Βάζουμε στοίχημα πως δεν ήξερες ότι τα υπερεπεξεργασμένα τρόφιμα συνδέονται άμεσα με 32 βλαβερές συνέπειες για την υγεία, συμπεριλαμβανομένου του υψηλότερου κινδύνου καρδιακών παθήσεων, καρκίνου, διαβήτη τύπου 2, δυσμενούς ψυχικής υγείας και πρόωρου θανάτου, σύμφωνα με τη μεγαλύτερη ανασκόπηση του είδους στον κόσμο. Και μάντεψε μέσα σε αυτά βρίσκονται και τα αγαπημένα σου δημητριακά. Με λίγα και απλά λόγια το πρωινό σου, μάλλον δεν σου κάνει και τόσο καλό όσο νόμιζες.
Τα ευρήματα από την πρώτη ολοκληρωμένη ανασκόπηση των στοιχείων έρχονται εν μέσω της ταχέως αυξανόμενης παγκόσμιας κατανάλωσης τροφίμων όπως είναι τα δημητριακά, οι μπάρες πρωτεΐνης, τα ανθρακούχα ποτά, τα έτοιμα γεύματα και το γρήγορο φαγητό. Δηλαδή ότι λίγο πολύ τρώμε όλοι μας σε καθημερινή βάση. Τώρα έρχεται και το έμφραγμα. Στα λέγαμε εμείς…
Στο Ηνωμένο Βασίλειο και στις ΗΠΑ, περισσότερο από το ήμισυ της μέσης διατροφής αποτελείται πλέον από εξαιρετικά επεξεργασμένα τρόφιμα. Για μερικούς, ειδικά για άτομα που είναι νεότερα, φτωχότερα ή από μειονεκτικές περιοχές, είναι χαρακτηριστική μια δίαιτα που περιλαμβάνει έως και 80% επεξεργασμένα τρόφιμα.
Τα ευρήματα υποδηλώνουν ότι η διατροφή με υψηλή περιεκτικότητα σε επεξεργασμένα τρόφιμα μπορεί να είναι επιβλαβής για πολλά στοιχεία της υγείας. Τα αποτελέσματα της ανασκόπησης στην οποία συμμετείχαν σχεδόν 10 εκατομμύρια άνθρωποι υπογράμμισαν την ανάγκη λήψης μέτρων για τη στόχευση και τη μείωση της έκθεσης στα επεξεργασμένα τρόφιμα.
Η έρευνα ανέφερε ότι: «Συνολικά, βρέθηκαν άμεσες συσχετίσεις μεταξύ της έκθεσης σε εξαιρετικά επεξεργασμένα τρόφιμα και 32 παραμέτρων υγείας που καλύπτουν τη θνησιμότητα, τον καρκίνο και τα ψυχικά, αναπνευστικά, καρδιαγγειακά, γαστρεντερικά και μεταβολικά αποτελέσματα».
Ενώ προσθέτει: «Η μεγαλύτερη έκθεση σε εξαιρετικά επεξεργασμένα τρόφιμα συσχετίστηκε με υψηλότερο κίνδυνο δυσμενών εκβάσεων στην υγεία, ειδικά καρδιομεταβολικών, κοινών ψυχικών διαταραχών και εκβάσεων θνησιμότητας. Αυτά τα ευρήματα παρέχουν ένα σκεπτικό για την ανάπτυξη και την αξιολόγηση της αποτελεσματικότητας της χρήσης μέτρων με βάση τον πληθυσμό και τη δημόσια υγεία για τη στόχευση και τη μείωση της διατροφικής έκθεσης σε εξαιρετικά επεξεργασμένα τρόφιμα για βελτιωμένη ανθρώπινη υγεία».
Πού βρίσκονται τα αγαπημένα μας δημητριακά
Τα εξαιρετικά επεξεργασμένα τρόφιμα, συμπεριλαμβανομένων συσκευασμένων αρτοσκευασμάτων και σνακ, ανθρακούχων ποτών, δημητριακών με ζάχαρη ή έτοιμα γεύματα, υφίστανται πολλαπλές βιομηχανικές διεργασίες και συχνά περιέχουν χρωστικές, γαλακτωματοποιητές, γεύσεις και άλλα πρόσθετα. Αυτά τα προϊόντα τείνουν επίσης να έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε ζάχαρη, λίπος ή και αλάτι, αλλά είναι χαμηλά σε βιταμίνες και φυτικές ίνες.
Οι εκτιμήσεις της έκθεσης προέρχονται όλες από δείγματα που ελήφθησαν όλα τα τελευταία τρία χρόνια και αφορούσαν 9,9 εκατομμύρια ανθρώπους. Σε εξαιρετικά επεξεργασμένα τρόφιμα λήφθηκαν από έναν συνδυασμό ερωτηματολογίων συχνότητας τροφής, 24ωρων ανακλήσεων διατροφής και διατροφικού ιστορικού και μετρήθηκαν ως υψηλότερη έναντι χαμηλότερης κατανάλωσης, πρόσθετες μερίδες ανά ημέρα ή αύξηση 10%.
Η αντίθετη άποψη
Ορισμένοι ειδικοί που δεν συμμετείχαν στην έρευνα τόνισαν επίσης ότι μεγάλο μέρος της που συμπεριλήφθηκε στην ανασκόπηση της ήταν αδύναμο και επίσης προειδοποίησαν ότι τα ευρήματα δεν αποδεικνύουν αιτία και αποτέλεσμα.
Ωστόσο, ο Dr Chris van Tulleken, αναπληρωτής καθηγητής στο University College του Λονδίνου και ένας από τους κορυφαίους εμπειρογνώμονες στον τομέα των επεξεργασμένων τροφίμων στον κόσμο, είπε ότι τα ευρήματα ήταν «εντελώς συνεπή» με έναν πλέον «τεράστιο αριθμό ανεξάρτητων μελετών που συνδέουν σαφώς μια δίαιτα υψηλή σε επεξεργασμένα τρόφιμα με πολλαπλά επιζήμια αποτελέσματα για την υγεία, συμπεριλαμβανομένου του πρόωρου θανάτου».
«Έχουμε κατανόησει του μηχανισμών με τους οποίους αυτά τα τρόφιμα προκαλούν βλάβες στον ανθρώπινο οργανισμό», πρόσθεσε. «Εν μέρει αυτό οφείλεται στο φτωχό διατροφικό προφίλ, το οποίο συχνά έχει υψηλή περιεκτικότητα σε κορεσμένα λιπαρά, αλάτι και ελεύθερη ζάχαρη».
«Ο τρόπος επεξεργασίας τους είναι επίσης σημαντικός. Το πώς κατασκευάζονται τα τρόφιμα, πώς διατίθενται στην αγορά και με ποιους τρόπους οδηγούμαστε στην υπερβολική κατανάλωση. Για παράδειγμα τα τρόφιμα, τα οποία δεν είναι τόσο καλά κατασκευαστικά, διατίθενται συνήθως σε μειονεκτούσες κοινότητες».
Τώρα σίγουρα θα το ξανασκεφτείς πολύ καλά για να φας ακόμα και το μεσημεριανό έτοιμο γεύμα σου…
Πηγή: The Guardian.com
*Photo Credits: Shutterstock