Είναι κάποια ωραία πράγματα στη ζωή μας που «γεννήθηκαν» μέσα από το μάρκετινγκ και η πίτσα Cake είναι ένα από αυτά.

Μπήκε στη ζωή μας σχετικά πρόσφατα, τον Απρίλιο του 2014, όταν η καναδική αλυσίδα Boston Pizza έκανε μία προωθητική ενέργεια με τίτλο Pizza Game Changers, όπου οι φαν της πίτσας κλήθηκαν να ψηφίσουν το επόμενο δυνατό προϊόν σε αυτή την κατηγορία, ανάμεσα σε ένα πλήθος πιο εξεζητημένες συνταγές για πίτσα.

Φυσικά η πίτσα-κέικ κατάφερε να συντρίψει τον ανταγωνισμό και να αναδειχθεί… Miss Pizza με 15.000 ψήφους, κάνοντάς μας να λαχταράμε να… βρεθούμε μαζί της (όχι συνέχεια γιατί το food hangover εγκυμονεί -είναι τίγκα στις θερμίδες- αλλά έστω μία φορά ή… και λίγες παραπάνω).

Για την ιστορία στη δεύτερη θέση με το 1/3 των ψήφων αναδείχθηκε η… πίτσα μέντα που τη γιουχάρουμε ομαδικά εδώ στο σάιτ.

Πρόκειται για μία ζύμη που ουσιαστικά αποτελείται από πολλές στρώσεις ζύμης που ψήνονται μέσα σε μία φόρμα κέικ -έχει πάχος δηλαδή και τίγκα υλικά. Οι στρώσεις μπορεί να είναι τρεις έως και έξι.

Η γέμιση είναι η ίδια: σάλτσα ντομάτας, πεπερόνι και πολλά τυριά.

Τον Σεπτέμβριο του 2014 δημοσιεύτηκε μια συνταγή για αυτό το μοναδικό κέικ από τον Σον Σάιφους από την εταιρεία Pillsbury και αμέσως έγινε viral.

Πίτσα σε μορφή κέικ έχεις φάει; Ξεκίνησε στις ΗΠΑ, καιρός να έρθει στην Ελλάδα - Έχει ως 6 στρώσεις, δες πώς θα την πετύχεις

Πώς να φτιάξουμε μία πίτσα-κέικ

Παίρνουμε μία κανονική ζύμη pizza (αλεύρι, αν θέλετε ρίχνετε και ελάχιστο καλαμποκίσιο στο μείγμα, μαγιά, λάδι, νερό και αλάτι) και την ανοίγουμε σε στρώμα πάχους 5 mm, από το οποίο κόβονται έξι στρογγυλά κομμάτια διαμέτρου 16 cm.

Αυτά τα στρογγυλά κομμάτια ψήνονται σε προθερμασμένο φούρνο για 15 λεπτά και στη συνέχεια τα αφήνουμε να κρυώσουν.

Ρίχνουμε αλεύρι στα τοιχώματα μίας κατσαρόλας και στη συνέχεια τα επενδύουμε με ένα στρώμα ζύμης πάχους 5 mm.

Όταν αυτό ολοκληρωθεί και οι γύροι κρυώσουν, τοποθετείται ένας γύρος στον πυθμένα και στη συνέχεια καλύπτεται με τα υλικά της πίτσας (συμπεριλαμβανομένης της σάλτσας, του πεπερόνι και του τυριού)- αυτό το βήμα επαναλαμβάνεται μέχρι να γεμίσει η κατσαρόλα.

Αφού κοπεί η περιττή ζύμη και μπουν οι άκρες, το κέικ ψήνεται για 45 λεπτά.

Η συνταγή της Pillsbury που έγινε viral τον Σεπτέμβριο του 2014 συνιστούσε ένα ταψί με ψηλές πλευρές (τετράγωνο ή στρογγυλό) και απαιτούσε τρεις στρώσεις ζύμης και συνολικά 28-33 λεπτά χρόνο μαγειρέματος (8 λεπτά για τα στρογγυλά και 20-25 λεπτά για την έτοιμη πίτσα).

Πάμε τώρα και στη… λυπητερή…

Η Daily Mirror υπολόγισε ότι συνολικά μία πίτσα-κέικ της Boston Pizza έξι στρώσεων έχει περίπου 5.000 θερμίδες! (Είμαι σίγουρη ότι αφού διάβασες αυτό το κείμενο, τώρα κρατάς το τηλέφωνο και ψάχνεις από πού θα παραγγείλεις μία πίτσα-κέικ… Καλή όρεξη).