Είτε απολαμβάνετε να πίνετε καφέ ή όχι, το γεγονός ότι υπάρχει ένα καφέ σε κοντινή απόσταση, στο σπίτι, στην εργασία και σε κάθε γωνιά του δρόμου, είναι πραγματικά. Αυτό δεν πρέπει να αποτελεί έκπληξη δεδομένου ότι ο καφές είναι το δεύτερο πιο δημοφιλές ρόφημα μετά το νερό και το δεύτερο ευρέως χρησιμοποιούμενο προϊόν μετά το πετρέλαιο. Πράγματι, ο καφές αποτελεί ένα βασικό κομμάτι σε κάθε τομέα της κοινωνίας μας, και πόσο σημαντικός είναι ο ρόλος του, είναι κάτι που θα προσεγγίσουμε στη συνέχεια.

Γι’ αυτό λοιπόν αναμένεται με ενδιαφέρον κάθε χρόνο η έρευνα της Pricefox σχετικά με τις ποσότητες κατανάλωσης αλλά και παραγωγής καφέ ανά τον πλανήτη.

Μπορεί από πλευράς παραγωγής καφέ, οι Ευρωπαίοι να μην παίρνουν την πρώτη θέση, αλλά όσον αφορά την κατανάλωση του δίνουν και καταλαβαίνει! Η Ευρώπη καταναλώνει σχεδόν το 1/3 της παγκόσμιας αγοράς και την ακολουθούν η Ασία με την Ωκεανία που καταναλώνουν το 1/5 της παγκόσμιας αγοράς καφέ.

Ποιες είναι οι 10 κορυφαίες χώρες σε κατανάλωση καφέ;

Στην κορυφαία δεκάδα της παγκόσμιας κατάταξης για την κατανάλωση καφέ βρίσκεται η Ελλάδα, σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα του Pricefox. Συγκεκριμένα, η χώρα μας πετυχαίνει την 9η θέση παγκοσμίως, με 3 κιλά καφέ κατά κεφαλήν ετήσια κατανάλωση, ενώ για πρώτη φορά την πρωτιά έχουν οι κάτοικοι του Λουξεμβούργου, που καταναλώνουν σχεδόν 10 κιλά καφέ ετησίως κατά κεφαλήν, με τους Φινλανδούς να καταναλώνουν 6,6 κιλά καφέ.

Η Ιταλία, που είναι γνωστή για την εκλεπτυσμένη κουλτούρα της στον καφέ, βρίσκεται στην 21η θέση στην κατάταξη με μόλις 2,5 κιλά καφέ κατα κεφαλήν. Τρίτη στην κατάταξη έρχεται η Σουηδία με 4,8 κιλά καφέ και την ακολουθούν σε κατανάλωση η Νορβηγία με τη Δανία στα 3,9 και 3,7 κιλά καφέ αντιστοίχως.

Στον τέλος της κατάταξης βρίσκεται η Ρωσία με την κατα κεφαλήν ετήσια κατανάλωση καφέ να είναι κάτω από 1 κιλό. Αμέσως πιο πάνω στην κατάταξη είναι βρίσκονται οι Τυνησία, Σλοβακία και Ρωσία με 1,2, 1,2 και 1,1 κιλά κατανάλωσης αντιστοίχως.

Ποιες είναι οι 10 κορυφαίες χώρες σε παραγωγή κόκκων καφέ;

Το 90% της παγκόσμιας αγοράς κόκκων καφέ παράγεται από μόλις δέκα κράτη. Η Βραζιλία είναι με διαφορά η χώρα με τη μεγαλύτερη παραγωγή ξεπερνώντας τις επόμενες τέσσερις μαζί με ετήσια παραγωγή 3,804 χιλιάδων τόνων και με σχεδόν το 38% της αγοράς. Το Βιετνάμ, η Κολομβία και η Ινδονησία είναι οι επόμενες τρεις μεγάλες χώρες-παραγωγοί με 3,318 χιλιάδες τόνους παραγωγής ετησίως.

Συνολικά, η Νότια Αμερική προσφέρει το 50% της παγκόσμιας παραγωγής, ενώ η Ασία το 28%. Αξιοσημείωτο είναι ότι η Ευρώπη έχει μηδενική προσφορά στην παραγωγή καφέ, παρά τις υψηλές καταναλωτικές της ανάγκες.

Ποια χώρα έχει τον ακριβότερο καφέ;

Στην Πορτογαλία ένα φλιτζάνι καφέ ξεκινάει από €1 και φτάνει μέχρι τα €5, ενώ στην Ισπανία οι τιμές είναι ακόμα πιο χαμηλές ξεκινώντας από τα €0.60 και φτάνοντας τα €2.50. Στην Ιταλία, η τιμή ενός espresso ξεκινά από το €1,5 ευρώ, την ώρα που στη χώρα μας κυμαίνεται από €1,5 και μπορεί να φτάσει μέχρι και τα €4,5.