Περιεχόμενα
Γιορτές έρχονται και ένα «δυνατό» κέικ συμπληρώνει αρμονικά ένα γεύμα με φίλους… Μπορεί η ονομασία του να παραπέμπει στο απόλυτο σκοτάδι, όμως η σοκολατένια γεύση του είναι μία γλυκιά γευστική… λιακάδα και εμείς σου δίνουμε και τη συνταγή να το φτιάξεις μόνος σου! Το κέικ Blackout είναι ένα παραδοσιακό αμερικανικό κέικ σοκολάτας που προέρχεται από τον φούρνο Ebinger’s Bakery του Μπρούκλιν, όπου παρασκευάστηκε για πρώτη φορά το 1942. Αυτό το πλούσιο, σκούρο παντεσπάνι γεμίζεται με παχύρρευστη κρέμα σοκολάτας που μοιάζει με πουτίγκα και ολοκληρώνεται με ψίχουλα κέικ σοκολάτας.
Τα συστατικά που χρησιμοποιούνται για το κέικ συνήθως περιλαμβάνουν μαύρη σοκολάτα, σκόνη εσπρέσο, αλεύρι, κακάο σε σκόνη, σόδα, βούτυρο, αλάτι, ζάχαρη, αυγά και γάλα. Αφού παρασκευαστεί, το κέικ συχνά διακοσμείται με βουτυρόκρεμα, αλλά αυτό είναι εντελώς προαιρετικό.
Η σκούρα εικόνα του παραπέμπει στις υποχρεωτικές διακοπές ρεύματος που συνέβαιναν εκείνη την εποχή (Β’ Παγκόσμιος Πόλεμος) προκειμένου να προστατευτεί ο Ναύσταθμος του Μπρούκλιν.
Σύμφωνα με τον θρύλο (ή αλλιώς το Διαδίκτυο), το Brooklyn Blackout Cake δημιουργήθηκε από τον φούρνο Ebinger’s, ένα κατάστημα με έδρα το Flatbush, το οποίο κάποτε είχε παραρτήματα σε όλες τις συνοικίες της Νέας Υόρκης, αλλά τελικά έκλεισε το 1972. Αποτελούμενο από τρεις στρώσεις πολύ υγρού, τρυφερού κέικ που περιβάλλει μια πλούσια πουτίγκα σοκολάτας και περιχυμένο από ένα γλάσο τύπου γκανάς σκούρας σοκολάτας, το Ebinger’s ονόμασε αρχικά το επιδόρπιο απλώς «κέικ σοκολάτας».
Κατά τη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, ο στρατός άρχισε να πραγματοποιεί ελεγχόμενες διακοπές ρεύματος κατά μήκος της προκυμαίας του Μπρούκλιν, επιτρέποντας στα πολεμικά πλοία να εγκαταλείπουν απαρατήρητα τον Ναύσταθμο. Οι ειδοποιήσεις για αυτές τις «ασκήσεις διακοπής ρεύματος» αναρτήθηκαν σε όλη τη συνοικία, γεγονός που ώθησε τους κατοίκους του Μπρούκλιν να μετονομάσουν το αγαπημένο fudgy κέικ με την σκούρα ψίχα.
Όταν ο φούρνος έκλεισε, εξαφανίστηκε και η αρχική συνταγή του Ebinger για το Brooklyn Blackout Cake. Όμως εμείς βρήκαμε μία συνταγή για να φτιάξετε αυτό το κέικ με ιστορία!
Blackout κέικ: Η συνταγή για να το φτιάξεις στην κουζίνα σου
Πληροφορίες συνταγής
- Συνολικός χρόνος: 4 ώρες 10 λεπτά
- Απόδοση: 12-16 μερίδες
Συστατικά
Το Παντεσπάνι
Βούτυρο ανάλατο, σε θερμοκρασία δωματίου (για τα ταψιά)
¾ φλιτζάνι (63 γρ.) κακάο σε σκόνη, συν λίγο επιπλέον για αλείψετε τα ταψιά
1½ φλιτζάνια (187 g) αλεύρι για όλες τις χρήσεις
1½ κουταλάκι του γλυκού μαγειρική σόδα
¾ κουταλάκι του γλυκού μπέικιν πάουντερ
1 μεγάλο αυγό και 1 μεγάλος κρόκος αυγού, σε θερμοκρασία δωματίου
1½ φλιτζάνια (συσκευασμένα; 320 γρ.) μαύρη ζάχαρη
¾ φλιτζάνι ξινή κρέμα, σε θερμοκρασία δωματίου
5 κουταλιές της σούπας φυτικό λάδι
2 κουταλάκια του γλυκού εκχύλισμα βανίλιας
¾ κουταλάκι του γλυκού χοντρό αλάτι kosher
Πουτίγκα
⅓ φλιτζάνι (28 g) κακάο σε σκόνη
5 Κουταλιά της σούπας (35 g) άμυλο αραβοσίτου
1¼ φλιτζάνια κρέμα γάλακτος
4 μεγάλους κρόκους αυγών, χτυπημένους για να αναμειχθούν
1¼ φλιτζάνια πλήρες γάλα
⅔ φλιτζάνι (συσκευασμένη; 142 g) σκούρα καστανή ζάχαρη
¼ κουταλάκι του γλυκού αλάτι
4 oz. σοκολάτα γάλακτος, ψιλοκομμένη
1 κουταλάκι του γλυκού εκχύλισμα βανίλιας
Για το topping
1 φλιτζάνι κρέμα γάλακτος
3 κουταλιές της σούπας σιρόπι αγαύης
⅛ κουταλάκι του γλυκού αλάτι
12 oz. γλυκόπικρη σοκολάτα, ψιλοκομμένη
¾ φλιτζάνι ξινή κρέμα
2 κουταλιές της σούπας ανάλατο βούτυρο
Παρασκευή
Για το Παντεσπάνι
Βήμα 1: Τοποθετήστε μια σχάρα στο κέντρο του φούρνου -προθερμάνετε το φούρνο στους 350°. Στρώνετε δύο στρογγυλές φόρμες κέικ «8×2» με λαδόκολλα. Βουτυρώστε με ανάλατο βούτυρο και στη συνέχεια πασπαλίστε με κακάο, σβήνοντας την περίσσεια.
