαίνουμε για ζυμάρι που μπαίνει στον φούρνο και φουσκώνει. Κάποιες έγιναν κάποτε γιατί υπήρχε πείνα και δεν είχαν άλλη επιλογή και χάθηκαν στον χρόνο. Μέχρι που κάποιος τις πρότεινε στο Taste Atlas και μπήκαν σε λίστα με τις 100 καλύτερες. Μία είναι βασικά αυτή που δεν μπορούμε να βρούμε κανέναν λόγο να θεωρείται ωραία. Περί ορέξεως όμως, ταδόπιτα!
Οι ελληνικές πίτες τα «έσπασαν» και διακδίκησαν πολλές από τις 100 θέσεις της κατάταξης και σίγουρα πιστεύουμε ότι υπάρχουν και άλλες πολλές που στο Taste Atlas δεν έχουν καν ιδέα ότι υπάρχουν. Ας δούμε ποιες είναι οι ελληνικές πίτες και ποιες θέσεις κατέλαβαν στην λίστα.
Στην 6η θέση, βρίσκουμε την Τυρόπιτα, στην 14η θέση, την Σπανακόπιτα, στην 25 θέση την Σκοπελίτικη τυρόπιτα, στην 36η θέση, της Χορτόπιτα, στην 37η θέση, τα Καλιτσούνια, στην 59η θέση τα Πιταράκια, στην 70η θέση την Τσουκνιδόπιτα και τέλος στην 99η θέση το Περέκ.
Πίτα με τσουκνίδες
Η Τσουκνιδόπιτα η οποία θα μπορούσε να ήταν η πίτα που έχει μαγειρέψει η Σωσώ στα «Εγκλήματα» – με δηλητήριο μέσα – για να σκοτώσει το Αλέκο είναι η πίτα που μας έκανε τη μεγαλύτερη εντύπωση.
«Αυτή η παραδοσιακή ελληνική πίτα αποτελείται από μαγειρεμένες ή σοταρισμένες τσουκνίδες που τοποθετούνται ανάμεσα σε δύο στρώσεις φύλλου. Μαζί με τις τσουκνίδες, η γέμιση μπορεί επίσης να έχει σπανάκι, φρέσκα κρεμμύδια και θρυμματισμένη φέτα. Η τσουκνιδόπιτα σερβίρεται καλύτερα φρεσκοψημένη, ενώ είναι ακόμα ζεστή και τραγανή και μπορείτε να την απολαύσετε ως ορεκτικό, σνακ ή ελαφρύ κυρίως πιάτο», αναφέρει το Taste Atlas.
Κι ερχόμαστε εμείς τώρα να ρωτήσουμε σοβαρά: ακούει κάποιος τη λέξη «τσουκνίδα» και τον εμπνέει το όνομα για να τη βάλει γέμιση στην πίτα του και να τη φάει με απόλαυση; Μοιάζει με κάτι που θα έκανε η Σωσώ στα Εγκλήματα για να ξεκάνει τον Αλέκο και τους καλεσμένους της.