Αν δεν ξέρεις τι είναι (λάθος σου και αυτό ακριβώς θα προσπαθήσουμε να διορθώσουμε στις κάτωθι γραμμές), είσαι των σπορ και το ακούσεις για πρώτη φορά, μπορεί να σου δημιουργήσει ένα συνειρμό… άλματος επί κοντώ. Σεργκέι Μπούμπκα, aka Τσάρος των Αιθέρων. Στην πραγματικότητα, είναι «απλώς» το μπάμπκα, ένα γλυκό που προξενεί άλλου τύπου «απογειώσεις»: Γευστικές!

Η πλήρης περιγραφή της παραδοσιακής του μορφής έχει ως εξής: Γλυκό ψωμί ανατολικοευρωπαϊκής και εβραϊκής καταγωγής με γέμιση μαρμελάδας ή κανέλας, που παραδοσιακά φτιαχνόταν την περίοδο του Πάσχα (άρα είναι και επίκαιρο) και σημαίνει «γιαγιάκα» – επειδή οι πτυχώσεις στη ζύμη θυμίζουν τις μακριές φούστες των γιαγιάδων.

Μοιάζει με το cinnamon roll, μοιάζει με το τσουρέκι, είναι οικείο δηλαδή ως γεύση, αλλά και ταυτόχρονα… άλλο πράγμα. Το καλό για μας είναι πως δεν είναι κάτι το «εξωτικό» που πρέπει να τραβηχτούμε κάπου μακριά για να απολαύσουμε.

Ως γλυκό έχει κάνει δυναμικό «έμπα» στην εγχώρια σκηνή τα τελευταία χρόνια και ακριβώς εδώ ερχόμαστε εμείς: Σου βρήκαμε τις διευθύνσεις που κάνουν τα τοπ μπάμπκα εν Αθήναις. Σπεύσε!

Ίσως το πιο δημοφιλές ζυμωτό γλυκό σε bakeries και μαγαζιά: 8 μέρη στην Αθήνα για να το δοκιμάσεις - Πρόσεξε μην μπερδέψεις τη γλώσσα σου

Ένα γλυκό – αριστούργημα: Πού θα φας τα καλύτερα μπάμπκα στην Αθήνα

Darlin

Σούπερ αφράτα και σούπερ σοκολατένια babka buns θα βρεις σε αυτό το coffee spot στην Ηλιούπολη και θα αγαπήσεις αυτό το γλυκό ζύμης.

Λεωφόρος Μαρίνου Αντύπα 150, Ηλιούπολη

Holy Llama

Πώς φτιάχνεις σούπερ μπάμπκα χωρίς ζωικά υλικά; Αυτός ο vegan new age φούρνος μας δίνει την απάντηση και κερδίζει το ζεστό χειροκρότημά μας.

Όλα γίνονται τελικά αν είσαι «σοβαρός» γνώστης του αντικειμένου, αν ενώνεις φαντασία και αγάπη. Θέλει λίγο παραπάνω κόπο, αλλά αυτό που βγαίνει ως αποτέλεσμα, τους δικαιώνει στο απόλυτο.

Γρ. Κυδωνιών 8, Υμηττός / Νίκης 23, Σύνταγμα

Dope Roasting

Ξέραμε πως φτιάχνουν σε 4 version, η μία καλύτερη από την άλλη: με κράνμπερις και λευκή σοκολάτα, με μπανάνα και bitter σοκολάτα, με καβουρδισμένο κουκουνάρι και κρέμα λεμονιού, με φουντούκια και πραλίνα φουντουκιού. Βγάλανε και καινούρια, με λεμόνι και κάρδαμο και μας… τρέχουν ήδη τα σάλια!

Το προζύμι που χρησιμοποιούν είναι γαλλικής προέλευσης και αφήνεται να «μεστώσει» καλά και σωστά πριν χρησιμοποιηθεί, όση ακριβώς ώρα απαιτείται για το βέλτιστο.  

Βύσσης 25, Μοναστηράκι / Φωκίωνος Νέγρη 49, Κυψέλη / Ρόδου 77, Θυμαράκια

Samba Coffee Roasters

Το εν λόγω μαγαζί φημίζεται για τον εξαιρετικής ποιότητας καφέ που σερβίρει, πραγματικά μιλάμε για άλλο level. Αλλά έτσι… σκέτο θα τον πιούμε;

Να μην βάλουμε δίπλα ένα γλυκό για να δέσει το… γλυκό; Το μπάμπκα ταιριάζει τέλεια και εδώ το βρίσκουμε πεντανόστιμο και λαχταριστό. Όπως άλλωστε όλα τα καλούδια που μας προσφέρουν.

Σόλωνος 36, Κολωνάκι / Λασκαρίδου 7, Αμπελόκηποι

Miru

Η σοκολατένια εκδοχή της μπάμπκα που φτιάχνουν είναι άκρως δημοφιλής και αυτό είναι το σωστό. Μιλάμε άλλωστε για ένα γλυκό από αυτά που κάνουν τη διαφορά.

Αίμου 35 & Πρέσπας, Βοτανικός

The Roosters

Όλα εδώ είναι υψηλής ποιότητας και αισθητικής. Κάθε λεπτομέρεια έχει φροντιστεί, τίποτα δεν αφήνεται στην τύχη. Και το αποτέλεσμα είναι εμφανές σε όλα όσα μας προσφέρει. Μπάμπκα σερβίρουν με διάφορες γεμίσεις, όποια και αν δοκιμάσεις, θα σε ενθουσιάσει.

Θα βρείτε καταστήματα και στα Βριλήσσια και στο Περιστέρι, συνεπώς οι βόρειοι και οι δυτικοί της πρωτεύουσας, είναι επίσης κομπλέ.

Ίωνος Δραγούμη 58, Ιλίσια

Breadman

Πολύ κέικ παίζει εδώ, αλλά παίζει και μια ιδιαίτερη εκδοχή για μπάμπκα, τα babka rolls.

Φορμίωνος 12, Παγκράτι, 21 0723 4473

The Rabbit Punch

Μεταξύ των πολλών καλών σφολιατοειδών, παρόλο που δε μιλάμε για bakeries, αλλά για ένα μπαρ-καφέ, εδώ θα βρεις και μια σοκολατένια μπάμπκα.

Ευφράνορος 40, Παγκράτι, 21 0756 7840

Hippy Hippo

Αν και σε δημιουργίες ζύμης, το μέρος φημίζεται για τις φοκάτσιες και τα μπέιγκελ του, έχει στις επιλογές και μια κλασική μπάμπκα.

Αναστάσιου Ζίννη 37, Αθήνα, 21 1418 3649