Βήμα 2: Κοσκινίστε ¾ φλιτζάνι (63 γρ.) κακάο, 1½ φλιτζάνι (187 γρ.) αλεύρι για όλες τις χρήσεις, 1½ κουταλάκι του γλυκού μαγειρική σόδα και ¾ κουταλάκι του γλυκού μπέικιν πάουντερ σε ένα μεσαίο μπολ και στη συνέχεια χτυπήστε τα με σύρμα για να τα συνδυάσετε. Χτυπήστε 1 μεγάλο αυγό συν 1 μεγάλο κρόκο αυγού, σε θερμοκρασία δωματίου, 1½ φλιτζάνια (συσκευασμένη; 320 γρ.) σκούρα καστανή ζάχαρη, ¾ φλιτζανιού ξινή κρέμα, σε θερμοκρασία δωματίου, 5 κουταλιές της σούπας φυτικό λάδι, 2 κουταλάκια του γλυκού εκχύλισμα βανίλιας, ¾ κουταλάκι του γλυκού αλάτι kosher και ¾ φλιτζανιού ζεστό νερό σε ένα μεγάλο μπολ μέχρι να γίνει λείο. Χτυπήστε με το σύρμα τα ξηρά συστατικά μέχρι να ενωθούν.
Βήμα 3: Μοιράστε το μείγμα ανάμεσα στα προετοιμασμένα ταψιά. Ψήστε το κέικ μέχρι μια οδοντογλυφίδα ή ένα τεστ κέικ που εισάγετε στο κέντρο να βγαίνει καθαρό, 25-35 λεπτά. Μεταφέρετε τις φόρμες σε μια σχάρα, αφήστε το κέικ να κρυώσει εντελώς μέσα στη φόρμα. Αναποδογυρίστε το σε ένα πιάτο και στη συνέχεια αναποδογυρίστε το ξανά.
Προετοιμασία: Το κέικ μπορεί να ψηθεί 2 ημέρες νωρίτερα. Αποθηκεύστε σφιχτά τυλιγμένο σε θερμοκρασία δωματίου.
Πουτίγκα
Βήμα 4: Χτυπήστε ⅓ φλιτζάνι (28 g) κακάο σε σκόνη και 5 κουταλιές της σούπας (35 g) κορν φλάουρ σε μια μεγάλη κατσαρόλα. Χτυπήστε 1¼ φλιτζάνι κρέμα γάλακτος μέχρι να γίνει λεία και να μην μείνουν σβώλοι. Προσθέστε 4 μεγάλους κρόκους αυγών, χτυπημένους για να αναμειχθούν, 1¼ φλιτζάνια πλήρες γάλα, ⅔ φλιτζάνι (συσκευασμένη; 142 g) μαύρη σκούρα ζάχαρη και ¼ κουταλάκι του γλυκού αλάτι kosher. Φέρτε σε βρασμό σε μέτρια προς δυνατή φωτιά, ανακατεύοντας περιστασιακά με σύρμα, και στη συνέχεια μειώστε τη φωτιά σε χαμηλή. Συνεχίστε να μαγειρεύετε, ανακατεύοντας με σύρμα, μέχρι να γίνει πηχτή και λεία, 1-2 λεπτά.
Βήμα 5: Αποσύρετε από τη φωτιά, προσθέστε 4 oz. σοκολάτα γάλακτος, ψιλοκομμένη και 1 κουταλάκι του γλυκού εκχύλισμα βανίλιας και ανακατέψτε μέχρι να λιώσει η σοκολάτα και το μείγμα να γίνει λείο. Σουρώνετε το μείγμα μέσα από ψιλό κόσκινο σε ένα μεσαίο μπολ. Καλύψτε με πλαστική μεμβράνη, πιέζοντας απευθείας την επιφάνεια της καυτής πουτίγκας για να μην σχηματιστεί κρούστα. Παγώστε μέχρι να κρυώσει, τουλάχιστον 2 ώρες.
