Η μακρά και μερικές φορές μεθυστική ιστορία των εμποτισμένων κέικ είναι μια απολαυστική κατηγορία της ανθρώπινης εμπειρίας της ζαχαροπλαστικής.

Τα εμποτισμένα κέικ είναι παντού. Το Baba au rhum -κατά τη γνώμη μου- είναι ο βασιλιάς των εμποτισμένων γλυκών. Υπάρχει όμως τόσο μεγάλη ποικιλία και μάλιστα ανεξερεύνητοι συνδυασμοί γεύσεων που ευφραίνουν ουρανίσκο!!!

Ένα εμποτισμένο κέικ που κατέχει ξεχωριστή θέση στη ζαχαροπλαστική είναι το Buttermilk tres-leches. Η προέλευσή του αμφισβητείται. Το Μεξικό και η Νικαράγουα είναι μεταξύ των χωρών που το διεκδικούν.

Αυτό που ξέρουμε είναι ότι έχει τις απαρχές του στην αποικιοκρατία, αντλώντας ενδεχομένως επιρροές από το βρετανικό trifle και ακόμη και από ιταλικά εμποτισμένα κέικ, όπως το τιραμισού ή η zuppa inglese.

Η εκδοχή που γνωρίζουμε σήμερα, ένα πυκνό αλλά μαλακό κίτρινο κέικ με ψίχουλα, φτιαγμένο με τρία γάλατα, όπως υποδηλώνει και το όνομά του, προήλθε εν μέρει από ένα αρτοειδές κέικ με στρώσεις κρέμας και εμποτισμένο σε κρασί και εξελίχθηκε ώστε να συμπεριλάβει ζαχαρούχο συμπυκνωμένο και εβαπορέ γάλα, καθώς εταιρείες όπως η Nestlé επεκτάθηκαν στη Λατινική Αμερική.

Είναι αυτό το λατινοαμερικάνικο κέικ το τελειότερο που έχεις φάει; Ναι και δεν υπάρχει ανταγωνισμός

Τελικά, η συνταγή για το tres leches άφησε το αλκοόλ και πρόσθεσε περισσότερα γάλατα, εξαπλώνοντας τη δημοτικότητά της.

Η συνταγή για να το φτιάξεις και εσύ…

Για 10 – 12 κομμάτια

Θερμοκρασία φούρνου: 350ºF

Χρόνος προετοιμασίας: 15 λεπτά

Χρόνος μαγειρέματος: 25 λεπτά

Buttermilk Tres Leches: Τα υλικά

6 αυγά, με διαχωρισμένους κρόκους και ασπράδια

1 1/4 φλιτζάνια ζάχαρη, μοιρασμένη

1 1/2 φλιτζάνια Buttermilk χαμηλών λιπαρών, χωρισμένο

2 κουταλάκια του γλυκού καθαρό εκχύλισμα βανίλιας

1 1/2 φλιτζάνια αλεύρι για κέικ

2 κουταλάκια του γλυκού μπέικιν πάουντερ

1/2 κουταλάκι του γλυκού κρέμα ταρτάρ

1 κονσέρβα συμπυκνωμένου γάλακτος χωρίς λιπαρά, 14 ουγγιές

4 φλιτζάνια κρέμα γάλακτος (ή πλήρες γάλα), μοιρασμένη

2 κουταλάκια του γλυκού εκχύλισμα βανίλιας

1/2 φλιτζάνι Kahlua

Κρέμα γάλακτος:

2 φλιτζάνια κρέμα γάλακτος

1 κουταλιά της σούπας καθαρή βανίλια extra

Buttermilk Tres Leches: Η διαδικασία

  1. Προθερμάνετε το φούρνο στους 350ºF.
  2. Σε ένα μπολ ενός ηλεκτρικού μίξερ ή εναλλακτικά σε ένα μεγάλο μπολ με ένα σύρμα χειρός, προσθέστε τους κρόκους αυγών και 1 φλιτζάνι ζάχαρη και χτυπήστε σε μέτρια προς δυνατή ταχύτητα μέχρι να αφρατέψουν, περίπου 4-5 λεπτά. Προσθέστε 1/2 φλιτζάνι βουτυρόγαλα και βανίλια, ανακατέψτε μέχρι να ομογενοποιηθούν.
  3. Σε ένα ξεχωριστό μικρό μπολ, προσθέστε το αλεύρι και το μπέικιν πάουντερ. Χτυπήστε με το σύρμα για να συνδυαστούν. Στη συνέχεια προσθέστε τα ξηρά υλικά στα υγρά και ανακατέψτε μέχρι να ενωθούν μόλις τα υλικά, προσέχοντας να μην τα παρααναμείξετε.
  4. Μεταφέρετε το μείγμα των κρόκων σε ένα καθαρό μπολ και αφήστε το στην άκρη. Πλύντε και καθαρίστε τον κάδο του ηλεκτρικού μίξερ.

