Περιεχόμενα
Λίστα Taste Atlas χωρίς να υπάρχει ελληνικό πιάτο, είναι απίθανο να συμβεί, μιας και διαθέτουμε μια από τις καλύτερες κουζίνες στον κόσμο και με το μεγαλύτερο εύρος. Ενίοτε, βέβαια, μπορεί να μας χρεώσουν και φαγητά που δεν μας ανήκουν όντως ή αφεψήματα. Δεν πειράζει. Το τυρί είναι πάντως ένας τομέας στον οποίο κάνουμε θραύση και κάθε φορά που κάνει το, διάσημο πλέον, μέσο, περιλαμβάνει μια πλειάδα επιλογών από τα ελληνικά τυριά. Και στις περισσότερες λίστες είναι ένα τυρί που παίρνει πάντα την υψηλότερη θέση.
Το Αρσενικό Νάξου δεν είναι ξακουστό όσο και η φέτα ή η Γραβιέρα, γιατί την πατάει διότι έχει δύσκολο όνομα. Φαίνεται όμως, από τις βαθμολογίες χρηστών και τις λίστες του Taste Atlas ότι αποτιμάται ποιοτικά πολύ ψηλά, έχοντας βαθμολογία 4.6/5 στην πλατφόρμα και στη λίστα με τα καλύτερα ημίσκληρα τυριά είναι 2ο, πίσω από το διασημότερο τυρί στον κόσμο, την παρμεζάνα Parmigiano Reggiano που έχει 4.7 βαθμολογία.
Στη λίστα με τα ημίσκληρα τυριά βέβαια, η παρμεζάνα δεν έχει θέση. Εκεί, συνολικά στη λίστα, η Γαλλία, η Ισπανία και η Ιταλία κάνουν πάρτι, με την Ελλάδα να έχει μια 7άδα θέσεων καπαρωμένη.
Ως προς το Αρσενικό Νάξου, είναι ένα τυρί που το μέλλον του, όπως και της γραβιέρας, αλλά και κάθε κτηνοτροφικού παράγωγου, μοιάζει δυσοίωνο, δεδομένης της ξηρασίας και της λειψυδρίας που εμφανίζεται σε ένα μεγάλο κομμάτι της χώρας, με τη Νάξο να ταλανίζεται αρκετά και ήδη η πατάτα Νάξου βρίσκεται σε έλλειψη, με τους παραγωγούς να δυσκολεύονται αρκετά από την έλλειψη νερού.
Ποιο άλλο ελληνικό τυρί βρίσκεται στη λίστα
- Ανθότυρο, 6η θέση
- Σφέλα, 9η θέση
- Κασέρι, 10η θέση
- Μετσοβόνε, 15η θέση
- Φορμαέλλα Αραχώβης, 18η θέση
- Μπάτζος, 59η θέση
Η δεκάδα στα καλύτερα ημίσκληρα τυριά για το Taste Atlas
- Crottin de Chavignol, Γαλλία
- Αρσενικό Νάξου, Ελλάδα
- Reblochon, Γαλλία
- Comté, Γαλλία
- Πεκορίνο Τοσκάνης, Ιταλία
- Ανθότυρο, Ελλάδα
- Redykołka, Πολωνία
- Τσένταρ West Country Farmhouse, Αγγλία
- Σφέλα, Ελλάδα
- Κασέρι, Ελλάδα
* Δες όλη τη λίστα εδώ