Προετοιμαστείτε: Η πουτίγκα μπορεί να φτιαχτεί 1 ημέρα νωρίτερα. Διατηρήστε την παγωμένη.
Συναρμολόγηση του κέικ
Βήμα 6: Φέρτε σε βρασμό 1 φλιτζάνι κρέμα γάλακτος, 3 κουταλιές της σούπας σιρόπι αγαύης και ⅛ κουταλάκι του γλυκού αλάτι kosher σε μια μεγάλη κατσαρόλα σε μέτρια προς δυνατή φωτιά. Αποσύρετε από τη φωτιά και ανακατέψτε 12 oz. γλυκόπικρη σοκολάτα, ψιλοκομμένη, ¾ του φλιτζανιού ξινή κρέμα και 2 κουταλιές της σούπας ανάλατο βούτυρο. Αφήστε το μείγμα να παραμείνει, ανακατεύοντας περιστασιακά, μέχρι να λιώσει η σοκολάτα και το βούτυρο και το μείγμα να είναι λείο και να μην υπάρχουν λευκές ραβδώσεις.
Μεταφέρετε το μείγμα σε ένα μεσαίο μπολ. Αφήστε το γλάσο σε θερμοκρασία δωματίου, ανακατεύοντας κάθε 30 λεπτά περίπου, μέχρι να πήξει και να απλωθεί (θα μοιάζει με σπασμένη σάλτσα σοκολάτας στην αρχή, αλλά ως διά μαγείας, περίπου 1½ ώρα αργότερα, θα αρχίσει να πήζει). Ανακατέψτε μέχρι να γίνει λεία (αν η κουζίνα σας είναι θερμότερη από 72°, παγώστε το γλάσο για 5 λεπτά. Ανακατέψτε για να συνδυάσετε τις ψυχρότερες εξωτερικές άκρες με το θερμότερο στο κέντρο και, στη συνέχεια, παγώστε άλλα 5 λεπτά. Θα πρέπει να έχει τη συνοχή ξινής κρέμας -αν όχι, παγώστε άλλα 5 λεπτά και ανακατέψτε).
Βήμα 7: Εν τω μεταξύ, χρησιμοποιώντας ένα πριονωτό μαχαίρι και πριονίζοντας με μεγάλες, ομοιόμορφες κινήσεις, κόψτε προσεκτικά τα κέικ στη μέση κατά μήκος. Αφήστε στην άκρη τα 3 πιο όμορφα στρώματα για τη συναρμολόγηση. Θρυμματίζετε την υπόλοιπη στρώση κέικ με τα δάχτυλά σας σε ψιλά ψίχουλα (ή τα πιέζετε μέσα από μια συρμάτινη σχάρα που είναι τοποθετημένη μέσα σε ένα ταψί με στεφάνι). Τοποθετήστε 1 στρώση, με την κομμένη πλευρά προς τα πάνω, σε μια πιατέλα ή βάση για κέικ.
Βήμα 8: Αφαιρέστε το πλαστικό από την παγωμένη πουτίγκα και χτυπήστε δυνατά με το σύρμα μέχρι να γίνει λεία. Χρησιμοποιώντας μια λαστιχένια σπάτουλα, απλώστε τη μισή πουτίγκα πάνω από τη στρώση του κέικ στη βάση, απλώνοντάς την μέχρι τις άκρες. Τοποθετήστε από πάνω μια άλλη στρώση κέικ, με την κομμένη πλευρά προς τα κάτω, και απλώστε την υπόλοιπη πουτίγκα πάνω από το κέικ. Τοποθετήστε την τρίτη στρώση κέικ με την κομμένη πλευρά προς τα κάτω (αφήστε την κορυφή γυμνή). Παγώστε το κέικ 1 ώρα και μέχρι 8 ώρες για να σταθεροποιηθεί η πουτίγκα.
Βήμα 9: Απλώστε την επικάλυψη σε όλη την κορυφή και τις πλευρές του παγωμένου κέικ. Η επικάλυψη στην κορυφή πρέπει να είναι όσο το δυνατόν πιο λεία και επίπεδη, αλλά δεν πειράζει αν τα πλαϊνά φαίνονται ακατάστατα- τα ψίχουλα του κέικ σοκολάτας θα κρύψουν τα όποια λάθη κάνετε.
Βήμα 10: Τοποθετήστε τη βάση της τούρτας σε ένα δίσκο με φύλλα. Πάρτε μια χούφτα ψίχουλα κέικ και πιέστε τα στα πλαϊνά της τούρτας. Επαναλάβετε, γυρίζοντας το κέικ καθώς προχωράτε, για να καλύψετε πλήρως τις πλευρές με τα ψίχουλα. Πασπαλίστε με ψίχουλα τις εξωτερικές άκρες της πάνω στρώσης.
Προετοιμασία: Το κέικ μπορεί να συναρμολογηθεί 1 ημέρα νωρίτερα. Παγώστε το χωρίς κάλυψη.