Για να φτιάξετε τη μαρέγκα:

  1. Προσθέστε τα κρατημένα ασπράδια αυγών και την κρέμα ταρτάρ στον καθαρό κάδο του μίξερ και χρησιμοποιώντας το εξάρτημα του σύρματος, χτυπήστε σε υψηλή ταχύτητα μέχρι να αφρίσει, περίπου 1 λεπτό. Προσθέστε το υπόλοιπο 1/4 φλιτζανιού ζάχαρη και ανακατέψτε μέχρι να σχηματιστούν σκληρές κορυφές, περίπου 5 λεπτά.
  2. Σε τρεις προσθήκες, διπλώστε το μείγμα των ασπραδιών στο μείγμα των κρόκων, μέχρι να ενωθούν μόλις τα υλικά, προσέχοντας να μην το παρακάνετε και να μην ξεφουσκώσουν τα ασπράδια.
  3. Βουτυρώστε ένα ταψί 9×13 ιντσών με λιωμένο βούτυρο ή σπρέι μαγειρικής. Μεταφέρετε το μείγμα στο προετοιμασμένο ταψί και απλώστε το σε μια ομοιόμορφη στρώση. Τοποθετήστε σε προθερμασμένο φούρνο 350ºF και ψήστε μέχρι μια οδοντογλυφίδα που εισάγετε να βγαίνει καθαρή και το κέικ να έχει σταθεροποιηθεί, περίπου 23 – 25 λεπτά.
  4. Αφαιρέστε από το φούρνο και αφήστε το να κρυώσει σε θερμοκρασία δωματίου για 25 λεπτά.
  5. Εν τω μεταξύ, σε ένα μεσαίου μεγέθους μπολ, χτυπήστε μαζί το υπόλοιπο 1 φλιτζάνι βουτυρόγαλα, το ζαχαρούχο συμπυκνωμένο γάλα, 2 φλιτζάνια κρέμα γάλακτος και την Kahlua. Αφήστε το στην άκρη.
  6. Χρησιμοποιώντας μια οδοντογλυφίδα, τρυπήστε τρύπες σε όλο το κέικ, εξασφαλίζοντας ότι οι τρύπες φτάνουν μέχρι τον πάτο του πιάτου.
  7. Βάλτε το μείγμα του γάλακτος με μια κουτάλα να καλύψει ολόκληρο το κέικ, αφήνοντάς το να διαρρεύσει από τις τρύπες και γύρω από τα τοιχώματα. Σημείωση: Το κέικ θα απομακρυνθεί από το πλάι του πιάτου επιτρέποντας στο υγρό να κατακάτσει και στα πλάγια.
  8. Τοποθετήστε το στο ψυγείο μέχρι να κρυώσει, περίπου 2 – 4 ώρες ή όλη τη νύχτα.

Για να φτιάξετε τη σαντιγί:

  1. Προσθέστε 2 φλιτζάνια κρέμα γάλακτος σε ένα μεσαίου μεγέθους μπολ και χτυπήστε με το σύρμα, μέχρι να σχηματιστούν μικρές κορυφές. Προσθέστε το εκχύλισμα βανίλιας και συνεχίστε το χτύπημα μέχρι να σχηματιστούν μέτριες -υψηλές κορυφές.
  2. Σερβίρετε μια κρύα φέτα κέικ με μια κουταλιά σαντιγί από πάνω.
    Σημείωση: Παραδοσιακά, η κρέμα γάλακτος περιλαμβάνει εκχύλισμα βανίλιας και ζάχαρη άχνη. Σε αυτή τη συνταγή, το κέικ είναι τόσο γλυκό, που η πρόσθετη ζάχαρη στην κρέμα την κάνει εξαιρετικά γλυκιά.
    Αν θέλετε να προσθέσετε επιπλέον γλυκιά γεύση, μη διστάσετε να το πάτε στο επόμενο επίπεδο προσθέτοντας ζάχαρη άχνη όταν προσθέτετε τη βανίλια. Προτιμήστε συμπυκνωμένο γάλα χωρίς λιπαρά.
Το Buttermilk Tres Leches δεν υπάρχει… Είναι το τέλειο κέικ